Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΜΕ
Η κοροϊδία και η εκμετάλλευση θα αποκρουστούν
  • Ανακοίνωση - κάλεσμα του Μετώπου, με αφορμή τις συνεχείς ανατιμήσεις στα καύσιμα και την τακτική της κυβέρνησης
  • Συνεχίζονται οι αυξήσεις. Μεγαλοεπιχειρηματίες μεθοδεύουν να μετακυλίσουν τις αυξήσεις στα εμπορεύματά τους

Σε άμεση δράση για τις τιμές των καυσίμων, με στόχο ν' αποκρουστούν η κοροϊδία και η εκμετάλλευση από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, καλεί με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Την ώρα που οι ευρωπαϊκοί λαοί αγανακτούν, οι εργατικές οικογένειες σ' ολόκληρο τον κόσμο ανησυχούν δικαιολογημένα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ότι "θα ξεκινήσει ο έλεγχος των τιμών των πρατηρίων από τις κατά τόπους Ενώσεις Καταναλωτών...."! Δηλαδή κοροϊδία.

Αφού με φτηνά τρικ επιχειρεί να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό. Σήμερα:

  • για κάθε λίτρο βενζίνης σούπερ πληρώνουμε 114 δραχμές φόρο
  • για την αμόλυβδη πληρώνουμε 108 δραχμές φόρο
  • για κάθε λίτρο πετρέλαιο, πληρώνουμε 83 δραχμές φόρο. Επιπλέον από τους φόρους, ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι:
  • για κάθε λίτρο καυσίμου, πληρώνουμε 50 δραχμές στις γνωστές 7 αδελφές.

Αλλά και τα διυλιστήρια, θησαυρίζουν από την εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων. Τα Ελληνικά Πετρέλαια με κέρδη 119%, η Μότορ Οϊλ 32%, η Πετρόλα 104%. Αυτή είναι η αλήθεια.

Καλούμε την κυβέρνηση να μειώσει άμεσα και δραστικά τους φόρους και τους δασμούς, να μειώσει το ποσοστό κέρδους των πολυεθνικών μονοπωλίων, να πριμοδοτήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου της αγροτικής παραγωγής.

Το ΠΑΜΕ μαζί με τους αγρότες, τους επαγγελματίες και τα συνδικάτα παίρνει πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της επιβίωσης του ελληνικού λαού.

Η κοροϊδία και η εκμετάλλευση από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο θα αποκρουστούν».

Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις

Αυξητικές συνεχίζουν να είναι στο μεταξύ οι τάσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων, με το πετρέλαιο κίνησης, να έχει φτάσει την τιμή της αμόλυβδης. Με βάση τις ενδεικτικές τιμές που ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης, οι οποίες προβλέπουν αύξηση κατά 6,6 δραχμές για το πετρέλαιο κίνησης, 6,9 για το θέρμανσης και 1,9 για τις βενζίνες, φτάνουμε στο σημείο, να καταγράφεται η ίδια σχεδόν τιμή στο πετρέλαιο κίνησης με την αμόλυβδη. Συγκεκριμένα, το πετρέλαιο κίνησης με τη χτεσινή αύξηση εκτινάσσεται στις 261 δραχμές το λίτρο, όταν οι ενδεικτικές τιμές για την αμόλυβδη στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, είναι 263,7 δραχμές το λίτρο. Παράλληλα, το πετρέλαιο κίνησης (χτεσινά στοιχεία) ανήλθε στις 178 δραχμές το λίτρο!

Ενώ οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το εδώ υπουργείο Ανάπτυξης,... ψάχνει λύσεις με την αποδοχή από τους βενζινοπώλες και από τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, του ημερήσιου δελτίου ενδεικτικών τιμών. Ως αργά το βράδυ, βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη στο υπουργείου Ανάπτυξης γι' αυτό το θέμα.

Οι διεθνείς αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου και η άνοδος του ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής, αναμένεται να φέρουν ανατιμήσεις και σε μια σειρά αλλά προϊόντα, αφού το μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να συγκρατήσει τα κέρδη ή και να τα αυξήσει από αυτή την αρνητική συγκυρία, εξετάζει σε διευρυμένη έκταση την άνοδο των τιμών σε πολλά προϊόντα. Ηδη πληροφορίες αναφέρουν ότι τα προϊόντα από πλαστικά θα αυξηθούν άμεσα κατά 7% περίπου, ενώ στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και οι φαρμακοβιομήχανοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ