ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προεδρικά Διατάγματα και νομοσχέδιο

Δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, που το ένα αφορά στην τροποποίηση και συμπλήρωση του ΠΔ για την άσκηση τηλεοπτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα σε συμμόρφωση με την Οδηγία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το άλλο στην οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς και της Εθνικής Επιτροπής Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, βρίσκονται ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ετοιμο, όμως, είναι και το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθεί στη Βουλή, μετά τις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ερχόμενη βδομάδα, ο Ε. Βενιζέλος θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του. Παράλληλα, για το νομοσχέδιο θα ενημερωθούν και τα κόμματα, ώστε να "υπάρχει ευρύτερη κοινωνική συναίνεση". Αυτά μεταξύ άλλων ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο υπουργός Τύπου αναφέρθηκε διεξοδικά στο "κλίμα" που επικράτησε κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Οπτικοακουστικών, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Μπορντό της Γαλλίας. Εξέθεσε τις θέσεις της Ελλάδος, θέσεις που εναρμονίζονται με τις θέσεις της Γαλλίας και συγκλίνουν στην άποψη ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει ουσιαστικά να "αναχαιτίσουν" την εισβολή των αμερικάνικων προϊόντων και να διασφαλίσουν τις ποσοστώσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έτσι όπως αυτές ορίζονται από την υπάρχουσα Οδηγία. Αλλωστε, αυτή είναι μία από τις προϋπόθεσεις που θέτει η χώρα μας, για την τροποποίηση ή τη συμπλήρωση της Οδηγίας "Τηλεόραση χωρίς σύνορα".

Το σχέδιο ΠΔ που αφορά στη λειτουργία του ΕΣΡ, ουσιαστικά, δεν αποτελεί παρά μια κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας. Προβλέπει την ίδρυση ορισμένων υπηρεσιών, που θα στηρίζουν και θα βοηθούν το ΕΣΡ στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του. Ας σημειώσουμε πως, μέχρι σήμερα, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης λειτουργεί χωρίς καμιά υποδομή και στελέχωση των υπηρεσιών. Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με το σχέδιο του ΠΔ, είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα προέδρου ή μέλους του ΕΣΡ, ανάμεσα σε άλλα, και η ιδιότητα του "εταίρου, μετόχου, μέλους του ΔΣ ή υπαλλήλου εν γένει της ΕΡΤ ή ιδιωτικού τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού, καθώς και κάθε άλλης επιχείρησης παραγωγής, εμπορίας ή μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων".

Με το σχέδιο ΠΔ, με το οποίο τροποποιείται το ΠΔ της 16ης Ιούλη 1992, που αφορά στην "Οδηγία", επιχειρείται, όπως είπε ο υπουργός, να διευκρινιστούν σημεία διφορούμενα, που επιδέχονται πολλές ερμηνείες. Επιπλέον, με το σχέδιο ΠΔ και συγκεκριμένα με το άρθρο 6, ρυθμίζονται ζητήματα, που έχουν σχέση με το δικαίωμα της απάντησης των θιγόμενων, από τηλεοπτικούς σταθμούς.

Τέλος, το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ περιλαμβάνει τέσσερα βασικά κεφάλαια, που αφορούν στην ιδιωτική τηλεόραση, στο ιδιωτικό ραδιόφωνο, στη ραδιοτηλεοπτική αγορά και σε θέματα Τύπου. Και στο θέμα της ιδιωτικής τηλεόρασης, αλλά και στο θέμα του Τύπου, θα περιέχονται διατάξεις που θα απαγορεύουν τις "συγκεντρώσεις".

Οι Μποέμ του Πουτσίνι

Το αριστούργημα του Τζιάκομο Πουτσίνι σε τέσσερις πράξεις "Μποέμ", σε λιμπρέτο των Τζιουζέπε Τζακόζα και Λουίτζι Ιλικα, θα μεταδώσει η ΕΤ-3 στις 23.15 από την καθιερωμένη βραδιά της Οπερας. Τη χορωδία και την ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου διευθύνει ο Χέμπερτ φον Κάραγιαν. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Φράνκο Τζεφιρέλι. Ερμηνεύουν οι Μιρέλα Φρένι, Τζιάνι Ραϊμόντι, Αντριάνο Μαρτίνο. Το συγκλονιστικό αυτό έργο είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ανρί Μιρζέ "Σκηνές από τη ζωή των Μποέμ".

Το νησί των θησαυρών

Ταινία με κινούμενα σχέδια, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ρόμπερτ Στίβενσον "Η Νήσος των θησαυρών", προβάλλει η ΕΤ-1 στις 11.20 το πρωί. Εντελώς τυχαία, ο Τζιμ βρίσκει ένα χάρτη της Νήσου των θησαυρών και μαζί με τον φίλο του, τον αρουραίο, αποφασίζουν να σαλπάρουν για να βρουν το νησί. Ενα πειρατικό πλοίο θα τους επιτεθεί και ο μαγικός χάρτης θα πέσει στα χέρια του του φοβερού λύκου, του Μπάρον. Μια συναρπαστική ιστορία για μικρούς και μεγάλους.

Η "Λυγερή" στην ΕΤ-1

Τη "Λυγερή", το μυθιστόρημα του Ανδρέα Καρκαβίτσα, μετέφερε στη μικρή οθόνη ο Μιχάλης Παπανικολάου. Η σειρά, που αποτελείται από 18 επεισόδια, θα αρχίσει να μεταδίδεται από την ΕΤ-1, την ερχόμενη Παρασκευή 24 του Φλεβάρη.Σε χτεσινή εκδήλωση της ΕΤ-1, ο σκηνοθέτης της "Λυγερής" μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς, όπως οι χώροι και οι συνήθειες των ανθρώπων εκείνης της εποχής, αλλά ακόμη και η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν.

Η ιστορία διαδραματίζεται στα Λεχαινά του περασμένου αιώνα. Κεντρικά πρόσωπα είναι η Λυγερή, η Βασιλική, ο Γιώργης και ο Νικολός. Η Λυγερή και η Βασιλική αγαπάνε και οι δυο των ίδιο άνδρα, τον Γιώργη. Ομως, εκείνος θα ζήσει ένα μεγάλο ερωτικό πάθος με την 18χρονη Λυγερή. Πολλά, όμως, θα αλλάξουν, όταν εμφανιστεί στο χωριό ένας άξεστος χωριάτης, ο Νικολός, που θα αναστατώσει τον τόπο με τον εμπορικό του δαιμόνιο και θα δώσει τέλος στην ερωτική ιστορία της Λυγερής και του Γιώργου.

To σενάριο είναι του Αντώνη Σιμιτζή, η διεύθυνση φωτογραφίας του Στάθη Γκόβα και η μουσική του Γιάννη Ζαχαρόπουλου. Το τραγούδι ερμηνεύει η Εύη Γλυνίδου. Πρωταγωνιστούν οι Αλεξάνδρα Σικελιανού, Παναγιώτα Βλαντή, Μάνος Ζαχαράκος, Νέλλη Αγγελίδου, Νίκος Κούρος, Μαρία Ζαφειράκη, Αννα Ιασωνίδου, Τάκης Καραθανάσης και Χρόνης Παυλίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ