Πέμπτη 11 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Κούβα δεν είναι μόνη

Εφυγαν χτες για το νησί του Φ. Κάστρο 35 Ελληνες της μπριγάδας "Χοσέ Μαρτί"

Εφυγαν χτες για την Κούβα. Για το κόκκινο νησί. Τριάντα πέντε άτομα απαρτίζουν το ελληνικό τμήμα της μπριγάδας "Χοσέ Μαρτί", στην οποία συμμετέχουν και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πήγαν στη χώρα του Φιντέλ Κάστρο για να εκφράσουν έμπρακτα τη φιλία, τη συμπαράσταση, την αλληλεγγύη, την αγάπη και το θαυμασμό στον κουβανέζικο λαό. Σ' ένα περήφανο λαό που ξέρει να αγωνίζεται, να νικά και δε διστάζει να τα βάζει με τους ισχυρούς της Γης.

Η ελληνική μπριγάδα μεταφέρει στους Κουβανούς το μήνυμα ότι στον αγώνα τους δεν είναι μόνοι. Το παράδειγμα της Κούβας εμπνέει, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. "Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη. Η Κούβα δεν είναι μόνη". Το 'γραφαν και το πανό τους χτες και το διατράνωσαν με την πράξη τους οι 35 Ελληνες "μπριγαδίστες".

Για τρεις βδομάδες θα δίνουν τη μάχη της σοδειάς μαζί με τους Κουβανούς. Αγροτικές δουλιές. Θα μαζέψουν εσπεριδοειδή, θα καθαρίσουν τα δέντρα και ό,τι άλλο χρειαστεί. Οι τριάντα πέντε "μπριγαδίστες" εκπροσωπούν όλα σχεδόν τα επαγγέλματα. Φοιτητές, μαθητές, εργάτες, καθηγητές, δάσκαλοι, δικηγόροι κλπ. Προέρχονται απ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Από τη Θεσσαλονίκη και την Καλαμάτα, από την Αθήνα και τα Χανιά, από το Ναύπλιο και την Πάτρα. Ο μικρότερος είναι 17,5 και ο μεγαλύτερος 70 χρόνων.

Ολοι τους ενδιαφέρονται και αγωνιούν για το σήμερα της Κούβας. Ελπίζουν για το αύριο του κόκκινου νησιού, αλλά κυρίως δίνουν το "παρών" και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα που κάνει σήμερα ο κουβανέζικος λαός.

Ανάμεσα στους 35 "μπριγαδίστες" είναι και η Τασία Μαυρογόνατου.Είχε πάει σε ανάλογη μπριγάδα στην Κούβα και το 1990. Από τότε δέθηκε πολύ μ' αυτό το λαό. Φέτος πάει για δεύτερη φορά. "Ερχεσαι μ' άλλο αέρα όταν επιστρέφεις από την Κούβα, μας είπε χτες λίγο πριν πετάξει για την Αβάνα. Βρίσκεις δύναμη για να παλέψεις. Οταν παντού γύρω σου συναντάς τη μιζέρια και τον "ωχαδελφισμό", στην Κούβα βλέπεις πως οι άνθρωποι αγωνίζονται και τότε μέσα στου λες, "όλα μπορούν ν' αλλάξουν"". "Από την Κούβα, συνεχίζει η Τ. Μαυρογόνατου, αντλείς δύναμη και κουράγιο, βλέποντας πως αυτός ο λαός παλεύει σε πολύ αντίξοες συνθήκες".

Ο μαθητής Νίκος Βασιλάκης,17,5 χρόνων, από το 1993 επιθυμούσε να πάει με μπριγάδα στην Κούβα. Φέτος τα κατάφερε. "Δε θα είναι διακοπές, μας εξήγησε, αλλά μια πράξη αλληλεγγύης στους Κουβανούς".

Ο Παναγιώτης Κωνσταντινίδης είναι ο μεγαλύτερος της μπριγάδας. Παρά το βάρος των 70 χρόνων, αισθάνεται πολύ νέος και μπορεί να προσφέρει στη μάχη της σοδειάς της Κούβας. "Τι κι αν είμαι 70 χρόνων, μας είπε. Θα δουλέψω περισσότερο και από τους νέους".

Επικεφαλής της αποστολής είναι ο Φώτης Γεωργιάδης,ο οποίος μας είπε ότι οι Ελληνες ανταποδίδουν την αλληλεγγύη τους στην Κούβα, που έχει προσφέρει κατά καιρούς 300.000 εθελοντές επαναστάτες σε διάφορα σημεία της Γης.

Τα μέλη της αποστολής αποχαιρέτησε χτες στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και η πρέσβειρα της Κούβας Αννα - Μαρία Γκονζάλες,η οποία ευχαρίστησε τους Ελληνες για την αλληλεγγύη τους στον κουβανέζικο λαό.

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ