Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Η ώρα της συνειδητής λαϊκής αντεπίθεσης

Η απελευθέρωση των γυναικών περνάει μέσα από την κοινωνική απελευθέρωση του λαού, από την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, από την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση της εξουσίας της εργατικής τάξης, του σοσιαλισμού. Αυτό τόνισε η Μαρία Λαμπρινού,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Αχαϊας, στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος για τις ευρωεκλογές. Την εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα παρακολούθησαν πολλές κομμουνίστριες, φίλες του ΚΚΕ αλλά και απλές εργαζόμενες που θέλησαν να ενημερωθούν για τις θέσεις του Κόμματος, τόσο για το γυναικείο κίνημα όσο και για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

Στο χαιρετισμό του ο γραμματέας της ΝΕ Αχαϊας, Νίκος Καραθανασόπουλος,σημείωσε πως η εκδήλωση αυτή γίνεται σε μια περίοδο ανάπτυξης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του ελληνικού λαού και της αλληλεγγύης του στον κουρδικό λαό. Αναφέρθηκε στη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στα αμερικανονατοϊκά σχέδια, που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και στην εκμετάλλευση των λαών της περιοχής, μια συμμετοχή που μετατρέπει τη χώρα σε θύτη των γειτονικών λαών, με θύμα τον ελληνικό λαό. Ο Ν. Καραθανασόπουλος πρόσθεσε πως οι γυναίκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ζουν πιο έντονα τα αποτελέσματα του "μονόδρομου" της ένταξης στην ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ, καθώς η ανεργία αγγίζει δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Αχαϊας. Καταλήγοντας ο γραμματέας της ΝΕ Αχαϊας σημείωσε πως σήμερα ήρθε πια η ώρα να μεταλλαχτεί η λαϊκή οργή και η αγανάκτηση σε συνειδητή επιλογή λαϊκής αντεπίθεσης.

Στη σημασία της 8ης Μάρτη, η οποία συμβολίζει τις θυσίες και τους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών, αναφέρθηκε στην ομιλία της η Μαρία Λαμπρινού.Σημείωσε πως οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων βρίσκονται στην πιο δεινή θέση από την ένταση της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Κάθε λαϊκή εξέγερση, κάθε λαϊκό απελευθερωτικό κίνημα κατασυκοφαντείται, χαρακτηρίζεται "τρομοκρατικό", με στόχο να χτυπηθεί το κίνημα και να υλοποιηθούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για επαναχάραξη των συνόρων και μοίρασμα των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Πρόσθεσε πως για το λαό και τις γυναίκες δεν είναι εθνικός στόχος η ΟΝΕ και η ΕΕ, γιατί έρχονται σε αντίθεση με τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν ύστερα από αιματηρούς αγώνες, καθώς η χώρα είναι σε εξαρτημένη θέση η ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει ή να υπάρξει ΟΝΕ με κοινωνικό πρόσωπο. Η Μ. Λαμπρινού τόνισε πως τα επιμέρους, οι κατακτήσεις που αποσπά το λαϊκό κίνημα στον καπιταλισμό, πρέπει να συνδέονται με τη δημιουργία προϋποθέσεων για γενικότερες ρήξεις και αλλαγές, τα επιμέρους μέτωπα να ανοίγουν δρόμους στη λαϊκή συσπείρωση και την κοινή δράση των ριζοσπαστικών δυνάμεων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των κινημάτων της νεολαίας, των γυναικών, της ειρήνης και του πολιτισμού που έχουν συμφέρον να παλέψουν για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης με τη δημιουργία μιας κοινωνικοπολιτικής συμπαράταξης που θα παλέψει για μια άλλη διακυβέρνηση, για μια λαϊκή εξουσία. Σ' αυτή την κατεύθυνση - κατέληξε η Μ. Λαμπρινού - οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να προωθηθούν αυτοί οι στόχοι πάλης, προσθέτοντας πως η δημιουργία ενός αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης βοηθά στη συγκέντρωση δυνάμεων για να εκφραστεί και στην πάλη η γραμμή της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, με στόχο το σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ