- Ισχυρά άλλοθι επιχειρεί να εξασφαλίσει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσει ένα διπλό στόχο: 1) Να βάλει το λαό να πληρώσει υπέρογκα ποσά για την Ολυμπιάδα 2004. 2) Να... - 1999-03-12 00:00:00.0"/> - Ισχυρά άλλοθι επιχειρεί να εξασφαλίσει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσει ένα διπλό στόχο: 1) Να βάλει το λαό να πληρώσει υπέρογκα ποσά για την Ολυμπιάδα 2004. 2) Να... - 1999-03-12 00:00:00.0" /> Επιδρομή σε περιβάλλον και λαϊκό εισόδημα | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ...
Επιδρομή σε περιβάλλον και λαϊκό εισόδημα
  • Εντονες αντιδράσεις για την επιχειρούμενη ανατροπή του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας
  • "Ο λαός θα πληρώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και με την απώλεια των τελευταίων ελεύθερων χώρων και την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής του", επισημαίνει η "Συμπαράταξη για την Αθήνα"

Ισχυρά άλλοθι επιχειρεί να εξασφαλίσει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσει ένα διπλό στόχο: 1) Να βάλει το λαό να πληρώσει υπέρογκα ποσά για την Ολυμπιάδα 2004. 2) Να προχωρήσει ανεμπόδιστα και να ολοκληρώσει με συνοπτικές διαδικασίες τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη χωροθέτηση των ολυμπιακών έργων και να αναθέσει απ' ευθείας, χωρίς δηλαδή διαγωνισμό, σε "εκλεκτούς της" μεγαλοεργολάβους την κατασκευή των ολυμπιακών έργων.

Σ' αυτό το μήκος κύματος κινείται προφανώς και η παρέμβαση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας "Αθήνα 2004", Κ. Μπακούρη,ο οποίος σε συνέντευξή του έκανε λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις στα ολυμπιακά έργα και αυξήσεις στο κόστος τέλεσης των αγώνων. Πολλοί είναι αυτοί που καταλογίζουν σκοπιμότητες σ' όλα αυτά τα "περί καθυστέρησης", έτσι ώστε με πρόσχημα τα "στενά περιθώρια" να ανατεθεί απ' ευθείας η κατασκευή ολυμπιακών έργων (Ολυμπιακό Χωριό, εγκαταστάσεις στο Φάληρο, κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά και Ιππόδρομος), ενώ δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να ενσκήψει μια πρόσθετη φορολογία, προκειμένου να επιτευχθεί έγκαιρα ο "εθνικός στόχος" τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων...

Ολο αυτό το "παιχνίδι" εκτυλίσσεται τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νομοθετικό πραξικόπημα για τις χωροθετήσεις των ολυμπιακών έργων. Συγκεκριμένα:

  • Προωθεί νόμο - "σκούπα" για τη ριζική τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, το οποίο μεταβάλλει την Αττική σε πεδίο άσκησης κάθε λογής επιχειρηματικών βλέψεων των διαπλεκομένων, σε βάρος όχι μόνο του περιβάλλοντος, αλλά και της ζωής των εκατομμυρίων κατοίκων της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους στόχους για τη "νέα" Αθήνα, όπως περιγράφεται στην αιτιολογική έκθεση που θα συνοδεύσει το σχετικό νομοσχέδιο, είναι: "Να λειτουργήσει η πρωτεύουσα ως μητροπολιτικό κέντρο αναψυχής, τουρισμού και πολιτισμού, τερματικό κέντρο διακίνησης εμπορευμάτων, κέντρο παροχής υπηρεσιών ποιότητας και ανάπτυξης σύγχρονων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε τομείς αιχμής".
  • Σε έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΕΜΠ, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή ο "Ρ", και η οποία εκπονήθηκε ύστερα από ανάθεση της διυπουργικής επιτροπής, γίνεται επίκληση της "επιτακτικής ανάγκης επιτάχυνσης της χωροθέτησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων", για να δικαιολογηθεί ακριβώς αυτό το νομοθετικό πραξικόπημα!

Η αποκάλυψη του "Ρ" στις 7 Μάρτη για όλες τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Ρυθμιστικό Σχέδιο (Ν. 1515/85), προκάλεσε την αντίδραση της "Συμπαράταξης για την Αθήνα".Σε ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της, Λεων. Αυδής,τονίζονται τα εξής: "Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση της "Συμπαράταξης" ότι με την επίκληση της δήθεν ανάγκης δημιουργίας υποδομής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 πρόκειται να ανατραπεί πλήρως το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την υπερφορολόγησή του για την πληρωμή των εξόδων των Αγώνων που δε θα καλυφθούν από τα έσοδα, ο λαός της Αθήνας θα πληρώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και με την απώλεια των τελευταίων ελεύθερων χώρων και την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής του".

"Μετά την αποκάλυψη των σχεδίων της κυβέρνησης, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τι γίνεται σ' αυτόν τον τόπο. Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να αντιταχθεί στα σχέδια ανατροπής του Ρυθμιστικού Σχεδίου. Ειδικά ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και η επικεφαλής της παράταξης "Αθήνα Πρωτεύουσα Δύναμη" κ. Μαρία Δαμανάκη, που παλιότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο καταψήφισαν την πρότασή μας για την προάσπιση του Ρυθμιστικού Σχεδίου, καλούνται τώρα να μην αντιταχθούν στην έκδοση ενός ψηφίσματος για την υπεράσπιση των ελάχιστων στοιχείων πολεοδομικού σχεδιασμού της Αθήνας".

Με ανακοίνωσή της η "Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού" χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την ανατροπή του Ρυθμιστικού της Αθήνας."Με πρόφαση τους Ολυμπιακούς Αγώνες καταλύεται κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος της Αττικής. Οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας παραδίδονται στο έλεος του μπετόν και των συμφερόντων. Νομοθετείται η δυνατότητα ανέγερσης καζίνο στο Φαληρικό όρμο, το Ελληνικό, τα Αστέρια Γλυφάδας, το ΠΙΚΠΑ Βούλας", επισημαίνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ