Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Η Σύγκλητος "τιμωρεί" τους αγωνιστές φοιτητές!
  • Αποφάσισε αποκλεισμό από τις εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου, όσων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο 2525/97
  • ΠΚΣ: Δεν περνούν οι εκβιασμοί. Αγώνας, ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόρφωση και τη δουλιά

Την απαράδεκτη απόφαση της Συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) να "τιμωρήσει" τους φοιτητές που πρωτοστάτησαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο 2525/97, την ίδρυση νέων τμημάτων και τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ), απαγορεύοντάς τους να προσέλθουν στις εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου, καταδικάζουν με ανακοίνωσή τους, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μία βδομάδα μετά τη λήξη της κατάληψης, το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε διακοπή των μαθημάτων για μια εβδομάδα, με προφανή στόχο, όπως τονίζουν οι φοιτητές, να επικαλεστεί αργότερα ότι δεν υπήρχε χρόνος για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου και τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Παράλληλα, κοινοποιήθηκε στους φοιτητές και η απόφαση της Συγκλήτου, να τιμωρήσει τους αγωνιστές φοιτητές, με μια εξεταστική. Η πρόταση έγινε από τον πρύτανη του πανεπιστημίου κ. Κιντή, με τη σύμφωνη γνώμη μερικών μελών ΔΕΠ. Η αντιπρόταση των φοιτητών για να μη χαθεί το εξάμηνο ήταν να ολοκληρωθούν τα μαθήματα με παράταση λίγων μερών του εξαμήνου ή να διεξαχθούν οι εξετάσεις τον Ιούνη, όπως και στο παρελθόν, με την οποία συμφώνησαν αρκετά μέλη ΔΕΠ, καθώς και διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου. Οι δύο προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία και ισοψήφησαν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση, με υβριστικούς χαρακτηρισμούς απειλές και εκβιασμούς, από μέλη ΔΕΠ ενάντια σε όσους τόλμησαν να συμφωνήσουν με την πρόταση των φοιτητών, προκαλώντας την αποχώρηση από τη συνεδρίαση.

Οπως τονίζουν στην ανακοίνωση οι ΠΚΣ, στόχος τέτοιων αποφάσεων είναι να τρομοκρατηθούν οι φοιτητές και να αποτραπούν μελλοντικές κινητοποιήσεις.Εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια χτυπήματος των αγώνων, που έκανε και η κυβέρνηση (εισαγγελείς και αστυνομία στα σχολεία, προβοκάτορες, "αγανακτισμένοι" γονείς), προσπαθώντας να καλλιεργήσουν στη νεολαία, στην αίσθηση ότι με τους αγώνες δεν κερδίζει τίποτα, ότι μόνο χάνει. "Χαμένος αγώνας είναι μόνο αυτός που δε γίνεται. Το μεγαλειώδες μαθητικό κίνημα το απέδειξε περίτρανα τους προηγούμενους μήνες. Αλλωστε αυτοί που πήραν αυτήν την απόφαση μας έπεισαν λίγες μέρες αργότερα για τη "σχέση" τους με την κυβερνητική πολιτική, αποφασίζοντας πάλι με παράνομο τρόπο και αγνοώντας παντελώς τη γνώμη των χιλιάδων φοιτητών της ΑΣΟΕΕ για δημιουργία δύο νέων τμημάτων στα πλαίσια του νόμου 2525/97 και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το γεγονός ότι συμπεριφέρονται σαν υπάλληλοι της κυβέρνησης το έχουν καταλάβει πλέον οι φοιτητές" επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας οι ΠΚΣ υπογραμμίζουν ότι η απάντηση των φοιτητών θα είναι αγωνιστική και ότι ανάλογες αποφάσεις (οι οποίες σημειωτέον δεν πάρθηκαν σε καμία άλλη σχολή της Αθήνας - που οι καταλήψεις είχαν μεγαλύτερη διάρκεια) και εκβιασμοί δε θα περάσουν, τονίζοντας: "Με αγώνα θα απαιτήσουμε να γίνει εξεταστική για το χειμερινό εξάμηνο τον Ιούνη. Ξέρουμε πως ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας στη μόρφωση και τη δουλιά είναι η σύγκρουση μ' αυτήν την πολιτική που ακολουθείται, ο αγώνας με το λαό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ