Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ
Τρομοκρατία σε βάρος των οικότροφων φοιτητών

Οταν οι συνθήκες στις Φοιτητικές Εστίες είναι άθλιες και οι φοιτητές κινητοποιούνται, η απάντηση είναι διώξεις εναντίον τους, όπως γίνεται στην Εστία του ΕΜΠ

"Πολιτικές διώξεις", που στρέφονται ενάντια στους αγώνες για ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής ξεπουλήματος της παιδείας, χαρακτηρίζουν οι φοιτητές την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον 10 οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ (ΦΕΕΜΠ), οι οποίοι οδηγούνται στις 31 Μάρτη στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, με την απειλή της έξωσης από την Εστία. Αφορμή ήταν η πρόκληση καταστροφών στην Εστία, και συγκεκριμένα ο εμπρησμός που έγινε στις 4 Νοέμβρη, μια ενέργεια την οποία οι φοιτητές χαρακτηρίζουν ως προβοκατόρικη. Οι φοιτητές χαρακτηρίζουν αβάσιμες τις κατηγορίες, που στόχο έχουν την τρομοκράτηση των οικοτρόφων και δηλώνουν ότι η καλύτερη απάντηση θα δοθεί μέσα από τη συνέχιση των αγώνων για δημόσια δωρεάν παιδεία, για σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ΦΕΕΜΠ περιέγραψαν εικόνα διάλυσης της Εστίας, στην οποία διαμένουν 550 φοιτητές κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής, χωρίς συντήρηση του οικήματος (οι φοιτητές κατήγγειλαν ότι τα μόνα έργα ανακαίνισης αφορούσαν στα γραφεία της διοίκησης). Τα προβλήματα αυτά, σε συνδυασμό με τις περικοπές των κονδυλίων, οδήγησαν τους φοιτητές σε κινητοποιήσεις, στη διάρκεια των οποίων, όπως καταγγέλλουν, δέχτηκαν επιθέσεις από μέλη της ΠΑΣΠ, την οποία κατηγορούν για συνδιαλλαγή με τη διοίκηση της Εστίας. Μετά δε την άσκηση των διώξεων, οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι το ΕΙΝ αρνήθηκε τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, με βάση τα οποία κατηγορούνται οι φοιτητές, χαρακτηρίζοντας ως αβάσιμες τις κατηγορίες. Επίσης καταγγέλλουν κλίμα αστυνομοκρατίας στην Εστία.

Οι διωκόμενοι φοιτητές έχουν στο πλευρό τους φοιτητικούς συλλόγους και άλλους φορείς που εκφράζουν τη συμπαράσταση τους, ενώ οι ίδιοι ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις, έχοντας ήδη αποφασίσει να προχωρήσουν στις 18 Μάρτη σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΕΙΝ και στις 19/3 συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας.

Οι ΠΚΣ Εστιών

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας Εστιών, με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την άσκηση ασφαλιστικών μέτρων, ενάντια στους φοιτητές της Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ "που ουσιαστικά έχουν ως στόχο την τρομοκράτηση του αγώνα των εστιακών φοιτητών, που διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους για δημόσια και δωρεάν στέγαση σε ανθρώπινες Εστίες, ενάντια στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης που ασκεί το ΕΙΝ κατ' εντολήν της κυβέρνησης".

Οι ΠΚΣ Εστιών τονίζουν: "Η κυβέρνηση της τυφλής υποταγής στους στόχους της ΟΝΕ έχει αποδείξει πολλές φορές ότι επιλέγει το δρόμο της τρομοκρατίας για το χτύπημα των αγώνων του λαού και της νεολαίας. Τη στιγμή που οι προσπάθειες για ένταση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση συνεχίζονται και η κατάσταση παίρνει χαρακτηριστικά έκρηξης μπροστά στην ίδρυση νέων τμημάτων στο νομοσχέδιο για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια καθώς και τη συσσώρευση χρόνιων προβλημάτων, θέλουν με την τρομοκρατία να εμποδίσουν το φοιτητικό κίνημα να σηκώσει κεφάλι.

Η κυβέρνηση των "αγροτοδικείων", των εισαγγελικών διώξεων, της αστυνομοκρατίας, των ΜΑΤ θα πρέπει να πάρει το μάθημά της ότι ούτε η τρομοκρατία, ούτε οι συκοφαντίες πιάνουν τόπο μπροστά στη θέληση του λαού και της νεολαίας να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν".

Η ΟΛΜΕ

Την άμεση απόσυρση της άσκησης ασφαλιστικών μέτρων από τους υπευθύνους του ΕΙΝ ζητά το ΔΣ της ΟΛΜΕ που εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους φοιτητές. Καλεί, επίσης, την κυβέρνηση να σταματήσει τις προσπάθειες "για περιορισμό της ελεύθερης σκέψης και δράσης, για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την αστυνόμευση των πανεπιστημιακών χώρων και των φοιτητικών εστιών". Ζητά, επίσης, δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές, με παράλληλη αναβάθμιση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών των Φοιτητικών Εστιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ