Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΓΝΟ»
Καθολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

Μαχητική συγκέντρωση με κύριο σύνθημα «όχι στην ιδιωτικοποίηση - όχι στην ανεργία»

Καθολική επιτυχία είχε η πρώτη μαζική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της «ΑΓΝΟ» στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης. Για τέσσερις ώρες, από τις 6 έως τις 10 το πρωί, όλες οι λειτουργίες του εργοστασίου «νέκρωσαν», ενώ το προσωπικό συγκεντρώθηκε στην κύρια είσοδο της επιχείρησης και πραγματοποίησε μαχητική συγκέντρωση, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και την ΑΤΕ για την αδιάλλακτη στάση που τηρούν απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Τα πανό που κάλυπταν την πύλη του εργοστασίου έγραφαν «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ».

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της «ΑΓΝΟ» Φίλιππας Γεωργουδάκης, μιλώντας στη συγκέντρωση εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκε το προσωπικό της γαλακτοβιομηχανίας να αρχίσει μια σειρά κινητοποιήσεις:

«Αντιμετωπίζουμε, είπε, μια αδιαλλαξία από την πλευρά της Αγροτικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά την επίλυση των προβλημάτων που έχει το προσωπικό. Αδιαλλαξία στον τρόπο του "περάσματος" του προσωπικού στη νέα εταιρία και φυσικά χωρίς να δίνεται καμία δέσμευση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή ποιες συμβάσεις θα ακολουθήσουμε στο μέλλον και αν διατηρηθεί ή όχι το ασφαλιστικό μας ταμείο. Σε περίπτωση που αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις και ακολουθηθούν άλλες συλλογικές συμβάσεις πλην αυτής που εφαρμόζεται τώρα, μειώνονται περισσότερο από το 1/3 οι αποδοχές των εργαζομένων.

Το ΔΣ του σωματείου, συνέχισε, εκτιμά ότι ουσιαστικά επιχειρείται να βρεθούμε σ' ένα εργασιακό τοπίο το οποίο θα είναι πολύ χειρότερο από αυτό που έχουμε σήμερα. Μάλιστα, αν δεν υπάρξει αλλαγή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας δυσκολεύουν τα πράγματα, ουσιαστικά πετιόμαστε έξω από το ασφαλιστικό μας ταμείο. Επιμένουμε στη διατήρηση της ίδιας συλλογικής σύμβασης για το προσωπικό και του ταμείου. Δεν κάνουμε πίσω. Το μήνυμα που στέλνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ και την κυβέρνηση είναι ισχυρό και πρέπει να το λάβουνε υπόψη τους».

Επίσης, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ανέφερε ότι κανένας συνάδελφός του δεν εξέφρασε έστω και την επιθυμία να μπει στο εργοστάσιο στη διάρκεια της τετράωρης στάσης.

Την αλληλεγγύη τους στους απεργούς εξέφρασαν φορείς της περιοχής, νομαρχιακοί σύμβουλοι, όπως οι Μιχάλης Σπυριδάκης και κ.Καράογλου. Τη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης μετέφερε στους συγκεντρωμένους ο γραμματέας του Κέντρου Θ. Κυριακίδης, ο οποίος ζήτησε από τους εργαζόμενους να περιφρουρήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και τη συλλογική τους σύμβαση και να αγωνιστούν για τη διατήρηση των συνεταιριστικών χαρακτηριστικών της ΑΓΝΟ. «Το ΑΓΝΟ δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων της επιχείρησης, τόνισε, είναι μια μονάδα που έχει αναπτυξιακό ρόλο στην περιοχή. Αν κάποιοι δεν κατάλαβαν τι θα πει αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους της ΑΓΝΟ, θα το καταλάβουν αυτό σύντομα κατά οδυνηρό τρόπο, στην περίπτωση, βέβαια, που η επιχείρηση πάει έτσι όπως το θέλουν η ΑΤΕ και η κυβέρνηση. Πριν είναι αργά θα πρέπει να κάνουν μέτωπο οι εργαζόμενοι με τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες και τους συνεταιριστές, με τα άλλα τα εργοστάσια και το λαό της πόλης».

Αναφερόμενος στα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας ο Θ. Κυριακίδης σημείωσε:

«Τα στελέχη του υπουργείου, της κυβέρνησης, της ΑΤΕ, θέλουν να παραδώσουν στους νέους ιδιοκτήτες ένα εργοστάσιο που να είναι ελκυστικό. Οι εργαζόμενοι δε θα πρέπει να έχουν δικαιώματα, ικανοποιητικές συμβάσεις εργασίας, να μην έχουν ασφαλιστικά δικαιώματα, οπότε να είναι εύκολη λεία στις μετέπειτα επιδιώξεις της Τράπεζας. Το πρώτο, το ουσιαστικό, το καίριο χτύπημα είναι τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά σας δικαιώματα».

Τέλος, ο γραμματέας του ΕΚΘ κάλεσε τους εργαζόμενους να παραμείνουν συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο για να καμφθεί η αδιαλλαξία ΑΤΕ και κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ