Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στάση εργασίας σήμερα στα τρόλεϊ

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα από τις 11 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. τα τρόλεϊ. Οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ έχουν κηρύξει τις ώρες αυτές 6ωρη στάση εργασίας και σύγκληση νέας γενικής συνέλευσης, σε συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων που άρχισαν από την προηγούμενη βδομάδα, αντιδρώντας στην επιχειρούμενη ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων.

Η σημερινή στάση εργασίας, καθώς και μια σειρά άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις, που έχει προγραμματιστεί ν' αρχίσουν από την ερχόμενη Τρίτη, 16 Μάρτη, αποφασίστηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην τελευταία γενική συνέλευση του κλάδου, μετά την εμμονή της διοίκησης να εφαρμόσει τους νέους αντεργατικούς κανονισμούς εργασίας με τα εξοντωτικά ωράρια για τους οδηγούς.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, καταγγέλλει τη διοίκηση της επιχείρησης για "αυταρχισμό και τρομοκρατία", επισημαίνοντας ότι με την εμμονή της να εφαρμόσει εξοντωτικά προγράμματα εργασίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζει τους οδηγούς να βρίσκονται "επί ποδός" από 12 έως και 14 ώρες τη μέρα, εκτός όλων των άλλων, θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή μετακίνηση του επιβατικού κοινού. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας εκ μέρους της διοίκησης, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την προσφυγή στα δικαστήρια για να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι προηγούμενες απεργίες, τη στιγμή που ήταν σε εξέλιξη δημόσιος διάλογος στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Απαντώντας στους ισχυρισμούς του διευθύνοντα συμβούλου ΗΛΠΑΠ Ιω. Χρυσουλάκη ότι οι εργαζόμενοι αντιδρούν, επειδή δήθεν αρνούνται να δουλεύουν 7 ώρες και 45 λεπτά τη μέρα, οι εκπρόσωποι της Ενωσης καταγγέλλουν ότι ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι οι οδηγοί τρόλεϊ εργάζονται 8 ώρες ημερησίως και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, αμειβόμενοι με 250.000 δραχμές μετά από 16 χρόνια υπηρεσίας, έναντι των 3.500.000, που είναι ο μηνιαίος μισθός του διευθύνοντα συμβούλου! Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, έχουν προγραμματίσει σειρά νέων απεργιακών κινητοποιήσεων από την ερχόμενη Τρίτη.

Στο μεταξύ, σε 4ωρη στάση εργασίας (10π.μ. - 2μ.μ.) κατέρχονται την ερχόμενη Δευτέρα και οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία). Τις ώρες αυτές θα συγκαλέσουν γενική συνέλευση, για να καθορίσουν με ποιο τρόπο θ' αντιδράσουν στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και την περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ