Τρίτη 7 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η ΑΤΕ τη θέτει σε εκκαθάριση!

Η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκινά την πολιτική εξαφάνισης των συνεταιριστικών οργανώσεων

Σε εκκαθάριση εν λειτουργία της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία» προχωράει η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία κατέθεσε χτες σχετική αίτηση στο Εφετείο, που θα εκδικαστεί στις 6 Ιούλη. Φαίνεται λοιπόν πως η κυβέρνηση της ΝΔ αρχίζει από την «Ομοσπονδία» της θεσσαλονίκης την πολιτική εξαφάνισης των συνεταιριστικών οργανώσεων, υλοποιώντας τις εντολές της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και εξυπηρετώντας τα κερδοσκοπικά συμφέροντα του εμποροβιομηχάνων - πολυεθνικών.

Συμπεραίνεται επίσης πως η «γαλάζια» διοίκηση της ΑΤΕ του Χρηματιστηρίου, ξεκίνησε το σχέδιό της από ένα συνεταιρισμό που η πλειοψηφία της διοίκησής του πρόκειται στη ΝΔ για να συνεχίσει μετά απερίσπαστα να θέτει σε εκκαθάριση και να βάλει λουκέτα και στους υπόλοιπους συνεταιρισμούς που χρωστάνε στην τράπεζα. Οσον αφορά το θέμα που προέκυψε, ο «γαλάζιος» πρόεδρος του ΔΣ της Ενωσης Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε στο «Ρ» ότι θεωρεί την απόφαση αυτή της ΑΤΕ εγκληματική και ότι θα υπάρξει αντίδραση από τους παραγωγούς της Θεσσαλονίκης, ενώ η διοίκηση της «Ομοσπονδίας» θα απαντήσει και νομικά στην απαράδεκτη αυτή κίνηση της τράπεζας.

«Ζητούμε εξυγίανση της Οργάνωσης και λειτουργία της σε συνεταιριστική βάση», δήλωσε η Γλυκερία Καραγιάννη, μέλος του σωματείου εργαζομένων της Ομοσπονδίας. «Οι εργαζόμενοι είμαστε 12 μήνες απλήρωτοι και με σειρά κινητοποιήσεων το τελευταίο διάστημα ζητάμε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα μας, ενώ θα πρέπει να δοθούν και οι αποζημιώσεις σε όσους με το πρόγραμμα της δήθεν οικειοθελούς αποχώρησης έφυγαν τα τελευταία χρόνια. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να μείνει σε λειτουργία η συνεταιριστική μας οργάνωση, για να συνεχίσουν να υπάρχουν οι θέσεις εργασίας».

Η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης πληρώνει τα αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συρρίκνωσης του συνεταιριστικού κινήματος που ακολούθησαν τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, καθώς και οι διοικούντες της Ενωσης που ανήκαν σ' αυτά τα δύο κόμματα. Μια εκ των επιπτώσεων είναι να έχουν παραμείνει μόνο 70 μόνιμοι εργαζόμενοι από 600 περίπου που δούλευαν πριν μια δεκαετία. Επίσης από τα διάφορα τμήματα στην άλλοτε ανθούσα συνεταιριστική οργάνωση μόνο αυτό της κονσερβοποιίας λειτουργεί και εν μέρει και το βαμβακουργείο.

Εκφραστής της πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων υπήρξε όλο αυτό το διάστημα η ΑΤΕ που σταθερά φροντίζει για τη συρρίκνωση της «Ομοσπονδίας» με σκοπό την ιδιωτικοποίησή της. Μέχρι τώρα η τράπεζα ακολουθούσε την τακτική της καταβολής των αποζημιώσεων σε όσους εργαζόμενους αποχωρούσαν οικειοθελώς από την Ενωση, ενώ καθυστερούσε τη δανειοδότηση προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ