Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Μια παμπάλαια απάτη με νέα θύματα

Από τον αναγνώστη μας Αλέξανδρο Τομπουλίδη, πήραμε πριν λίγες μέρες και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας είναι σε κάθε περίπτωση επίκαιρο:

«Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Απογευματινή" της 7ης Αυγούστου 2000, 800.000 Ελληνες επενδυτές έχασαν πάνω από 26 τρισεκατομμύρια δραχμές μέσα στο τελευταίο δεκάμηνο (Οκτώβρης 1999 - Ιούλης 2000). Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με 73 δισεκατομμύρια δολάρια ή 76,4 δισ. ευρώ και είναι περίπου όσο το ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας το 1999.

Επιπλέον το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ο κάθε επενδυτής έχασε μέσα σ' αυτό το δεκάμηνο, κατά μέσο όρο, 32.500.000 δρχ.

Τι σημαίνει, όμως, ότι 800.000 επενδυτές έχασαν αυτά τα χρήματα; Σημαίνει, μήπως, ότι χάθηκαν τα χρήματα; Κάθε άλλο. Τα χρήματα, απλώς, αλλάζουν χέρια. Οι 800.000 αφελείς τα έχασαν, αλλά κάποιοι αετονύχηδες τα "κέρδισαν". Ποιοι είναι, όμως, αυτοί που τα κέρδισαν; Δεν είναι άλλοι από τους ίδιους, που τα τελευταία 6 χρόνια ξάφρισαν τις οικονομίες μιας ζωής από εκατομμύρια αφελείς συνανθρώπους μας σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ρωσία με "τράπεζες" και κομπίνες του τύπου πυραμίδα. Αυτός είναι ο κυριότερος τύπος οικονομικής δραστηριότητας, που ευδοκιμεί στις χώρες, οι οποίες ανακάλυψαν πρόσφατα το "θαύμα" της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς.

Στην Ελλάδα, η κομπίνα στήθηκε με πιο πολλή φινέτσα. Πιο ραφιναρισμένα, απ' ό,τι στις νεοφώτιστες "δημοκρατίες" της Ανατολικής Ευρώπης. Οι κύριοι ευρω-απατεώνες, με κράχτη και διαφημιστή την κυβέρνηση Σημίτη, ανέβασαν τις μετοχές αεριτζίδικων εταιριών στα ύψη μέχρι το Σεπτέμβρη του 1999 και τις πούλησαν σε αστρονομικές τιμές στους αφελείς συμπατριώτες μας, που νόμισαν ότι ανακάλυψαν το μυστικό του γρήγορου πλουτισμού.

Οταν οι κύριοι ευρω-κομπιναδόροι, που έχουν στήσει αυτή την υπερ-κομπίνα που λέγεται Χρηματιστήριο, βεβαιώθηκαν ότι έχουν μαζέψει και την τελευταία δραχμή που μπορούσαν να μαζέψουν, άρχισε η αντίστροφη πορεία για τους αφελείς και, ταυτόχρονα, η περίοδος της σοδειάς για τους αετονύχηδες, που αγοράζουν αυτή την περίοδο τα ίδια "χαρτιά" μέχρι και στο 1/10 από την τιμή που τα πούλησαν.

Ετσι, αυτές οι λίγες δεκάδες απατεώνων από τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, που η κυβέρνηση Σημίτη υμνεί και προωθεί ως την πεμπτουσία της ελεύθερης αγοράς, ως τους γνήσιους εκπροσώπους των ξένων "θεσμικών επενδυτών", οι οποίοι θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε επίγειο παράδεισο, έχουν ξαλαφρώσει την Ελλάδα από δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε δέκα μήνες και τα έχουν μεταφέρει στις τράπεζές τους σε Αγγλία, ΗΠΑ και Ελβετία και σχεδιάζουν ήδη κάποιο νέο γιουρούσι εναντίον ποιος ξέρει ποιας άλλης άτυχης χώρας.

Αυτούς τους γνήσιους απόγονους των πλιατσικολόγων, πειρατών και δουλεμπόρων της Δυτικής Ευρώπης, προσπαθεί η κυβέρνηση Σημίτη να μας πείσει ότι είναι οι πολιτισμένοι κύριοι, που θα μας φέρουν τέτοια απίστευτη ευημερία και πλούτο, που ούτε στο όνειρό μας δεν έχουμε δει.

Και για τους αφελείς, που πίστεψαν την κυβέρνηση Σημίτη, ήρθε η ώρα να ξυπνήσουν. Ονειρο ήταν και πέρασε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ