Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο "λουκέτου" στα πανεπιστήμια

Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν ακόμα και σε κλείσιμο των Πανεπιστημίων οι πρυτάνεις, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων που προορίζονται για τα ΑΕΙ. Ωστόσο, η συζήτηση που αναπτύχθηκε στη Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων περιλάμβανε και ζητήματα που αφορούν τη δημόσια δωρεάν παιδεία, τους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές, την "παρακώλυση της λειτουργίας των θεσμοθετημένων οργάνων" και την αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων.

Μετά την είδηση για περικοπή των κονδυλίων από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων για τα ΑΕΙ από 23 σε 8 δισ., που έσκασε σαν βόμβα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε το Σαββατοκύριακο, αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε σειρά επαφών με κυβερνητικούς παράγοντες προκειμένου να εξευρεθεί λύση ενώ η Σύνοδος δεν αποδέχεται το ποσό αυτό που δίνεται από το κράτος. Σε ένα μήνα και αφού ολοκληρωθούν οι επαφές αυτές, θα γίνει έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων προκειμένου να εξετάσει τρόπους αντίστασης.

Οπως επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της Συνόδου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ) Κων. Δημόπουλος,τα πανεπιστήμια δεν μπορούν με τα μειωμένα κονδύλια να ανταποκριθούν σε συμβάσεις που έχουν ήδη υπογράψει. Μόνο για το Πανεπιστήμιο Αθήνας - το μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας - είχαν προγραμματιστεί έργα κόστους 6 με 8 δισ., ποσό δηλαδή που δίνεται μετά τη μείωση για το σύνολο των ΑΕΙ. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι η Σύνοδος "αναγνωρίζει" πως το κράτος έχει οικονομικά προβλήματα με την ΟΝΕ και τους εξοπλισμούς, σύνδεσε όμως την περικοπή των κονδυλίων με την αύξηση των εισακτέων που έχει εξαγγελθεί.

Ο πρύτανης του Γεωργικού Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στα κοινοτικά κονδύλια επισημαίνοντας ότι δίνονται μεν χρήματα αλλά αφορούν ορισμένα προγράμματα και δεν μπορούν αυτά να χρησιμοποιηθούν για άλλα έργα. Ο Κων. Δημόπουλος πρόσθεσε ότι τα κοινοτικά χρήματα, βοηθούν τα "παραπανεπιστημιακά τμήματα" (ΠΣΕ κλπ. ) σε βάρος των συμβατικών "καταξιωμένων προγραμμάτων". Αναφερόμενος δε στην ελλιπή χρηματοδότηση των ΑΕΙ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας είπε ότι "δωρεάν παιδεία σημαίνει δωρεάν αμάθεια". Με αφορμή το γεγονός της περικοπής των κονδυλίων, οι εκπρόσωποι της Συνόδου επανέλαβαν για μια ακόμα φορά το αίτημά τους για οικονομική διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ ζητώντας να δίνονται περισσότερα κονδύλια για ΑΕΙ και πιο σύντομα. Ωστόσο, το είδος εκείνο της αυτοτέλειας που προωθείται έχει ως στόχο το να αποκόψει το πανεπιστήμιο από την κοινωνία και να το υποτάξει στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Οι Πρυτάνεις αναφέρθηκαν στις ελλείψεις σε Διοικητικό Προσωπικό (υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.500 κενές θέσεις) και σε Ειδικό Διοικητικό Τεχνικό Προσωπικό (ΕΔΤΠ).

Στη Σύνοδο συζητήθηκε και το ζήτημα των φοιτητών που έχουν καθυστερήσει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και παρά το γεγονός ότι δεν έλαβαν σχετικές αποφάσεις για το θέμα, οι Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθήνας και Οικονομικού Πανεπιστημίου εμφανίστηκαν αρνητικοί στο να μην χάνει ποτέ τη φοιτητική ιδιότητα κάποιος παρά μόνο αν πάρει το πτυχίο. Για κατάργηση των "αιωνίων φοιτητών" οι οποίοι αν και δεν εκτιμάται ότι επιβαρύνουν τα ΑΕΙ εμφανίζονται σαν σημαντικό πρόβλημα, έχει κάνει λόγο και το υπουργείο Παιδείας που"πατώντας" σε αυτό, μπορεί να προχωρήσει στην εντατικοποίηση των σπουδών σε βάρος ακόμα και των διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβεβαιώνει την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ (2017-01-13 00:00:00.0)
Απεργία και στάση εργασίας ενάντια στη διαθεσιμότητα (2013-11-01 00:00:00.0)
Ανησυχία και αυταπάτες για τις διαθεσιμότητες διοικητικού προσωπικού (2013-08-14 00:00:00.0)
Αντιδράσεις από τους πρυτάνεις (2001-01-23 00:00:00.0)
Σύνοδος πρυτάνεων για την αυτοτέλεια των ΑΕΙ (1997-11-28 00:00:00.0)
Θορυβήθηκε το υπουργείο Παιδείας (1996-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ