ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αναδιαρθρώνονται οι υπηρεσίες, διατηρείται η πολιτική

"Εξυγίανση" των δημόσιων οικονομικών, με προτάσεις για αλλαγές στη διάρθρωση του υπουργείου Οικονομικών, στα πλαίσια της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, προανάγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομικών

Δέσμη προτάσεων για την αναδιάρθρωση του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την "εξυγίανση" των δημόσιων οικονομικών, στα πλαίσια της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής "σταθεροποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας", ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος,τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή, αφού προηγούμενα συζητηθούν με τους εμπλεκόμενους φορείς. Από τα προτεινόμενα μέτρα ξεχωρίζει η ίδρυση ενός ακόμη σώματος - του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος - για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, χωρίς, όμως, να θίγεται το ισχύον άδικο φορολογικό σύστημα, που αποτελεί τη ρίζα του κακού για την επικίνδυνη έξαρση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, όπου πρωτοστατεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Οι "μεταρρυθμίσεις" που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών περιορίζονται σε "οργανωτικού" χαρακτήρα. Ενδεικτικός των στόχων της κυβερνητικής πολιτικής είναι ο ισχυρισμός που διατυπώνεται στην "πρόταση διαλόγου", ότι η "μειωμένη αποτελεσματικότητα των φορολογικού συστήματος" της χώρας οφείλεται πριν απ' όλα... στην "ύπαρξη μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων"! Αλλωστε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ομολογεί: "Απαρέγκλιτη απόφαση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος". Ο δε υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος σε δήλωσή του ξεκαθαρίζει ότι το "περίγραμμα" αυτό εντάσσεται σε μια σειρά μέτρων που θα "διασφαλίσουν" τη "δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και τη δημοσιονομική πειθαρχία" που, όπως υποστηρίζει... αποτελεί τη βάση για να "απογειωθεί η ελληνική οικονομία"!

Ο Αλ. Παπαδόπουλος ισχυρίζεται ότι μεταξύ των στόχων της οργανωτικής αναδιάρθρωσης είναι και ο "εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών". Μόνο που μ' αυτό τον όρο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εννοεί (και... πράττει) την οργάνωση της συνεχούς περικοπής των δαπανών του δημοσίου, πριν απ' όλα των κοινωνικών.

Θησαυροφυλάκιο... περικοπής δαπανών

Ανάμεσα στις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Προτείνεται η δημιουργία Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής, στην ευθύνη της οποίας θα υπάγονται οι υπηρεσίες και ο διοικητικός τομέας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς ο διοικητικός τομέας του ΚΕΠΥΟ. Στην αρμοδιότητα της νέας γραμματείας θα είναι η μελέτη και ο σχεδιασμός της φορολογικής και συνολικά της δημοσιονομικής πολιτικής. Το προσωπικό που θα υπηρετεί σ' αυτή και στις διευθύνσεις υποστήριξης του έργου της γραμματείας "μπορεί να είναι μόνιμο, αλλά και επί συμβάσει".Η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών προτείνεται να αποτελείται από οκτώ (8) γενικές διευθύνσεις: Φορολογίας, φορολογικών ελέγχων, τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης, δημόσιας περιουσίας και κληροδοτημάτων, οικονομικής επιθεώρησης, προϋπολογισμού - θησαυροφυλακίου και δημοσιονομικών ελέγχων, μισθών και συντάξεων και τέλος διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης.
  • Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) προτείνεται η δημιουργία δυο γενικών διευθύνσεων. Η πρώτη "προϋπολογισμού, θησαυροφυλακίου και δημοσιονομικών" και η δεύτερη "μισθών και συντάξεων". Επίσης, στο ΓΛΚ συνιστάται Υπηρεσία Θησαυροφυλακίου, με αντικείμενο το "χρηματοδοτικό προγραμματισμό των κυβερνητικών λειτουργιών, το συντονισμό των χρηματαγορών για την εξασφάλιση ισορροπίας μεταξύ πόρων και δαπανών" κ.λπ.
  • Ενισχύεται ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Εντελλομένων Εξόδων που μετονομάζονται σε Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου και θα αποτελούν το "μάτι" και το "τσεκούρι" της κυβέρνησης σε κάθε δημόσιο φορέα, με στόχο να περικόπτουν "επιτόπου" τις δαπάνες.
  • Ο υπουργός Οικονομικών προτείνει τη δημιουργία "οικονομικής επιθεώρησης" για να ελέγχει το σύστημα ελέγχων και τους... ελεγκτές, δηλαδή, τους εφοριακούς και τους τελωνειακούς. Θα υπάγεται σε σε ιδιαίτερη γενική διεύθυνση και θα ασκεί και τον πειθαρχικό έλεγχο όλων των υπηρεσιών. Εργο των επιθεωρητών είναι η παρακολούθηση, εποπτεία και ο έλεγχος του βεβαιωτικού, εισπρακτικού, ελεγκτικού και διαχειριστικού έργου όλων των υπηρεσιών του δημοσίου. Θα μπορούν να συντάσσουν εκθέσεις "για την αποδοτικότητα και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών".Τέλος, θα ελέγχουν το "πόθεν έσχες" των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, ιδιαίτερα, εκείνων που ασχολούνται με τον έλεγχο.
ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης γεννά νέα όργανα ελέγχου

Δημιουργείται νέο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Αποδυναμώνονται οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και η ΥΠΕΔΑ, αρμοδιότητες των οποίων μεταβιβάζονται σε νέα "ελεγκτικά" κέντρα

Χωρίς να αξιοποιεί στο έπακρο την υπάρχουσα νομοθεσία, η κυβέρνηση προχωρεί στη δημιουργία μιας ακόμη υπηρεσίας "πάταξης" της φοροδιαφυγής, αποδείχνοντας ότι αυτό που λείπει είναι η πολιτική, η πραγματική βούληση για το ξερίζωμα των βαθύτερων αιτιών. Ετσι, στο "περίγραμμα" του υπουργείου Οικονομικών προτείνεται η δημιουργία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), σώματος αστυνομικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου, το οποίο θα είναι ένστολο και ένοπλο, κατά περίπτωση. Αντικείμενο δράσης του ΣΔΟΕ θα είναι η διενέργεια του προληπτικού ελέγχου και η πάταξη κάθε είδους φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων. Ειδικότερα, έργο του είναι ο έλεγχος της διακίνησης των αγαθών, της έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, της απόδοσης του ΦΠΑ, των... υπερτιμολογήσεων και υποτιμολογήσεων, κλπ., καθώς επίσης, και η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργού, το προσωπικό του σώματος θα έχει δικαιώματα έρευνας, σύλληψης και ανάκρισης,καθώς και δικαίωμα πρόσβασης σε κάθε δυνατή πληροφορία που αφορά οποιαδήποτε παράβαση της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας και νομοθεσίας περί δημόσιας περιουσίας. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του θα οπλοφορεί και θα φέρει στολή κατά περίπτωση, ανάλογα με το είδος και την ιδιαιτερότητα της "αποστολής". Το σώμα αυτό θα έχει αρμοδιότητα σ' ολόκληρη τη χώρα και θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Η λειτουργία και τα ακριβή καθήκοντα θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα. Η στελέχωσή του προτείνεται να γίνει κατά προτεραιότητα από νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους.

Με τις προτάσεις του Αλ. Παπαδόπουλου αλλάζει σε σημαντικό βαθμό η δομή των ελεγκτικών υπηρεσιών. Οι υφιστάμενες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και η ΥΠΕΔΑ αποδυναμώνονται ουσιαστικά. Στη θέση τους δημιουργούνται νέα ελεγκτικά κέντρα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Συγκεκριμένα, προτείνεται, πρώτον,η δημιουργία Εθνικού Ελεγκτικού Κέντρου, που θα ελέγχει επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Θα ελέγχει συνολικά τους ομίλους επιχειρήσεων και μεγάλες ξένες τεχνικές εταιρίες που αναλαμβάνουν δημόσια έργα στην Ελλάδα ύψους πάνω από 500 εκατ. δρχ. Δεύτερο,προβλέπεται η δημιουργία περιφερειακών ελεγκτικών κέντρων που θα ελέγχουν επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών από 50 εκατ. δρχ. μέχρι ένα δισ. δρχ. Τέλος, τα ελεγκτικά τμήματα των ΔΟΥ θα κάνουν ελέγχους στις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 50 εκατ. δρχ. Προτείνεται η καθιέρωση δειγματοληπτικών επανελέγχων (δευτεροβάθμιος έλεγχος) σε όλα τα επίπεδα από το κατώτερο προς το ανώτερο. Στον κλάδο των φοροτεχνικών προτείνεται η δημιουργία ξεχωριστής ειδικότητας υπαλλήλων των φοροτεχνικών - ελεγκτών.

Ακόμα, προτείνεται η ίδρυση σχολής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.

Θετική η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εφοριακών

Σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ - ΔΟΥ υποστηρίζεται ότι οι άξονες του περιγράμματος "είναι προϊόν σοβαρών προσπαθειών και διαλόγου και κινούνται σε θετική κατεύθυνση.Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και ειδικότερα στα θέματα της στελέχωσης των νέων υπηρεσιών, στα κριτήρια αξιολόγησης και τοποθέτησης σ' αυτές του προσωπικού. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Α. Μακρυπίδης,μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, υποστήριξε ότι, όπως "φαίνεται", το περίγραμμα "προσεγγίζει θέσεις που οι εφοριακοί στηρίζουν". Ας σημειωθεί ότι αρχικά η ΠΟΕ - ΔΟΥ τασσόταν κατά της δημιουργίας του ΣΔΟΕ... Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τελωνειακών, κ. Ρουσσάκης,δήλωσε ότι "το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν ανταποκρίνεται στις ομόφωνες αποφάσεις της Ομοσπονδίας των τελωνειακών". Υποστήριξε ότι "το όλο πρόβλημα είναι αν το νέο σώμα για τους προληπτικούς ελέγχους θα αποτελεί ξεχωριστό κλάδο ή θα προέρχεται από τους υπάρχοντες κλάδους". Η τελική στάση των τελωνειακών θα καθοριστεί μετά από συνεδρίαση της διοίκησης και οι τυχόν προτάσεις θα υποβληθούν στον υπουργό Οικονομικών.

Ρεπορτάζ: Αντρέας ΠΕΤΣΙΝΗΣ

EUROSTAT: Νέα βουτιά της τάξης του 2,1% σημείωσε η ελληνική βιομηχανική παραγωγή κατά το τρίμηνο Σεπτέμβρη - Νοέμβρη 1994 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 1993, που ήταν και η μεγαλύτερη μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, μετά από την Ιταλία (+πν 2,2%). Αυτό προκύπτει από το σχετικό δελτίο της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, Eurostat, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Από τις υπόλοιπες χώρες η βιομηχανική παραγωγή της Δανίας σημείωσε πτώση κατά 1,2%, της Πορτογαλίας κατά 0,8%, ενώ σχετική αύξηση σημείωσε ο δείκτης της Ισπανίας (0,1%), της Γαλλίας (0,4%), της Βρετανίας (0,5%) και της Γερμανίας (0,7%). Ο κοινοτικός μέσος όρος σημείωσε αύξηση κατά 0,3%.

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΚΤΑΣΕΩΝ: Δύο μεγάλες εκτάσεις συνολικά 560 στρεμμάτων στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας Κομοτηνής και Ξάνθης μεταβιβάζονται από την ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ "ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ" ΑΕ στο ίδρυμα Παλιννοστούντων (ΕΙΥΑΠΟΕ), ύστερα από συμφωνία μεταξύ του διοικητή της Κτηματικής Τράπεζας Ε. Κουλουμπή και του προέδρου του Ιδρύματος Γ. Ιακώβου. Αυτό ανακοινώθηκε χτες από τη θυγατρική εταιρία της Κτηματικής Τράπεζας ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, που είναι ο φορέας της πραγμάτωσης των έργων στις δύο αυτές ζώνες Ενεργού Πολεοδομίας. Τις σχετικές συμβάσεις υπέγραψαν χτες εκ μέρους της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ η αντιπρόεδρος - διευθύνουσα σύμβουλος Κ. Δαγκλή και εκ μέρους του Ιδρύματος ο πρόεδρος Γ. Ιακώβου.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ: Παρατείνεται μέχρι τις 31 Μάρτη 1995 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επιχειρηματικών σχεδίων στις διατάξεις του άρθρου 23α του Ν.1892/90, καθώς και των αιτήσεων υπαγωγής σχεδίων ειδικών επενδύσεων στις διατάξεις του άρθρου 23β του ίδιου νόμου, που έληγε κανονικά στις 28 Φλεβάρη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Ροκόφυλλου, η παράταση δόθηκε λόγω του έντονου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από υποψήφιους επενδυτές για την υποβολή επιχειρηματικών σχεδίων, λόγω της ιδιαιτερότητας των σχετικών επενδύσεων και διότι ήδη έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Βιομηχανίας σχετικά αιτήματα από τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο απέκτησε η ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, εταιρεία του ομίλου ALFA Τραπέζης Πίστεως, που ως γνωστό διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται ακίνητα ιδιοκτησίας της και τρίτων και παρέχει συμβουλές επί συναφών θεμάτων. Στη χτεσινή ανακοίνωση, που εξέδωσε η εταιρία, αναγράφονται τα ονόματα της σύνθεσης του νέου ΔΣ. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Σ. Καραθανάσης και αντιπρόεδρος ο Δ. Κατσικής. Στη θέση των συμβούλων είναι: ο Ι. Αθανασόπουλος, ο Κ. Αναγνωστόπουλος, ο Γ. Αρβανίτης, ο Β. Βαλατσός, ο Θ. Κορκόντζελος, ο Γ. Λέκκας και ο Θ. Σαξώνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ