Τρίτη 7 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Και ... τουρισμός σε βάρος των εργαζομένων

Οι μεγαλοξενοδόχοι απαιτούν φοροαπαλλαγές, χρηματοδοτήσεις και εργαζόμενους - δούλους, για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη

Οι απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο, προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικότεροι, επισφραγίστηκαν για μια ακόμη φορά από τους μονομάχους του δικομματισμού, με τις τοποθετήσεις που έκαναν στη χτεσινή εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), τόσο ο υπουργός Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλος (για λογαριασμό της ΝΔ), όσο και η βουλευτής και συντονίστρια του ΠΑΣΟΚ Α. Διαμαντοπούλου. Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις για το τουριστικό ρεύμα δεν είναι οι πλέον αισιόδοξες, παρά τα όσα λέγονταν για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Νωρίτερα, ο υπουργός Τουρισμού είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και στις δηλώσεις που ακολούθησαν μίλησε για σταθεροποίηση και αρχή ανάκαμψης.

Στην εκδήλωση του ΞΕΕ, όπου παρουσιάστηκε και έρευνα για τις τιμές των ξενοδοχείων στην περιοχή της Μεσογείου (με την Ελλάδα να κατατάσσεται στους ακριβούς προορισμούς συγκριτικά), ο Δ. Αβραμόπουλος εμφανίστηκε, για άλλη μια φορά, να στηρίζει τους επιχειρηματίες του τουρισμού, στο πνεύμα της αντίληψης περί «βαριάς βιομηχανίας»!!! Επισήμανε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης κινούνται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ποιότητας και δήλωσε αισιόδοξος για την αύξηση της τουριστικής κίνησης φέτος, αλλά πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Το ρόλο του «απαισιόδοξου», ανέλαβε η Α. Διαμαντοπούλου, που ζήτησε ειλικρίνεια στην παράθεση των στοιχείων για την τουριστική κίνηση και αναφέρθηκε στη μείωση της τουριστικής κίνησης κατά 15% το Μάη στην Κρήτη.

Ανεξάρτητα, όμως, από τις εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση φέτος, είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα δεχτεί εκατομμύρια τουρίστες και ότι οι μεγαλοξενοδόχοι θα αποκομίσουν σημαντικά κέρδη. Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Γ. Φωκάς, έκανε λόγο για «υψηλό κόστος στην εγχώρια αγορά εργασίας» και ζήτησε:

  • «Να αυξηθεί η ελαστικότητα και η παραγωγικότητα της εργασίας για να μειωθεί σημαντικά το έμμεσο εργατικό κόστος», κάτι που θεωρεί ότι θα διαφυλάξει και τα ...«εισοδήματα των εργαζομένων στον κλάδο».
  • Να μειωθούν οι έμμεσες φορολογικές επιβαρύνσεις και να «εξορθολογιστούν» οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, τα τέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι φόροι υπέρ τρίτων, οι αμοιβές για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τα «υψηλά πρόστιμα» για τυπικές παραλείψεις.
  • Απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, «γενναιόδωρη εθνική πολιτική» για την προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, δημόσιες επενδύσεις για την ανάδειξη νέων και των υφιστάμενων τουριστικών αξιοθέατων, οικονομικά κίνητρα για την απόσυρση παλιών τουριστικών μονάδων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ