Πέμπτη 11 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θορυβήθηκε το υπουργείο Παιδείας

Ενώ "βράζουν" τα πανεπιστήμια, ανακοίνωσε χτες - με απολογητικό βέβαια τρόπο - ότι τα προβλήματα που έθεσαν οι πρυτάνεις έχουν αντιμετωπιστεί

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μην ανοίξουν τα πανεπιστήμια τον Σεπτέμβρη, αφού η ελλιπής χρηματοδότηση και η συνειδητή πια υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων έχει οδηγήσει τις διοικήσεις των ιδρυμάτων στην απόφαση να αναστείλουν πλήρως τη λειτουργία τους από την αρχή του ερχόμενου ακαδημαϊκού έτους.

Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας, σύμφωνα με την απόφαση της τελευταίας Συνόδου τους που έγινε στη Σαμοθράκη στις 15 - 16 Ιούνη 1996, ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, αύξηση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία, με στόχο το 6% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, εξομοίωση των μισθών των πανεπιστημιακών με τις αποδοχές των ανώτατων δικαστικών, αποτελεσματικότερη και διαφανή απορρόφηση των κονδυλίων του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Β' ΚΠΣ) νέες θέσεις μελών ΔΕΠ με στόχο να φτάσουν τις 1.000 μέσα στην τριετία.

Στην ίδια Σύνοδο είχαν δηλώσει ότι "δε θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, αν μέσα στο καλοκαίρι δεν αρθεί ο οικονομικός στραγγαλισμός που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση στα ΑΕΙ της χώρας".

Το υπουργείο Παιδείας θορυβημένο από τις εξαγγελίες των Πρυτάνεων, αλλά και το προειδοποιητικό κλείσιμο του Πανεπιστημίου Αθήνας την Τρίτη, έβγαλε ανακοίνωση για "να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί και προωθεί στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης". Επαναλαμβάνει ότι αύξησε την επιχορήγηση των ΑΕΙ με το ποσό του 1.483.500 δισ. δραχμών, ποσό για το οποίο εκτιμούν ότι μπορεί να καλύψει τα έξοδα για φως, νερό και τηλέφωνο, ενώ στο αίτημα για αύξηση των δαπανών για την παιδεία, απαντά με την κατάθεση στη Βουλή σχεδίου νόμου για το "Κεφάλαιο Εθνικής Παιδείας" από τους τόκους του οποίου θα χρηματοδοτείται η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των πανεπιστημιακών, το υπουργείο παραπέμπει στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο και ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής για το θέμα. Για την αύξηση των αποδοχών του άλλου προσωπικού, το υπουργείο αναφέρεται στη μηνιαία αύξηση κατά 25.000 δραχμές στους διοικητικούς υπαλλήλους και τα μέλη του ειδικού τεχνικού προσωπικού των πανεπιστημίων καθώς και στη θεσμοθέτηση της αύξησης κατά 15% από 1.7.1997 στα μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και στα μέλη του ειδικού διδακτικού προσωπικού.

Στο αίτημα των πρυτάνεων για διορισμό μελών ΔΕΠ, αναφέρει ότι έχουν ήδη εγκριθεί οι προκηρύξεις για την πλήρωση 160 νέων θέσεων ΔΕΠ. Πέρα δηλαδή ότι βρίσκονται στο στάδιο της προκήρυξης, ο αριθμός είναι το ένα έκτο αυτών που ζητούν οι πρυτάνεις.

Τέλος, όσον αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων του Β' ΚΠΣ, το υπουργείο υποστηρίζει ότι έχει δοθεί το ένα τρίτο από τα 61 δισ. δραχμές για την ανάπτυξη βιβλιοθηκών, ηλεκτρονικών δικτύων και της πρακτικής άσκησης των φοιτητών και των σπουδαστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ