Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΟΣΟΕ
"Νοθεύουν" την ελληνική αμπελουργία

"Μπροστά σε απρόβλεπτες εξελίξεις ενδέχεται να βρεθεί - ενόψει μάλιστα και της ψήφισης του Κανονισμού του Συμβουλίου για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς(ΚΟΑ) στον αμπελοοινικό τομέα - η ελληνική αμπελουργία, εξαιτίας των ανεξέλεγκτων καταστάσεων, που έχουν διαμορφωθεί σχετικά με τη χρήση των όρων "Τοπικός Οίνος" και "Ονομασία κατά παράδοση"".

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελουργικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ),τονίζοντας παράλληλα ότι "ήδη σε σχετικές τεκμηριωμένες καταγγελίες για τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν και τους κινδύνους που εγκυμονούνται, ιδιαίτερα για του Ελληνες αμπελοκαλλιεργητές, έχει προβεί η ΚΕΟΣΟΕ στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, επισημαίνοντας την κατά σύστημα καταστρατήγηση από ορισμένους της σχετικής νομοθεσίας (Υπουργική Απόφαση 267793/88)".

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση: "Αφετηρία των προβλημάτων υπήρξε η παραγωγή, ύστερα από περίεργη ανεκτικότητα των αρχών, Τοπικών Οίνων μέσα σε ζώνες Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας (ΟΠΑΠ), γεγονός που άνοιξε το δρόμο σε μία πρακτική υπονόμευσης των ζωνών ΟΠΑΠ. Το πρόβλημα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, αν ληφθεί υπόψη ότι οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στις ζώνες ΟΠΑΠ (όπου παρατηρείται το φαινόμενο) είναι ξενικές, κυρίως γαλλικές.

Η πρακτική που εφαρμόζεται έχει ευκαιριακή κατεύθυνση που οδηγεί για "εμπορικούς σκοπούς" στην παραγωγή ποικιλιακών οίνων με ποικιλίες ξενικής προέλευσης. Γεγονός, που αφ' ενός θα επηρεάσει μόνιμα την καταναλωτική κουλτούρα του Ελληνα και αφ' ετέρου θα μετατρέψει την ελληνική αμπελουργία και οινοποιία σε φτωχό κομπάρσο του γαλλικού (οινικού) θιάσου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ