Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΥΣΙΜΑ
Κυβερνητική ... νομιμοφροσύνη για τιμές και φόρους

Πλήρης κυβερνητική αδιαφορία για τις επιπτώσεις που έχουν για τα λαϊκά νοικοκυριά οι συνεχείς ανατιμήσεις των καυσίμων. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο πέραν της διαμόρφωσης των φόρων στα όρια των επιταγών και αποφάσεων της ΕΕ

H Ευρώπη ανησυχεί σοβαρά για πληθωριστικές εξάρσεις από τη συνεχή άνοδο των τιμών του πετρελαίου, ενώ πρόβλημα με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα διαπίστωσε χτες και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος προειδοποίησε έμμεσα ότι θα έχουμε... ακριβό χειμώνα λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων του πετρελαίου θέρμανσης. Ο Γ. Παπαντωνίου συναντήθηκε το πρωί με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και τον ενημέρωσε για τις ανησυχίες των Ευρωπαίων ηγετών από τις συνεχείς ανατιμήσεις του «μαύρου χρυσού». Ο υπουργός συμμετείχε στο άτυπο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, στο οποίο και συζητήθηκαν οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη, στο φόντο της νέας πετρελαϊκής κρίσης και της κατρακύλας του ευρώ ως προς τα ανταγωνιστικά νομίσματα του δολαρίου και του γιεν.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κατά την πάγια τακτική του, επιχείρησε να περιορίσει το μέγεθος του προβλήματος, αν και αυτή τη φορά δεν ήταν και τόσο κατηγορηματικός για προηγούμενη θέση του ότι η πετρελαϊκή κρίση δε θα έχει επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας το 2001. Οπως είπε, «σε κάθε περίπτωση, από πλευράς ρυθμού ανάπτυξης, σας επαναλαμβάνω ότι δε φαίνεται να υπάρχει επίπτωση στη χώρα μας. Το μόνο πρόβλημα παραμένει φυσικά ο πληθωρισμός, που προκύπτει από την επιβάρυνση των τιμών του πετρελαίου». Το συγκεκριμένο πρόβλημα η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει με... «αυστηρούς ελέγχους στη διακίνηση των αγαθών και ειδικότερα των πετρελαϊκών αγαθών». Οσο για την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, ανέφερε ότι μετέφερε «στον πρωθυπουργό το κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη, ένα κλίμα εγρήγορσης και ανησυχίας».

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ο Γ. Παπαντωνίου όταν ρωτήθηκε για το πετρέλαιο θέρμανσης, το μόνο που είπε είναι ότι ο φόρος στην Ελλάδα είναι ο κατώτερος στην Ευρώπη... Με λίγα δηλαδή λόγια, οι καταναλωτές, ειδικά των περιοχών με χαμηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να προετοιμαστούν για... ακριβό χειμώνα, μια και η κυβέρνηση - πέραν της ρύθμισης του φόρου στα πλαίσια της κοινοτικής νομιμοφροσύνης - δεν προτίθεται να τους προστατέψει με άλλον τρόπο.

Παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με δύο προβλήματα, που το ένα πυροδοτεί το άλλο. Οπως υποστηρίζουν, δεν είναι μόνο η άνοδος των τιμών του πετρελαίου που θα πρέπει να απορροφήσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά και το γεγονός ότι το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται από την υποτίμηση του ευρώ ως προς το δολάριο. Από τις αρχές του χρόνου το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά 17% ως προς το δολάριο, υποτίμηση η οποία ενσωματώνεται στις - εκφρασμένες σε δολάρια - τιμές του πετρελαίου. Οσο για τον πληθωρισμό, ο οποίος πλέον αναγνωρίζεται επίσημα ως πρόβλημα, οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα δε βρισκόμαστε μποστά σε δραματικές ανατροπές επειδή οι επιχειρηματίες - οι οποίοι τα τελετυαία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά κέρδη - δεν έχουν μεταφέρει μέχρι σήμερα στις τιμές λιανικής τις επιβαρύνσεις από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των παραγώγων του επειδή θέλουν να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς που κατέχουν σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει όμως - υποστηρίζουν οι παράγοντες αυτοί - ότι η μετακύληση αυτή των αυξήσεων των τιμών των πετρελαιοειδών δε θα γίνει τους επόμενους μήνες, οπότε στην περίπτωση αυτή το «τέρας» θα ξανασηκώσει κεφάλι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ