Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
Aνευ χρημάτων... μετακόμιση

Τα λόγια του Δημοσθένη "Δει δη χρημάτων και άνευ αυτών ουδέν εστί γενέσθαι", επικαλείται στην ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών,προκειμένου να τονιστεί η ανάγκη οικονομικής στήριξης από το υπουργείο Πολιτισμού. Απευθυνόμενη προς το διευθυντή Γραμμάτων του υπουργείου, Κ. Κορούλη,η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών ζητά την ενίσχυση της πολιτείας για να πραγματοποιηθεί το ελλαδικό και βαλκανικό πρόγραμμα δράσης της.

Συγκεκριμένα, ζητά να διατεθεί το απαιτούμενο ποσό για την αποκατάσταση - αναπαλαίωση του Γρυπαρείου (του σπιτιού του Ι. Ν. Γρυπάρη), που κινδυνεύει άμεσα να καταρρεύσει, αν δε γίνουν αμέσως οι απαραίτητες εργασίες.

"Η ακτίνα δράσης μας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, δεν περιορίζεται στο κέντρο, αλλά επεκτείνεται και στην επαρχία, ακόμη και σε απόμακρες γωνιές της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης. Εκεί διακεκριμένα μέλη μας δίνουν διαλέξεις για πνευματικά, πολιτιστικά θέματα ή κάνουν κατατοπιστικές ομιλίες σε μαθητές λυκείων για τη γλώσσα, για πολιτιστικά θέματα, για την πρόοδο και την ειρήνη. Αυτή την εκστρατεία μας για τη γλώσσα και τον πολιτισμό όχι μόνο θα τη συνεχίσουμε, αλλά και θα την εντείνουμε".

Τέλος, στις άμεσες προτεραιότητες της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών είναι να οργανωθεί φέτος με πρωτοβουλία της ένα Βαλκανικό Συνέδριο Λογοτεχνών - Συγγραφέων.Ενα τέτοιο συνέδριο, θα λέγαμε εμείς, είναι περισσότερο από αναγκαίο σήμερα, που η απειλή του πολέμου "αγκαλιάζει" όλη τη Βαλκανική. Ο λόγος και διάλογος των πνευματικών ανθρώπων από τις βαλκανικές χώρες, για την ειρήνη, τη φιλία και συνεργασία των λαών είναι απόλυτα αναγκαίος. είναι χρειά - πόλος των στις σημερινές συνθήκες

Επειδή, όμως, άνευ χρημάτων "ουδέν εστί γενέσθαι", η Εταιρεία αναγκάστηκε, ύστερα από έκτακτη Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φλεβάρη, να αποφασίσει την εκμίσθωση του ιδιόκτητου ορόφου της και τη μεταστέγαση των γραφείων της.Σε σχετική εισήγησή του ο πρόεδρος της ΕΕΛ, Βάσος Γεωργίου, εξήγησε τους λόγους αυτής της σκληρής απόφασης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι "για πρώτη φορά βρέθηκε υπουργός Πολιτισμού να περικόψει την απαραίτητη επιχορήγηση για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της ΕΕΛ, που ανέκαθεν οι προκάτοχοι υπουργοί χορηγούσαν σε όλα τα λογοτεχνικά σωματεία. Και ενώ ο κ. Μικρούτσικος περιέκοψε και τη στοιχειώδη οικονομική ενίσχυση της ΕΕΛ και της Εθνικής Εταιρείας, εκδήλωσε εξαιρετική γενναιοδωρία προς την ευνοούμενή της Εταιρεία Συγγραφέων, με ποσό άνω των 17 εκατομμυρίων".

Οι λογοτέχνες, πάντως, ζήτησαν να οργανωθεί πορεία διαμαρτυρίας προς το ΥΠΠΟ, σε συνεννόηση με συναφείς φορείς,ενώ αποφάσισαν την αναμόρφωση του καταστατικού εκλέγοντας επιτροπή για το σκοπό αυτό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψήφο στην ΑΠΕΛ-Σ (2012-10-11 00:00:00.0)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΗΝΙΩΤΗΣ (2002-12-29 00:00:00.0)
Λογοτεχνών δράση (2002-11-30 00:00:00.0)
Εκλογές στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (2002-09-24 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στον Μακρυγιάννη (1998-01-10 00:00:00.0)
Συνέλευση λογοτεχνών (1996-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ