ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
Aνευ χρημάτων... μετακόμιση

Τα λόγια του Δημοσθένη "Δει δη χρημάτων και άνευ αυτών ουδέν εστί γενέσθαι", επικαλείται στην ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών,προκειμένου να τονιστεί η ανάγκη οικονομικής στήριξης από το υπουργείο Πολιτισμού. Απευθυνόμενη προς το διευθυντή Γραμμάτων του υπουργείου, Κ. Κορούλη,η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών ζητά την ενίσχυση της πολιτείας για να πραγματοποιηθεί το ελλαδικό και βαλκανικό πρόγραμμα δράσης της.

Συγκεκριμένα, ζητά να διατεθεί το απαιτούμενο ποσό για την αποκατάσταση - αναπαλαίωση του Γρυπαρείου (του σπιτιού του Ι. Ν. Γρυπάρη), που κινδυνεύει άμεσα να καταρρεύσει, αν δε γίνουν αμέσως οι απαραίτητες εργασίες.

"Η ακτίνα δράσης μας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, δεν περιορίζεται στο κέντρο, αλλά επεκτείνεται και στην επαρχία, ακόμη και σε απόμακρες γωνιές της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης. Εκεί διακεκριμένα μέλη μας δίνουν διαλέξεις για πνευματικά, πολιτιστικά θέματα ή κάνουν κατατοπιστικές ομιλίες σε μαθητές λυκείων για τη γλώσσα, για πολιτιστικά θέματα, για την πρόοδο και την ειρήνη. Αυτή την εκστρατεία μας για τη γλώσσα και τον πολιτισμό όχι μόνο θα τη συνεχίσουμε, αλλά και θα την εντείνουμε".

Τέλος, στις άμεσες προτεραιότητες της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών είναι να οργανωθεί φέτος με πρωτοβουλία της ένα Βαλκανικό Συνέδριο Λογοτεχνών - Συγγραφέων.Ενα τέτοιο συνέδριο, θα λέγαμε εμείς, είναι περισσότερο από αναγκαίο σήμερα, που η απειλή του πολέμου "αγκαλιάζει" όλη τη Βαλκανική. Ο λόγος και διάλογος των πνευματικών ανθρώπων από τις βαλκανικές χώρες, για την ειρήνη, τη φιλία και συνεργασία των λαών είναι απόλυτα αναγκαίος. είναι χρειά - πόλος των στις σημερινές συνθήκες

Επειδή, όμως, άνευ χρημάτων "ουδέν εστί γενέσθαι", η Εταιρεία αναγκάστηκε, ύστερα από έκτακτη Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φλεβάρη, να αποφασίσει την εκμίσθωση του ιδιόκτητου ορόφου της και τη μεταστέγαση των γραφείων της.Σε σχετική εισήγησή του ο πρόεδρος της ΕΕΛ, Βάσος Γεωργίου, εξήγησε τους λόγους αυτής της σκληρής απόφασης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι "για πρώτη φορά βρέθηκε υπουργός Πολιτισμού να περικόψει την απαραίτητη επιχορήγηση για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της ΕΕΛ, που ανέκαθεν οι προκάτοχοι υπουργοί χορηγούσαν σε όλα τα λογοτεχνικά σωματεία. Και ενώ ο κ. Μικρούτσικος περιέκοψε και τη στοιχειώδη οικονομική ενίσχυση της ΕΕΛ και της Εθνικής Εταιρείας, εκδήλωσε εξαιρετική γενναιοδωρία προς την ευνοούμενή της Εταιρεία Συγγραφέων, με ποσό άνω των 17 εκατομμυρίων".

Οι λογοτέχνες, πάντως, ζήτησαν να οργανωθεί πορεία διαμαρτυρίας προς το ΥΠΠΟ, σε συνεννόηση με συναφείς φορείς,ενώ αποφάσισαν την αναμόρφωση του καταστατικού εκλέγοντας επιτροπή για το σκοπό αυτό.

Συλλογική πολιτιστική παρέμβαση

Πενθήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί (20-24/2), στην"πόρτα" της αγιορείτικης κοινότητας, την Ιερισσό.Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν οι πολιτιστικού σύλλογοι Ιερισσού, Ολυμπιάδας, Αμμουλιανής,οι σύλλογοι γυναικών Ιερισσού, Στρατωνίου, Στρατονίκης,σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων της περιοχής και ο σύλλογος "Φίλοι του περιβάλλοντος Ιερισσού",σε συνεργασία με την Ανοιχτή θεραπευτική κοινότητα "Στροφή".Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία του Ορφέα Περίδη,θεατρικό δρώμενο από ομάδα εφήβων Ιερισσού, ροκ συναυλία με το τοπικό συγκρότημα "Dirty Flowers", εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και κολάζ. Η επαρχία, παρά την υποβάθμιση, οικονομική και πολιτιστική, που της επιβάλλουν οι κρατούντες, αντιστέκεται και δημιουργεί με συλλογικές πρωτοβουλίες, την πολιτιστική παρέμβασή της.

Ενδιαφέρουσες ομιλίες μπορείτε να παρακολουθήσετε τη Δευτέρα και την

Ενδιαφέρουσες ομιλίες μπορείτε να παρακολουθήσετε τη Δευτέρα και την Τρίτη.

  • Ο Μ. Βουτυράς θα μιλήσει (7.30μμ) στο εντευκτήριο της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Μωραφιτη, με θέμα: "Στη γειτονιά των νυμφών και του Πανός: οι λαϊκές δοξασίες στη ζωή των αρχαίων Αθηναίων" (21 Φλεβάρη).
  • Την ίδια μέρα (7.30μμ) ο Αθ. Ριζάκης θα μιλήσει στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, με θέμα: "Ο ελληνισμός στο οικουμενικό ρωμαϊκό κράτος".
  • Στις 20 Φλεβάρη (7.30μμ) στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν ο Σπ. Ασδραχάς θα μιλήσει με θέμα: "Νεοελληνική ιστορία, οι αναβαθμοί της ιστορικής έρευνας: από τη μύηση στην παραγωγή γνώσης".
Αρχές Μάρτη οι ανασκαφές

Θα επαναληφθούν στις αρχές Μάρτη οι ανασκαφές στην όαση της Σίβα,αυτή τη φορά με τη συμμετοχή Αιγύπτιων εμπειρογνωμόνων και αρχαιολόγων του αιγυπτιακού Γραφείου Αρχαιοτήτων,σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, Νουρ Εντίν.Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως "πρόκειται για μία σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη. Αν η ανάγνωση των επιγραφών, που βρέθηκαν στη Σίβα, είναι ακριβής, πρόκειται για μία σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, που συνδέεται με τον Αλέξανδρο, έστω κι αν δεν είναι ο τάφος του".

"Θυμάσαι πατέρα;", σε 3η έκδοση

Στη διάρκεια μιας ξεχωριστά θερμής και συγκινητικής βραδιάς, στις 25 Γενάρη, στο βιβλιοπωλείο "Κεντρί" της Λαμίας, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Βασίλη Κολοβού "Θυμάσαι πατέρα;".Ηδη σημειώνει μεγάλη επιτυχία, αφού έχει εξαντληθεί η δεύτερη έκδοση του βιβλίου και ετοιμάζεται η τρίτη. Αποσπάσματα από το βαθύτατα ηθογραφικό μυθιστόρημα διάβασαν η Αννα Φόνσου και ο Βασίλης Μητσάκης,ενώ οι τελευταίες γραμμές της διήγησης προκάλεσαν ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ δεν επρόκειτο για εκδήλωση για το ΚΚΕ, ένας κομμουνιστής που βρέθηκε εκεί είπε: "Ποτέ δεν έγινε καλύτερη εκδήλωση - ύμνος στο Κόμμα, χωρίς αυτό να αναφερθεί, αλλά να υπάρχει και να κυριαρχεί με την ιδεολογία του, όπως αυτή τη βραδιά".

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η φιλόλογος, Στέλλα Πουγκακιώτου,παρουσίασε στον τοπικό Τύπο της Λαμίας, ημερήσιο και περιοδικό, εκτενή επαινετική κριτική για το βιβλίο.

"Στάξε" της "Ερήμου"

Το "Θέατρο της Ερήμου" παρουσιάζει στο χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων "Καλυψώ" (Μ. Αλεξάνδρου 116 και Καλυψούς, Μεταξουργείο, τηλ. 34.13.071), το έργο του Σέργιου Αλεξόπουλου "Στάξε",σε σκηνοθεσία Βαγγελιώς Σαραβάνου,σκηνικά - κοστούμια Αγγελικής Μπρισνόβαλη,μουσική Μιχάλη Μουστάκη και χορογραφίες Σύλβιας Βούσουρα.Παίζουν: Μιχάλης Γκίνος, Γιάννης Καραμπίνης, Μαρίλη Μαστραντώνη.Ο συγγραφέας, παίρνοντας στοιχεία από τη μυθολογία του Απολλόδωρου και τα "Φυσιογνωμικά" του Αριστοτέλη,αναπτύσσει τον μύθο της Πρόκνης, του Τηρέα και της Φιλομήλας. Φέτος, θα παρουσιαστεί δραματοποιημένη και η ποιητική συλλογή του Ντίνου Σιώτη "Ξενοδοχείο η αϋπνία",ενώ προγραμματίζονται ποιητικές βραδιές και εκθέσεις φωτογραφίας.

"Το χάραμα" στο βινίλιο

Το δρόμο της δισκογραφίας ακολούθησε πρόσφατα η πρωταγωνιστική μουσική της ταινίας του Αλέξη Μπίστικα "Το χάραμα".Η μουσική αποτελεί μια αρμονική συνύπαρξη ήχου, στίχου και εικόνας, που στο κέντρο αυτού του ζευγαρώματος, σύμφωνα με τους συντελεστές, βρίσκεται η καθημερινότητα της Ελλάδας, η ψυχή του Ελληνα. Τους στίχους υπογράφουν οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Χριστόφορος Μπαλαμπανίδης, Αλέξης Μπίστικας.Η μουσική είναι του Χρήστου Νικολόπουλου και τα τραγούδια ερμηνεύουν η Κατερίνα Κούκα και ο Σταύρος Ζαλμάς."Το χάραμα", που συνεχίζει την περιοδεία του στην αίθουσα, είναι ένας ύμνος για το ομώνυμο κέντρο, για την ελληνική λαϊκή μουσική και για τους πρωταγωνιστές της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ