Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Την ιδιωτικοποίηση των περιαστικών δασών σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τη μεθόδευση της κυβέρνησης να μεταθέσει τις ευθύνες της και να "στρώσει το δρόμο" για την ιδιωτικοποίηση των δασών, επισημαίνουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Σταύρος Παναγιώτου.Το γεγονός αυτό, τονίζουν οι βουλευτές του Κόμματος, αποδεικνύεται από την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, που, αντί να προχωρήσει στη στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, προκειμένου αυτή να μπορεί να αντεπεξέλθει στο ρόλο της, αποφάσισε τη συγκρότηση Γραμματείας για την προστασία και διαχείριση των περιαστικών δασών. Αρμοδιότητα, που είχε μέχρι τώρα η Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Στην Ερώτηση αναφέρεται χαρακτηριστικά και η καταγγελία της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) για την απόφαση αυτή, που υπογραμμίζει ότι "γίνεται πλέον καθαρό πως η κυβέρνηση στο σύνολό της επιδιώκει την παράκαμψη του Συντάγματος, με στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας δασικής περιουσίας και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την προστασία του περιβάλλοντος".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν πως η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί στον τομέα των δασών επιδιώκει να αξιοποιηθούν τα κονδύλια που κατευθύνονται προς τη μη δημόσια δασοπονία, καθώς και την καλύτερη προσαρμογή των δασών στην οικονομία της αγοράς. Αυτό φαίνεται από τη συνεχή μείωση των κονδυλίων για τη "διαχείριση και ανάπτυξη" των δημοσίων δασών και δασικών εκτάσεων, που αποτελούν πάνω από το 65% του συνόλου της χώρας, αλλά και από το ότι εντείνεται συνεχώς ο κίνδυνος της "αξιοποίησης" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συνδέσμων της, για την ιδιωτικοποίηση των δασών και των δασικών εκτάσεων. Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά την ουσιαστική συμβολή της ΤΑ, τονίζουν οι κομμουνιστές βουλευτές, θα φρόντιζε για την ενίσχυσή της με πόρους, προσωπικό και μέσα και επιπλέον θα κατοχύρωνε θεσμικά ένα τέτοιο πλαίσιο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς Γεωργίας και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, γιατί η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στη στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, προχωρά στη δημιουργία εξωθεσμικών κέντρων, όπως η Γραμματεία Περιαστικών Δασών, καθώς και αν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αλλαγές σχετικά με την ιδιοκτησία των δασών, επιτρέποντας τη διαχείριση των δημόσιων δασικών οικοσυστημάτων από ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως η ΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ