Πέμπτη 11 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΖΗΚΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ"ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ"
Οι Τσιγγάνοι έχουν δικαίωμα στη ζωή

- Προχτές οι σκηνίτες Τσιγγάνοι του Ευόσμου και άλλοι κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν σε αποκλεισμό της περιφερειακής οδού, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζούνε στον οικισμό τους. Περιγράψτε μας την κατάσταση αυτών των ανθρώπων.

- Οι συνθήκες διαβίωσης των 3.000 περίπου Τσιγγάνων, που ζουν στον οικισμό του Ευόσμου, είναι τελείως απαράδεκτες. Η έκθεση υγειονομικής επιθεώρησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για έναν οικισμό - ανθυγιεινή εστία, με τους σωρούς των σκουπιδιών, τα τρωκτικά κλπ., κάτι που βάζει σε κίνδυνο πρώτα την υγεία των κατοίκων που ζούνε εκεί.

Πριν 10-15 χρόνια, ορισμένες οικογένειες Τσιγγάνων αγόρασαν λίγα στρέμματα στην παραπάνω περιοχή και έστησαν πρόχειρα στεγάσματα. Στη συνέχεια, πήγαν άλλοι και έστησαν τις σκηνές τους σε οικόπεδα που ανήκαν σε ιδιώτες κι έτσι δημιουργήθηκε ο οικισμός. Η πολιτεία αδιαφόρησε τελείως για τους ανθρώπους αυτούς, με αποτέλεσμα στο χώρο να μην υπάρχει κανένα έργο υποδομής για την υγιεινή διαβίωσή τους. Αλλά και ο Δήμος του Ευόσμου δεν πήρε κανένα μέτρο για να καλυτερέψει τη ζωή τους, να βάλει, για παράδειγμα, δυο βρύσες να έχουν να πίνουν νερό, να τοποθετήσει κάδους απορριμμάτων για να μην πνίγονται στο σκουπίδι, να φωτίσει λίγο το χώρο. Αυτό που ενδιέφερε το δήμο ήταν να ικανοποιήσει πρώτα και κύρια τους ιδιοκτήτες, στους οποίους ανήκουν τα οικόπεδα όπου έχουν στήσει τις σκηνές τους οι Τσιγγάνοι. Κι αυτό το κάνει για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

- Πώς αντιμετωπίζει το όλο πρόβλημα η παράταξή σας;

- Η δημοτική αρχή του Ευόσμου έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι δεν έχει σαφή προσανατολισμό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Τα πράγματα άλλαξαν με τη δική μας ουσιαστική συμβολή. Η δημοτική μας Κίνηση κατέθεσε τις θέσεις και προτάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτές έγιναν δεκτές και έτσι συγκροτήθηκε διαπαραταξιακή Επιτροπή Αγώνα αποκατάστασης των Τσιγγάνων με τη δημιουργία κάμπινγκ σε δημόσιες εκτάσεις. Οπως ζήτησε η παράταξή μας, έγινε πρώτα ενημέρωση των δημοτών και των κοινωνικών φορέων του δήμου και μετά ακολούθησε σύσκεψη με τους συλλόγους των Τσιγγάνων και συναποφασίστηκε ο τρόπος και η μέθοδος του αγώνα για την επίλυση του προβλήματος.

- Γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο Ευόσμου καταγγέλλει τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για αθέτηση των υποσχέσεών της, σχετικά με τη μετεγκατάσταση των Τσιγγάνων σκηνιτών;

- Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που θα πρέπει να επιλέξει τους κατάλληλους χώρους για τη μετεγκατάσταση των Τσιγγάνων. Ηδη, έχουν επιλεγεί τρεις χώροι για τη δημιουργία κάμπινγκ, όμως το ζήτημα χρονίζει και παραπέμπεται στις καλένδες του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Να προσθέσουμε ότι υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από τους προέδρους των τριών κοινοτήτων που προτάθηκαν για τη δημιουργία χώρων υποδοχής των Τσιγγάνων και ο νομάρχης, σκεπτόμενος προφανώς το πολιτικό κόστος, δεν αποφασίζει.

- Μετά την τελευταία διαμαρτυρία στον περιφερειακό, θα ακολουθήσουν άλλες κινητοποιήσεις;

- Οι μαζικοί φορείς του Ευόσμου και οι σύλλογοι των Τσιγγάνων έχουν, ήδη, σχηματίσει ένα μέτωπο πάλης και είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την επίλυση του προβλήματος της οικιστικής αποκατάστασης των βασανισμένων αυτών ανθρώπων. Από εδώ και πέρα, η Επιτροπή Αγώνα θα συγκεντρωθεί και θα αποφασίσει για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ