Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μπορεί να παίξει ευρύτερο ρόλο

Η Αλ. Παπαρήγα κατά την επίσκεψή της στο Πανεπιστήμιο, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης των κοινωνικών επιστημών και επισήμανε το ρόλο που μπορεί να παίξει το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο στην πλατύτερη επιστημονική συνεργασία στα Βαλκάνια

Από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας άρχισε η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενόψει της συζήτησης για την παιδεία, που θα γίνει στη Βουλή, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

Την Αλ. Παπαρήγα, που συνοδευόταν από τον Δημήτρη Κουτσούμπα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ, το βουλευτή του Κόμματος, Γιάννη Κατσαρό, το γραμματέα της ΚΟΘ, Θ. Κωνσταντινίδη και άλλα κομματικά στελέχη, υποδέχτηκαν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ο πρύτανης, Γ. Τσεκούρας,και άλλοι καθηγητές. Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ανώτατη Παιδεία. Ιδιαίτερη μνεία έγινε φυσικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο. Λίγο μετά τη συνάντηση η ΓΓ του ΚΚΕ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε πως οι τομείς με τους οποίους ασχολείται το Πανεπιστήμιο είναι σημαντικοί. Ακόμη πιο σημαντικοί, είπε, είναι οι τομείς που ακόμα δεν έχουν ιδρυθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Δηλαδή, αυτοί που αναφέρονται στις κοινωνικές σπουδές και αφορούν τη γενικότερη περιοχή των Βαλκανίων, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο να παίξει ευρύτερο ρόλο στη διεθνή επιστημονική συνεργασία.

"Υπάρχουν αδικαιολόγητες και σοβαρές ελλείψεις σε διδακτικό, επιστημονικό, διοικητικό προσωπικό, αλλά και σε κονδύλια", είπε η Αλ. Παπαρήγα. "Κι επειδή είναι γενικό το πρόβλημα σε όλα τα πανεπιστήμια, υπάρχει ανάγκη να διεκδικηθούν γενναίες παροχές από την κυβέρνηση. Δύσκολο το βλέπω, αλλά ο αγώνας πρέπει να γίνει. Ταυτόχρονα, να στηριχτούν συγκεκριμένα πανεπιστήμια, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, που είναι και μεγάλο και βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Υποσχέθηκα - κι αυτό θα γίνει - πως πέρα από τη γενική μας παρέμβαση, στη συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή για την παιδεία, να γίνει και ειδική παρέμβαση για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο υπουργείο Παιδείας κι όπου αλλού χρειάζεται. Αναμφισβήτητα, είμαστε αντίθετοι με την πολιτική που ακολουθείται: υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και αυταρχικός εναγκαλισμός με την κυβέρνηση, αφού το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να κάνει την παραμικρή ενέργεια αν δεν έχει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας. Δηλαδή, από τη μια μεριά, στην ουσία, φτωχός συγγενής το πανεπιστήμιο, όσον αφορά τη χρηματοδότηση, αλλά πλούσιο στους ελέγχους, σε εντολές και σε περιορισμούς".

Στη συνέχεια, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γ. Τσεκούρας,ευχαρίστησε την Αλ. Παπαρήγα για την επίσκεψή της και είπε πως την ενημέρωσε τόσο ως προς τα θετικά, όσο και ως προς τις ελλείψεις. "Το σοβαρό πρόβλημα του Πανεπιστημίου - τόνισε - είναι οι χαμηλές αναλογίες προσωπικού που υπάρχουν σε σύγκριση με ομοειδή πανεπιστήμια της Ελλάδας, αναλογίες μελών ΔΕΠ προς φοιτητές κι επίσης διοικητικού προσωπικού προς φοιτητές και μελών ΔΕΠ".

Ο πρύτανης είπε ακόμη πως υπάρχουν τμήματα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, αλλά δε λειτουργούν από έλλειψη χρημάτων. Ο Γ. Τσεκούρας υπογράμμισε πως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια των Βαλκανίων και των παρευξείνιων χωρών και συμφώνησε με τα όσα είπε η Αλ. Παπαρήγα, σχετικά με το καθεστώς που επικρατεί στα πανεπιστήμια. "Είναι ο έλεγχος αρκετά σφικτός - σημείωσε - κι έτσι η αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου, για την οποία τόσο συχνά γίνεται αναφορά, δεν έχει το αντίστοιχο περιεχόμενο".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεθοδεύει τον περιορισμό του ασύλου (2009-12-12 00:00:00.0)
Βρήκαν πρόθυμους υποστηρικτές... (2008-06-20 00:00:00.0)
Ο νόμος πλαίσιο πρέπει να συναντήσει τείχος αντίστασης (2008-03-13 00:00:00.0)
Νέο ύφος και ήθος... (2002-10-27 00:00:00.0)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο "λουκέτου" στα πανεπιστήμια (1999-03-12 00:00:00.0)
Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στη Βόρεια Ελλάδα (1995-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ