Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καμιά απάντηση στους νεφροπαθείς

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα

"Τεκμηρίωση των αιτημάτων των νεφροπαθών είχε ζητήσει από την Επιτροπή Αγώνα Νεφροπαθών ο κ. υπουργός Υγείας στη συνάντησή του στις 10.11.1998. Η Επιτροπή μέσα σε 48 ώρες υπέβαλε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου την ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρότασή της για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς. Ωστόσο μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας τηρεί σιγή ιχθύος: ούτε απάντηση δίνει στα συγκεκριμένα αιτήματα, ούτε καν συναντάται με την Επιτροπή για τη συζήτησή τους".

Τα παραπάνω επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας,Μπάμπης Αγγουράκης και Μαρία Μπόσκου σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμα.

"Η Επιτροπή Αγώνα Νεφροπαθών, συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, που έχουν πλαισιωθεί από άλλους φορείς, όπως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Νεφροπαθών, ο Σύλλογος Μεταμοσχευμένων "Οι Αγιοι Ανάργυροι", ο Σύλλογος Γονέων Νεφροπαθών Παιδιών κ. ά., υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων των νεφροπαθών, οι οποίοι καθημερινά βρίσκονται μπροστά στο φάσμα ακόμα και του θανάτου".

Οπως υπογραμμίζουν οι κομμουνιστές βουλευτές, τα δίκαια αιτήματα των νεφροπαθών που χρήζουν άμεσης ικανοποίησης είναι:

  • Να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες τεχνητών νεφρών, μεταμοσχεύσεων κλπ.
  • Να χορηγηθεί επαρκές επίδομα πρόνοιας.Σήμερα στους νεφροπαθείς υπό αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση και μεταμόσχευση, παρέχεται μόνο ένα πενιχρότατο διατροφικό επίδομα ύψους 16.360 δρχ. το μήνα. Με δεδομένο ότι οι νεφροπαθείς έχουν πολλά προβλήματα εξαιτίας της φθοράς του οργανισμού τους, επιβάλλεται όχι μόνο να περιληφθούν στα επιδόματα πρόνοιας, αλλά και να μπουν στην υψηλότερη κλίμακα.
  • Να εξαλειφθούν οι συνέπειες του "νόμου Σιούφα": πρέπει τάχιστα ν' αντιμετωπιστούν οι γνωστές παρενέργειες από αυτόν τον αντιασφαλιστικό νόμο. Σήμερα ιδίως οι συνταξιούχοι νέοι νεφροπαθείς, είναι υποχρεωμένοι αφ' ενός μεν να μένουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας και αφ' ετέρου να "ζουν" με σύνταξη 32.300 δρχ. χωρίς άλλες παροχές.
  • Να κατανεμηθούν άμεσα σε μονάδες τεχνητών νεφρών οι άποροι νεφροπαθείς,οι οποίοι βρίσκονται σε όλη τη χώρα, ανέρχονται περίπου σε 200, ενώ απ' αυτούς σχεδόν οι μισοί βρίσκονται στην πρωτεύουσα. Με παλιότερη απόφαση του τότε υπουργού Υγείας κ. Πεπονή, οι άποροι νεφροπαθείς είχαν ενταχθεί ως μόνιμοι ασθενείς σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, ενώ τη σχετική δαπάνη κάλυπτε ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας. Ομως, στη συνέχεια ο μετέπειτα υπουργός κ. Γείτονας ανακάλεσε αυτή την απόφαση, με αποτέλεσμα δεκάδες αιμοκαθαρόμενοι νεφροπαθείς να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο, αφού εξαναγκάζονται τρεις φορές την βδομάδα να εκλιπαρούν για μια θέση σε μηχάνημα τεχνητού νεφρού στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όσον αφορά στην ιατρική παρακολούθηση, στα φάρμακα που τους χρειάζονται, στις ώρες αιμοκάθαρσης κλπ. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Νεφροπαθών ζητά να ενταχθούν αυτοί οι νεφροπαθείς στα κρατικά νοσοκομεία σε μόνιμη βάση ή να υπάρξει - όπως και στο παρελθόν - ειδικό κονδύλι για να χρηματοδοτείται η αιμοκάθαρση αυτών των ανθρώπων στις μονάδες τεχνητών νεφρών των ιδιωτικών κλινικών.
  • Να παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 15 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας οι νεφροπαθείς (υπό αιμοκάθαρση, μεταμόσχευση και περιτοναϊκή κάθαρση). Είναι τουλάχιστον αδικία να αποστερούνται αυτό το δικαίωμα άνθρωποι, οι οποίοι δεν προλαβαίνουν ούτε να γεράσουν, ούτε να κλείσουν τον επαγγελματικό τους κύκλο - και σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν να τον αρχίσουν".

Με βάση αυτό το πρόβλημα οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε ν' αντιμετωπιστούν άμεσα τα παραπάνω αιτήματα των νεφροπαθών - που αποτελούν μια από τις πλέον ευαίσθητες κατηγορίες ανθρώπων - και αν είναι μέσα στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας να συναντηθεί άμεσα με την Επιτροπή Αγώνα Νεφροπαθών, ώστε να μεθοδευτεί η όσο το δυνατόν ταχύτερη και πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων των νεφροπαθών της χώρας;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ