ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σημαδεμένο πακέτο...

"Η δυσκολότερη χρονιά θα είναι η επόμενη, το 1995, γιατί τότε θα έχουμε τις πλήρεις επιπτώσεις της τελευταίας αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής" δήλωνε, πέρσι τέτοια εποχή, ο αρμόδιος επίτροπος Γεωργίας, Ρ. Στάιχεν, ανακοινώνοντας το πακέτο των τιμών στα αγροτικά προϊόντα. Πακέτο που πρόβλεπε, για δεύτερη χρονιά, δραστικό περιορισμό στις τιμές και νέα περιοριστικά μέτρα στις καλλιέργειες, στη βάση της φιλοσοφίας της νέας ΚΑΠ (για μείωση των τιμών, της αγροτικής παραγωγής και των εξαγωγών) που είχε εγκριθεί - και από την κυβέρνηση της ΝΔ - το 1992...

Βεβαίως, τα μέτρα της Κομισιόν, πέρσι, επιδείνωσαν την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων αγροτών, εντείνοντας και τα αδιέξοδα της ελληνικής γεωργίας. Αφού, πλέον, δεν υπάρχουν εναλλακτικές καλλιέργειες για τους αγρότες, καθώς όλες οι βασικές καλλιέργειες, τουλάχιστον, περιορίζονται και απαγορεύεται, ουσιαστικά, η αύξηση της παραγωγής σ' όλα τα προϊόντα (κτηνοτροφικά, στάρια, αμπέλια, φρούτα, καπνά κλπ). Τα αποτελέσματα της περυσινής χρονιάς ήταν λοιπόν ένα ακόμα βήμα στην καταστροφική πορεία της απελευθέρωσης των αγορών του διεθνούς εμπορίου αγροτικών προϊόντων που προωθείται στα πλαίσια του Μάαστριχτ και με εργαλεία τη νέα ΚΑΠ και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Την τελευταία Συμφωνία που, όπως είναι γνωστό, προετοίμασε η κυβέρνηση της ΝΔ, υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν τα άλλα κόμματα του Μάαστριχτ, Πολιτική Ανοιξη και "ΣΥΝ". Στα πλαίσια της Συμφωνίας αυτής έχει αποφασιστεί, για τα επόμενα χρόνια, μείωση κατά 36% των δασμών και των εξαγωγικών επιδοτήσεων και των εξαγωγών κατ' όγκο 21%, με ταυτόχρονη αύξηση των εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων στο 5% της κοινοτικής κατανάλωσης...

Ετσι το φετινό αγροτικό πακέτο, που αφορά τη σοδειά του 1995, δεν περιορίζεται απλώς στην υλοποίηση της νέας ΚΑΠ, στο σύνολό της, όπως κυνικά ομολογούσε, πέρσι, ο Ρ. Στάιχεν. Προετοιμάζει, επίσης, τις νέες αρνητικές ρυθμίσεις και στα υπόλοιπα προϊόντα, τα κυρίως μεσογειακά (κρασιά, οπωροκηπευτικά, ελαιόλαδο, βαμβάκι) με τη νέα αναθεώρηση που αποφασίστηκε και ήδη προωθείται για τα οπωροκηπευτικά, το κρασί, το βαμβάκι κ.ά. Βεβαίως, οι πρόσθετες δραματικές συνέπειες της ΓΚΑΤΤ θα φανούν στον επόμενο χρόνο και τα χρόνια που ακολουθούν.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες οφείλουν να γνωρίζουν, από τώρα, τις συνέπειες αυτές και τις ευθύνες των κομμάτων του δικομματισμού και του Μάαστριχτ. Ετσι, ώστε, όχι μόνο να οργανώσουν την αντίστασή τους, τον αγώνα τους για να αποκρούσουν τα νέα αντιδραστικά μέτρα που αποφασίζονται και προωθούνται ερήμην τους, αλλά και να μην επιτρέψουν στα κόμματα του δικομματισμού να δημαγωγούν σε βάρος τους (όπως κάνει η ΝΔ, με αφορμή τις αγροτικές τιμές) ενώ τα ίδια είναι συνυπεύθυνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και είναι προς το συμφέρον και των μικρομεσαίων αγροτών να ενισχύσουν με όλους τους τρόπους τους πραγματικούς υπερασπιστές των συμφερόντων τους όπως είναι το ΚΚΕ που και τους ενημέρωσε και τους προειδοποίησε έγκαιρα και τώρα πρωτοστατεί στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Η εθελοντική προσφορά πρέπει να συνεχιστεί

Να μη χαθεί ό,τι με κόπο κερδήθηκε

Ο αγώνας για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου κορυφώνεται. Ο μεγάλος όγκος του αρχειακού υλικού έχει στεγνώσει και γλίτωσε από τον άμεσο κίνδυνο. Η επιτυχία αυτή έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι το κακό πέρασε και πως η διάσωση ολοκληρώθηκε. Ομως, ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό σε όλους ότιδεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η πρώτη φάση της διάσωσης, καθώς ένα τμήμα του αρχείου, που έχει φυλαχτεί στην κατάψυξη σε ψυγεία, δεν έχει στεγνώσει και καθαριστεί ακόμα.

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στο σημείο αυτό προκαλεί σοβαρή δυσκολία στην οργάνωση της δεύτερης και τρίτης φάσης, οι οποίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, πριν αρχίσουν οι ζέστες. Γιατί, αν καθυστερήσουν, δημιουργείται κίνδυνος να χαθεί όλη η δουλιά που έγινε μέχρι τώρα.

Είναι, λοιπόν, επείγουσα ανάγκη να τελειώσει το στέγνωμα και αυτού του τμήματος. Αυτό απαιτεί κάθε μέρα την εργασία δεκάδων εθελοντών και εθελοντριών, πρωί και απόγευμα.

Γι' αυτό οι υπεύθυνοι για τη διάσωση του αρχείου απευθύνουν για μια ακόμη φορά έκκληση, να υπάρξει η απαιτούμενη ανταπόκριση στην πιεστική ανάγκη για καθημερινή προσφορά εθελοντικής εργασίας.Για να μη χαθεί ό,τι με κόπο κερδήθηκε ως τώρα.

Ακόμα ένα πλήγμα στην κλωστοϋφαντουργία

Αντίθετη στην Τελωνειακή Ενωση με την Τουρκία η κλαδική ομοσπονδία

Η Τελωνειακή Ενωση με την Τουρκία θα καταφέρει άλλο ένα δυνατό πλήγμα στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας και του έτοιμου ενδύματος της χώρας, που μπορεί να σημάνει ακόμα και την εξαφάνισή του, γιατί μία ακόμα ανταγωνίστρια χώρα θα ενταχθεί στο "χορό της ελεύθερης αγοράς και της ελεύθερης οικονομίας". Αυτά επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συμφωνία της κυβέρνησης στην Τελωνειακή Ενωση με την Τουρκία έρχεται να συμπληρωθεί στην αδράνεια που έδειξε να παρέμβει στην υπογραφή της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, μετά την κατάργηση της πολυινικής συμφωνίας χωρίς όρους, προωθώντας ουσιαστικά τη συνέχεια της αποβιομηχάνισης για τον κλάδο και την αύξηση της ανεργίας.

"Παρόλο που σε τίποτα δεν έχουν αλλάξει οι παλιότερες προσδοκίες της κυβέρνησης - συνεχίζει η ανακοίνωση - σε σχέση με το Κυπριακό, τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία κλπ., τώρα συμφωνεί με την Τελωνειακή Ενωση με την Τουρκία, παρά την απόρριψη των λεγόμενων αιτημάτων που έβαζε στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ