Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ"
Πλατείες... απαγορευμένες

- Καταστηματάρχες πολλών περιοχών της Αθήνας διαμαρτύρονται για τα αυξημένα δημοτικά τέλη που πληρώνουν. Είναι δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες τους;

- Είναι οπωσδήποτε δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες. Κυρίως των καταστηματαρχών που βρίσκονται στις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας και των καταστημάτων παραδοσιακών χρήσεων. Αυτά είναι που πλήττονται κυρίως. Τα καταστήματα πολυτελείας έτσι κι αλλιώς μπορούν να ανταποκριθούν μειώνοντας από τα κέρδη τους. Οι μικροί και παραδοσιακοί επαγγελματίες, όχι μόνο δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά ουσιαστικά οδηγούνται σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους, με τελικό αποτέλεσμα το "λουκέτο" ή την παρανομία.

- Η Δημοτική Αρχή της Αθήνας προβάλλει αυτές τις αυξήσεις ως αναγκαίο μέσο για τον περιορισμό των τραπεζοκαθισμάτων στους πεζοδρόμους και στις πλατείες. Συμφωνείτε;

- Εμείς, από την πρώτη στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τοποθέτηση του επικεφαλής Λεων. Αυδή, έχουμε τονίσει ότι από την αρχή, όταν δηλαδή δίνονται οι άδειες λειτουργίας των καταστημάτων, πρέπει να καθορίζονται και οι χώροι τοποθέτησης των τραπεζοκαθισμάτων, με κριτήρια κυρίως κοινωνικά. Δηλαδή, να είναι απελευθερωμένοι για τους κατοίκους της Αθήνας, τόσο οι πεζόδρομοι και τα πεζοδρόμια, όσο και οι πλατείες. Αυτό δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμο κάθε φορά και να προβαίνουμε σε πράξεις τέτοιου είδους. Δηλαδή, για να εξασφαλίσουμε τους ελεύθερους χώρους να κάνουμε υπέρογκες αυξήσεις, με σκοπό τον περιορισμό των τραπεζοκαθισμάτων.

Η τελική κατάληξη είναι ότι το κόστος μετακυλίεται στην κατανάλωση. Φτάνουμε στο σημείο να είναι απαγορευτικό για τις οικογένειες των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων να βγουν, να διασκεδάσουν και να ξεκουραστούν στις πλατείες της Αθήνας.

- Οι αυξήσεις αυτές θα επηρεάσουν τους δημότες;

- Σαφώς θα τους επηρεάσουν. Ηδη σε πολλές περιοχές έχουν επιβληθεί αυξήσεις στα προϊόντα από τους καταστηματάρχες, οι οποίοι κάτω απ' το βάρος των αυξημένων δημοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, χρήσης των τραπεζοκαθισμάτων και μια σειρά άλλους παράγοντες, όπως η φορολογία τους, οδηγούνται σ' αυτή τη λύση. Αυτό αντικειμενικά σημαίνει συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων και περιορισμός του δικαιώματος της αναψυχής.

Η πολιτική της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου για αυξήσεις των τελών έχει σχέση με την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Από τη μια η κυβέρνηση, στο όνομα της υλοποίησης των κριτηρίων "σύγκλισης" και της ένταξης στην ΟΝΕ, μειώνει κάθε κοινωνική παροχή και κατ' επέκταση και τους πόρους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την άλλη, οι δήμαρχοι, που είναι σύμφωνοι μ' αυτή τη γενική πολιτική κατεύθυνση, προσπαθούν να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα χωρίς να διεκδικούν τους πόρους που τους αναλογούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά επιβάλλοντας νέες φορολογίες. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο δήμαρχος Αθηναίων.

- Πώς θα αντιδράσει η "Συμπαράταξη" σ' αυτή την κατάσταση;

- Ηδη από πολλές περιοχές της Αθήνας έχουν φτάσει στα χέρια μας υπομνήματα καταστηματαρχών αλλά και κατοίκων, που διαμαρτύρονται γι' αυτή την κατάσταση. Εμείς θα συμπαρασταθούμε στο δίκαιο αυτό αίτημα τόσο των κατοίκων όσο και των καταστηματαρχών και θα προχωρήσουμε σε μια συνολική τοποθέτηση για τη γενική μείωση των τελών στην περιοχή του Δήμου της Αθήνας.

Οπως επίσης και στο μέλλον θα προχωρήσουμε σε μια συνολική πρόταση αναδιαμόρφωσης και των υπόλοιπων τελών με βάση ζώνες και αντικειμενικές αξίες. Δηλαδή, με κριτήρια που δε θα ισοπεδώνουν τους έχοντες απ' τους μη έχοντες και αυτούς που κερδίζουν από αυτούς που δεν κερδίζουν.

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ