Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΚΑ και νοσοκομεία ΑΕ!

Την αλλαγή του καθεστώτος των νοσοκομείων και το στήσιμο του ΙΚΑ, ώστε να πουλάει υπηρεσίες, επανέφερε χτες ο διοικητής του Ιδρύματος, Μ. Νεκτάριος

Επανήλθε χτες ο νέος διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος,με τη μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες (ΑΕ) για τον εκσυγχρονισμό και για την αντιμετώπιση - δήθεν - των προβλημάτων στο υγειονομικό σύστημα. Την άποψη αυτή τη συμπλήρωσε με την υπόσχεση ότι το ΙΚΑ θα "στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να πουλάει υπηρεσίες".

Τις δηλώσεις αυτές ο Μ. Νεκτάριος τις έκανε απ' το βήμα του 17ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥ - ΙΚΑ), ακριβώς μια μέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα,ο οποίος - τουλάχιστον στα λόγια - μίλησε για "προσήλωση της κυβέρνησης στο δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ" και μεταφέροντας ταυτόχρονα τη διαβεβαίωση σ' αυτό του ίδιου του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη.

Τη - δήθεν - προσήλωση της κυβέρνησης στο δημόσιο σύστημα ήρθε να ανατρέψει για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα ο διορισμένος - που αποτελεί και προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη - διοικητής του ΙΚΑ. Θυμίζουμε ότι την ίδια άποψη για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΑΕ ο Μ. Νεκτάριος την έκανε στις 17.2.1999, στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των διοικητικών υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ).

Τότε ο Μ. Νεκτάριος στη δευτερολογία του υποστήριξε ότι τα "περί νοσοκομείων ΑΕ" αποτελούν προσωπικές απόψεις. Χτες όμως έκανε ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας ότι τα "νοσοκομεία ΑΕ" θα τα διαχειρίζεται ένα συμβούλιο που θα έχει ελευθερία κινήσεων και οι ορκωτοί λογιστές θα ελέγχουν τους ισολογισμούς τους. Υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των μετοχών θα ανήκει στο κράτος, αλλά άρχισε κιόλας να μοιράζει μετοχές σε γιατρούς και εργαζόμενους! Οσον αφορά τα νοσοκομεία του ΙΚΑ, ο Μ. Νεκτάριος είπε ότι θα συζητήσει τι θα κάνει, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάργηση υπηρεσιών που δεν είναι αποδοτικές. Συνολικά για το ΙΚΑ ο Μ. Νεκτάριος είπε ότι θα στηθεί έτσι που θα πουλάει υπηρεσίες.

Ολες αυτές τις απόψεις ο Μ. Νεκτάριος τις δικαιολόγησε με το επιχείρημα ότι και να μην τα κάνουμε μεις θα έρθουν απ' τις Βρυξέλλες και θα τα αλλάξουν. Προέκταση αυτής της υποταγμένης λογικής στα κέντρα της Βρυξελλών αποτελεί και η άποψη ότι η ΟΝΕ αποτελεί το σημαντικότερο μεταπολεμικό στόχο της Ελλάδας!

Αυτή η άποψη περί της ΟΝΕ συνοδεύτηκε και με απειλές προς τους εργαζόμενους για τέρμα στο Ενιαίο Μισθολόγιο μετά την ΟΝΕ και αντικατάστασή του από άλλο τύπο κινήτρων.

Οι εξοργιστικές αυτές δηλώσεις οδήγησαν τον εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρο να τοποθετηθεί για δεύτερη φορά, σημειώνοντας ότι αυτές οι απόψεις οδηγούν στην πλήρη διάλυση του ΕΣΥ, και να δηλώσει ότι θα θέσει θέμα στην ΑΔΕΔΥ για να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό.

Την ανάγκη να αντιπαραταχθεί η ΑΔΕΔΥ αγωνιστικά στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του υγειονομικού και ασφαλιστικού συστήματος, υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Λ. Μεθωνιού,στο χαιρετισμό της προς το συνέδριο. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο διοικητής του ΙΚΑ δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από κανένα ασφαλισμένο και συνταξιούχο του Ιδρύματος για να θέσει το ΙΚΑ στην τροχιά της αγοράς.

Οι απόψεις αυτές, τόνισε η Λ. Μεθωνιού, δεν είναι άσχετες με τις εντολές της κυβέρνησης και τη στρατηγική της ΟΝΕ για τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών προς όφελος του κεφαλαίου. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να ορθώσουν ένα μέτωπο αντίστασης σε αυτές τις επιλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ