Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΝΟ
Πρόταση σωτηρίας από τους εργαζόμενους

Τη θέση να μετεξελιχτεί η ΑΓΝΟ σε μια εταιρία μετοχικού ενδιαφέροντος, στην οποία θα διατηρούνται τα συνεταιριστικά χαρακτηριστικά, διατύπωσε στη χθεσινή Συνέλευση των μελών του το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων της οργάνωσης, σημειώνοντας ότι μπροστά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αυτή είναι η πιο συμφέρουσα και λιγότερο επώδυνη λύση για τους εργαζόμενους. Την πρόταση αυτή υπερψήφισαν ομόφωνα οι εργαζόμενοι και εξουσιοδότησαν το ΔΣ να αποφασίσει δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που οι εμπλεκόμενοι, όπως η ΑΤΕ και η διοίκηση της ΑΓΝΟ, δεν ανταποκριθούν στις παραπάνω αποφάσεις των εργαζομένων.

Οπως διευκρινίζει το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων, οι μέτοχοι αυτής της εταιρίας θα πρέπει να είναι:

  • Η ΑΓΝΟ με τα περιουσιακά της στοιχεία, τ' όνομα και την ιστορία της.
  • Η ΑΤΕ σαν ο πιστωτής της Ενωσης στη λογική της αντιμετώπισης του χρέους με πλήρη ή μερική μετοχοποίησή του, με τη διαγραφή του ενός τρίτου και ρύθμιση του υπολοίπου.
  • Στην εταιρία αυτή δε θα αποκλείεται η συμμετοχή και άλλων συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά δηλώνεται κατηγορηματικά ότι οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι στη συμμετοχή ιδιωτών και στρατηγικών επενδυτών καθώς αυτοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μέσο για την ιδιωτικοποίηση της ΑΓΝΟ.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι η προσπάθεια ΠΑΣΕΓΕΣ και παραγωγών για τη δημιουργία ενός πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού, ενώ "χωρά" στο νέο σχήμα, δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει λύση για την ΑΓΝΟ και προσθέτουν ότι δε συμφωνούν με μια σειρά εκτιμήσεις της μελέτης DELOIT για το προσωπικό, τις θέσεις εργασίας, την αμοιβή κλπ. Αυτά τα θέματα για το σωματείο είναι αδιαπραγμάτευτα.

Επίσης η διοίκηση του σωματείου δηλώνει ότι είναι αντίθετη και απορρίπτει κάθε προσπάθεια εκκαθάρισης της Οργάνωσης, όποια μορφή κι αν έχει αυτή. "Η εκκαθάριση, δεν είναι λύση, λειτουργεί προς όφελος ξένων προς την Ενωση συμφερόντων, κύρια υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών γαλακτοβιομηχανιών. Οχι μόνο δεν εξασφαλίζει τίποτα αλλά οδηγεί όλους τους εργαζόμενους στην ανεργία, αφήνει τους παραγωγούς ανυπεράσπιστους μπροστά στις ορέξεις των ολιγοπωλίων του γάλακτος και κατεδαφίζει ό,τι χτίστηκε εδώ και 50 χρόνια με τη φροντίδα και τις θυσίες χιλιάδων παραγωγών και εργαζομένων κάτω απ' την επωνυμία"Ενωση Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης"".

Τέλος, στις θέσεις του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων της ΑΓΝΟ που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της συνέλευσης, σημειώνονται και τα παρακάτω:

"Με δεδομένη την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και την απουσία της πολιτικής βούλησης για εκ νέου θεσμοθέτηση και στήριξη ενός υγιούς συνεταιριστικού κινήματος της χώρας μας, τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται, οι δυσκολίες περισσεύουν και το καθήκον που απορρέει για τους εργαζόμενους στις συνεταιριστικές οργανώσεις, για τους παραγωγούς, για ολόκληρο το λαό, είναι να εντείνει την πάλη του για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Μέσα απ' αυτήν την πάλη θα πρέπει να βγάλουμε όλοι τα αναγκαία συμπεράσματα για τις γενεσιουργές αιτίες που οδηγούν από τη μια, εργαζόμενους και παραγωγούς στην εξαθλίωση και από την άλλη δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερα κέρδη και αύξηση πλούτου στους αεριτζήδες μεγαλοκαρχαρίες και στο ιδιωτικό κεφάλαιο".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΑΤΕ τη θέτει σε εκκαθάριση! (2005-06-07 00:00:00.0)
«Οχι» στο ξεπούλημα της ΑΤΕ (2002-01-16 00:00:00.0)
Καθολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις (2000-09-14 00:00:00.0)
Παιχνίδια υπονόμευσης της «ΑΓΝΟ» (2000-02-22 00:00:00.0)
Αίτηση για εκκαθάριση κατέθεσε η ΑΤΕ (1999-03-06 00:00:00.0)
Μέτωπο για στήριξη της ΑΓΝΟ (1996-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ