Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μεθοδεύει τον περιορισμό του ασύλου

Πλήρης εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του νόμου - πλαισίου

Βολές κατά του πανεπιστημιακού ασύλου, είχαμε χτες στη Βουλή από την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια απάντησής της σε Επίκαιρη Ερώτηση - «πάσα» του Γ. Καρατζαφέρη ο οποίος ζήτησε ευθέως την κατάργηση του ασύλου.

Η υπουργός έκανε λόγο για προσβολή και καταπάτηση του ασύλου από «επαγγελματίες της βίας» και από πρακτικές που θέλουν να ορίσουν με τον δικό τους τρόπο και τα δικά τους κριτήρια τον τρόπο που λειτουργεί το πανεπιστήμιο. Είπε ότι η κυβέρνηση θα ξαναδώσει στο άσυλο «το αληθινό του περιεχόμενο που είναι η περιφρούρηση του ελεύθερου και ανοιχτού πανεπιστημίου» και ανέφερε ότι θα στηρίξει τις πρυτανικές αρχές για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει και το οποίο δεν θα αλλάξει. Περιγράφοντας τις αρχές με τις οποίες κινείται η κυβέρνηση, είπε ότι δεν θα υπάρχει καμία ανοχή στην καταστροφή μέσα στο πανεπιστήμιο, δεν θα γίνεται αποδεκτή η διακοπή ούτε «ενός μαθήματος ή μιας διάλεξης». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και μια γενική συνέλευση των φοιτητών που θα διακόπτει τα μαθήματα, θα μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου!

Κατά την υπουργό «η δημοκρατία έχει κανόνες και όρους οι οποίοι δεν τηρήθηκαν επί πολλά χρόνια και ως κυβέρνηση θα υπηρετήσουμε αυτές τις αρχές της δημοκρατίας με αποφασιστικότητα και σθένος».

Οπως ήταν αναμενόμενο ο Γ. Καρατζαφέρης «ξεσάλωσε» κατά του πανεπιστημιακού ασύλου ζητώντας την κατάργησή του αφού όπως είπε στα πανεπιστήμια «έχουμε απαγόρευση του οτιδήποτε ενοχλεί τους αντιεξουσιαστές».

Συζητήθηκε και στη Σύνοδο πρυτάνεων

Στο μεταξύ χτες, στη σύνοδο πρυτάνεων στο Λαύριο, στο Τεχνολογικό Πάρκο του ΕΜ Πολυτεχνείου, κατατέθηκε κείμενο που ουσιαστικά ζητά την κατάργηση του ασύλου! Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το κείμενο - πρόταση από τέσσερα πανεπιστήμια (πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πολυτεχνείο Κρήτης, Ιόνιο πανεπιστήμιο, Γεωπονική Αθήνας) υποστηρίζεται ότι το άσυλο έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα και βλάπτει το δημόσιο πανεπιστήμιο! Η πλειοψηφία των πρυτάνεων αντέδρασαν στις προτάσεις αυτές και σήμερα αναμένεται να συνταχθεί άλλο κείμενο.

Η σύνοδος των πρυτάνεων εκτός των παραπάνω συζήτησε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης: Προτάσεις για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, προτάσεις για τους νόμους για τα πανεπιστήμια απ' το 2006 έως το 2009 κ.ά. Επίσης συντάχθηκε ένα κείμενο για τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθήνας, Χρήστο Κίττα, ο οποίος δέχθηκε προβοκατόρικη επίθεση την περασμένη Κυριακή. Υπενθυμίζουμε ότι υπέβαλε την παραίτησή του, προχτές, στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθήνας. Η σύνοδος συνεχίζεται σήμερα και θα συζητήσει για προγράμματα του ΕΣΠΑ, θέματα συγγραμμάτων, βιβλιοθηκών και σίτισης στα πανεπιστήμια, ενώ αναμένεται να παραστεί και η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ