Πέμπτη 11 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γκρίζο τοπίο στο Βόλο
  • Η φωτιά κατέστρεψε το δάοος της Γορίτσας
  • Μεγάλες καταστροφές από τις φωτιές και στο Γοργοπόταμο

Το δάσος της Γορίτσας, ένα φυσικό φίλτρο 300 στεμμάτων πεύκων για το Βόλο, καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του απ' την προχτεσινή πυρκαγιά που έσβησε μόλις χτες.

Η φωτιά άφησε πίσω της ένα γκρίζο τοπίο, που έρχεται να συμπληρώσει την ρύπανση της πόλης, ιδιαίτερα απ' την τσιμεντόσκονη της ΑΓΕΤ, που βομβαρδίζει τις συνοικίες και πνίγει τους κατοίκους. Υπεύθυνοι για την καταστροφή είναι όσοι κρατικοί παράγοντες έκλεισαν τα αυτιά τους στις εκκλήσεις μαζικών φορέων και κατοίκων, που απαιτούσαν μέτρα προστασίας του δάσους. Η Γορίτσα δε διέθετε καμιά υποδομή πυροπροστασίας. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι οι εγκαταστάσεις της Δασικής Υπηρεσίας βρίσκονται σε παλιό νταμάρι του λόφου. Ομως, η ανετοιμότητα, τα ελλιπή μέσα και ο κακός συντονισμός οδήγησαν στην καταστροφή.

"Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και κάθε υπεύθυνο, με ή χωρίς αρμοδιότητες, για την αδιαφορία, την ανετοιμότητα, την έλλειψη μέτρων, σχεδιασμού και συντονισμού που έδειξαν στην κατάσβεση της φωτιάς, πριν εξελιχθεί σε μεγάλη πυρκαγιά", μας λέει ο Νίκος Γκατζής,από τη "Δημοτική Κίνηση Βόλου".

"Ιδιαίτερα ο λόφος της Γορίτσας θα έπρεπε να προστατεύεται από πυρκαγιές, αλλά και από τις γειτνιάζουσες επιχειρήσεις της ΑΓΕΤ και της ΣΕΛ που χτες κινδύνεψαν", αναφέρει. "Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να πάρουν και οι ίδιες μέτρα για τη δική τους προστασία, αλλά και να διαθέσουν κάποια κονδύλια ως ελάχιστη προσφορά στην πόλη και το περιβάλλον, που μολύνουν με τις δραστηριότητές τους".

Το 1995, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της Ξυνόβρυσης, οι αρμόδιοι έταζαν "λαγούς με πετραχήλια" για την πυροπροστασία της περιοχής. Ομως, τίποτα από αυτά δεν πραγματοποιήθηκε. "Η κυβέρνηση διαθέτει πρόθυμα τρία τρισ. για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και ψίχουλα για την προστασία του περιβάλλοντος", προσθέτει ο Ν. Γκατζής. "Η διαφύλαξη των λίγων πνευμόνων πρασίνου ως κόρη οφθαλμού είναι απαραίτητη. Χρειάζονται άμεσα μέτρα αντιμετώπισης - οικονομικά, οργάνωση, μέσα - για τη φύλαξη και αποτελεσματική προστασία των δασών μας".

Επίσης, 1.500 στρέμματα με ελαιόδεντρα καταστράφηκαν από τη φωτιά στη Ν. Αγχίαλο.

Καταστροφές και στο Γοργοπόταμο

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε και η φωτιά στην περιοχή Γοργοπόταμου. Η πυρκαγιά έκαιγε χτες σε δύσβατα μέρη. Καταστράφηκαν 500 στρέμματα με οπωροφόρα δέντρα, 700 στρέμματα δασικών εκτάσεων και 300 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων. Επίσης κάηκαν 11.000 ελαιόδεντρα, μία αγροικία, έντεκα αποθήκες με γεωργικά προϊόντα, τρεις σταύλοι, 40 αιγοπρόβατα, 110 κότες, 60 κουνέλια, 50 κυψέλες και γεωργικά μηχανήματα.

  • Χτες το μεσημέρι εκατοντάδες στρέμματα με δασικές εκτάσεις έγιναν στάχτη στον Αγ. Γεώργιο Μεθάνων και στην Κερασία Μαγνησίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ