Τρίτη 7 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Παιχνίδια με το ενδεχόμενο «μπλακ άουτ»

Ετοιμάζεται για γεωγραφική επέκταση και την «αξιοποίηση» της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της

Ο κίνδυνος ενός νέου «μπλακ άουτ» τους καλοκαιρινούς μήνες παραμένει ισχυρός με τα «ναι μεν αλλά» των αρμοδίων. Στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της επιχείρησης, Γ. Παλαιοκρασσάς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συσκότισης («μπλακ άουτ») τους επόμενους μήνες. Ετσι, ενώ δήλωσε πως δεν υπάρχει... μεγάλος κίνδυνος «μπλακ άουτ» επειδή έχουν ληφθεί μέτρα, έσπευσε να προειδοποιήσει πως σε περίπτωση παρατεταμένου καύσωνα τριών ημερών και άνω, παρά τα όποια μέτρα, το ηλεκτρικό σύστημα θα περάσει δύσκολες στιγμές!

Δύσκολες στιγμές θα περάσει όμως και η ακίνητη περιουσία της ΔΕΗ, καθώς ετοιμάζονται να την «αξιοποιήσουν». Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου επισήμανε στην ομιλία του ότι «η αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της εταιρίας αποτελεί ένα νέο μεγάλο στοίχημα για τη διοίκηση και τα στελέχη της. Δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό νέες υπεραξίες για τους μετόχους της, δίνοντας νέες προοπτικές».

Ο κίνδυνος του «μπλακ άουτ» αναδεικνύει τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που μεθόδευσαν τον παραγωγικό εκφυλισμό της ΔΕΗ για να δημιουργήσουν «ζωτικό χώρο» στους ιδιώτες. Ταυτόχρονα όμως, η πραγματικότητα αυτή γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση για να προωθηθούν ευκολότερα τα μέτρα περί «εξοικονόμησης ενέργειας» που συνδέονται με τιμολόγια διαφορετικών «ταχυτήτων». Ο Ν. Στεφάνου, μιλώντας στη ΓΣ επανέλαβε ότι η ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί και χαιρέτισε την καμπάνια που ετοιμάζει η ΔΕΗ για την «ευαισθητοποίηση των καταναλωτών».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη ΔΕΗ και τις επόμενες κινήσεις της υπό το πρίσμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το υπουργείο Ανάπτυξης κάλεσε τους μετόχους της ΔΕΗ να μην ανησυχούν λόγω της απελευθέρωσης, καθώς η κυβέρνηση στηρίζει την επιχείρηση. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Παλαιοκρασσάς, στο ίδιο μοτίβο, εκτίμησε ότι στο χώρο της ιδιωτικής παραγωγής δεν πρόκειται να υπάρξουν τα επόμενα δυο - τρία χρόνια άλλες μονάδες πέρα από την εφεδρική στη Βοιωτία και αυτή των ΕΛΠΕ. Ωστόσο, η ίδια η ΔΕΗ με εντολή της κυβέρνησης σχεδιάζει τη γεωγραφική της επέκταση εκτός Ελλάδας, σε μια δραστηριότητα που δεν έχει να προσφέρει τίποτα στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ