ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η καθίζηση

Ελληνική είναι η προσταγή "προλαμβάνειν και ουχί θεραπεύειν", αλλά ουδέποτε την εγκολπωθήκαμε και ουδέποτε την ακολουθήσαμε. Με την επιπολαιότητα που μας διακρίνει, χαρίσαμε τη σοφή συμβουλή, που κληρονομήσαμε, σε άλλους λαούς και εμείς βολευτήκαμε με απλούστερες ρήσεις και πρακτικές, συνώνυμες και ταυτόσημες με την απρονοησία και την προχειρότητα. Δείγματα της μωρής νοοτροπίας που αναπτύξαμε έχουμε πάρα πολλά και το πλέον πρόσφατο είναι, φυσικά, η καθίζηση, που σημειώθηκε, προχτές, στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, με αποτέλεσμα την αποκοπή της χώρας σε δυο κομμάτια. Κατά ιλαροτραγική μάλιστα συγκυρία, το νέο "καζίκι" έγινε ακριβώς στη Μαλακάσα, μία περιοχή, δηλαδή, που το όνομά της πολλούς συνειρμούς δημιουργεί για τον αβδηριτισμό και την ανευθυνότητα όλων αυτών, που παριστάνουν τους ταγούς και τους αρμόδιους. "Αν είχε γίνει γεωλογική μελέτη, πριν στρωθεί ο δρόμος, δε θα είχαμε τώρα ρήγματα και καθιζήσεις", λένε οι ειδικοί. Το "προλαμβάνειν και ουχί θεραπεύειν", που αναφέραμε στην αρχή. Η, αν θέλετε πιο απλά το "κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε"!

Είπαμε, όμως. Εδώ δεν είναι η χώρα των Προμηθέων, αυτών, δηλαδή, που σκέφτονται, μελετούν, προβληματίζονται και κατόπιν ενεργούν. Εδώ είναι η χώρα, δυστυχώς, των Επιμηθέων. Αυτών, με άλλα λόγια, που ενεργούν απερίφραστα και μόνον όταν τους συμβεί το δυσάρεστο κάθονται και συλλογίζονται τι έπρεπε να πράξουν πριν και δεν το έπραξαν. Σε τι ωφελεί όμως η περίσκεψη εκ των υστέρων; Σε τίποτε. Η γκάφα έχει γίνει πλέον και "τα επιγινόμενα ουκ απογίγνονται" (αυτά που έγιναν δε μεταβάλλονται). Και στην περίπτωση, μάλιστα, των ανευθύνων που μας κυβερνούν δεν ισχύει καν το "ο παθός μαθός". Γι' αυτό και συνεχίζουν να ενεργούν ως Επιμηθείς. Βλέπουν, λόγου χάρη, να πέφτει η στάθμη του Μόρνου και αντί να αντιδράσουν έγκαιρα, περιμένουν να φτάσουμε στο "αμήν", για να αναζητήσουν λύσεις. Και, φυσικά, υπό το κράτος του πανικού, φτάνουν μέχρι του σημείου να συζητούν και για μεταφορά νερού με... τάνκερς, προς μεγάλη τέρψη κάποιων επιτήδειων, που τέτοια περιμένουν, για να τσεπώσουν δισεκατομμύρια.

Ομοια αβελτηρία εμφανίστηκε, όπως θυμόσαστε, πέρσι, και με το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος. Είχαν γεμίσει λάσπη, λέει, οι μονωτήρες των πυλώνων. Και αντί να στείλουν συνεργεία να τους καθαρίσουν περίμεναν να βρέξει για να λυθεί το πρόβλημα. Ο ουρανός, όμως, δεν τους έκανε το χατίρι και μια ωραία πρωία το δίκτυο ηλεκτροδότησης "βγήκε οφ" και η Ελλάδα βυθίστηκε στο σκοτάδι!

Ας επανέλθουμε όμως στο περιστατικό της καθίζησης. Ας επανέλθουμε, όχι τόσο γιατί είναι πρόσφατο, αλλά γιατί μοιάζει, θα έλεγα, με "σημαδιακό". Και το χαρακτηρίζω έτσι γιατί δείχνει πού είναι δυνατόν να φτάσουμε, όταν ένα κράτος κουμαντάρεται από άτομα επιπόλαια, απερίσκεπτα και αδιάφορα για τα αποτελέσματα των πράξεών τους, της πολιτικής τους γενικότερα. Διότι, γνωστόν είναι ότι, όπως "τσαπατσούλικα" και "άρπα κόλλα" κάνουν ένα δημόσιο έργο, έτσι πρόχειρα και επιπόλαια ασχολούνται και με την οικονομία, με την εξωτερική πολιτική κλπ. Κι αν εξακολουθήσουν να μας κυβερνούν οι επιπόλαιοι και προχειρολόγοι Επιμηθείς, δεν αποκλείεται η επόμενη καθίζηση να είναι απείρως σοβαρότερη και οδυνηρότερη από αυτήν της Εθνικής οδού...

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Τραγούδησαν για τη "μικρή γειτονιά"

Οι κάτοικοι της περιοχής Κολιάτσου στα Πατήσια, για άλλη μια φορά προχτές, απαίτησαν να μην οικοδομηθεί ένας από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στη συνοικία τους

Κέντρο γειτονιάς ονομάζουν οι κάτοικοι της περιοχής Κολιάτσου στα Πατήσια ένα χώρο δύο στρεμμάτων, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Πάτμου, Δευκαλίωνα, Καραβία και Σκιάθου. Ο μικρός αυτός χώρος έχει μετατραπεί σε... μια πραγματική μικρή γειτονιά, όπως, τότε, τον παλαιό καλό καιρό, που η Αθήνα δεν ήταν απρόσωπη και οι άνθρωποι έβγαιναν στη γειτονιά, κουβέντιαζαν μεταξύ τους και συζητούσαν για τα προβλήματά τους.

Προχτές την Κυριακή, συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής, στην πλειοψηφία τους παιδιά και μάλιστα νηπιακής και σχολικής ηλικίας, διεκδικώντας να μην καταστραφεί η μικρή τους γειτονιά. Τα παιδιά, με μια ασυνήθιστη εκδήλωση, τραγουδώντας και χορεύοντας, διεκδίκησαν μια στοιχειώδη ποιότητα ζωής, για να μπορούν να αναπνέουν καθαρό αέρα μέσα στη ζούγκλα της Αθήνας. Επίσης, παραβρέθηκαν τα χορευτικά συγκροτήματα Ανω Λιοσίων και των Νήσων του Αιγαίου.

Ο Σύνδεσμος για την Ποιότητα Ζωής στα Πατήσια έκοψε την πίτα και απαίτησε μια στοιχειώδη ποιότητα ζωής στην περιοχή του. Η εκδήλωση μετατράπηκε σ' ένα λαϊκό γλέντι για το περιβάλλον. Ανάμεσα στους πολλούς προσκεκλημένους ήταν και τα παιδιά από τη Θεραπευτική Κοινότητα "Διάβαση". Ο χώρος αυτός, ο οποίος τον 19ο αιώνα ήταν εξοχική κατοικία της οικογένειας Κανελλοπούλου, είναι από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στα Πατήσια. Μέσα σ' αυτό το χώρο των δύο στρεμμάτων βρίσκονται 100 περίπου δέντρα (νεραντζιές, πορτοκαλιές, πεύκα, ελιές, φοίνικες κ. ά. ), δύο πηγάδια και μια εξοχική κατοικία με τους βοηθητικούς χώρους και τα υποστατικά, όπως φούρνος, περιστερώνας κλπ. Η οικία κηρύχτηκε διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ο Σύνδεσμος για την Ποιότητα Ζωής στα Πατήσια ζητάει το διατηρητέο σπίτι να γίνει "Κέντρο Γειτονιάς", όπου θα στεγαστούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής και να διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής.

Οπως έχει γράψει και παλαιότερα ο "Ρ", ο χώρος αυτός απαλλοτριώθηκε από τον ΟΣΚ. Από τη μεριά του ο ΟΣΚ διεκδικεί το χώρο για να κτιστεί σχολικό συγκρότημα για το 79ο σχολείο, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να μείνει ελεύθερο το οικόπεδο και να μην οικοδομηθεί. Για άλλη μια φορά χτες ο Σύνδεσμος για την Ποιότητα Ζωής στα Πατήσια πρότεινε εναλλακτικές λύσεις για το 79ο σχολείο και συγκεκριμένα τους χώρους στο εργοστάσιο Σαρακάκη, στου Μηναφιδη - Φωτιάδη και στο πρώην εργοστάσιο Λαμπρόπουλου.

Η Μαρία Γιαταγάνα, εκ μέρους της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", κάλεσε τους πολίτες της περιοχής να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να μην επιτρέψουν να οικοδομηθεί ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους στα Πατήσια.

Χάνονται και μηνύσεις!

Καταγγελίες της Συντονιστικής Επιτροπής για τη σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας

Για την ολιγωρία των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης διαμαρτύρεται η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου της Ελευθερίας, επειδή εκκρεμούν εδώ και πολύ καιρό στο ΣτΕ δύο προσφυγές και τρεις μηνύσεις στην Εισαγγελία, ενώ, παράλληλα, εκφράζεται η αγωνία, πως, όταν εκδοθούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων θα έχει ολοκληρωθεί η καταστροφή του Πάρκου της Ελευθερίας.

Μάλιστα, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Συντονιστική Επιτροπή για τη σωτηρία του Πάρκου της Ελευθερίας κατήγγειλε ότι πριν τρεις μήνες, και συγκεκριμένα στις 24 Νοέμβρη 1994 είχε καταθέσει μήνυση κατά των υπεύθυνων του έργου για το τοιχίο που κατασκεύασαν απέναντι από το νοσοκομείο Αιγινήτειο και όχι μόνο δεν έγινε καμιά εισαγγελική ενέργεια για το θέμα, αλλά και η ίδια η μήνυση έχει χαθεί!

Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή στη χτεσινή συνέντευξη ανέφερε ότι εκκρεμεί στο ΣτΕ προσφυγή που έγινε το καλοκαίρι του 1993 για την παραχώρηση του χώρου στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) και δεν έχει συζητηθεί ακόμη, παρόλο που πέρασε πάνω από ενάμισι χρόνος. Επίσης δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση από το ΣτΕ για την άδεια εκσκαφών από τον ΟΜΜΑ, ενώ οι εργασίες των εκσκαφών κοντεύουν να τελειώσουν. Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή επισήμανε ότι κατατέθηκαν άλλες δύο μηνύσεις, η μία εκ των οποίων αφορά την κατεδάφιση του θεάτρου και η άλλη κατατέθηκε εναντίον των υπεύθυνων της Πολεοδομίας της Νομαρχίας Αθηνών, χωρίς, ωστόσο, μέχρι σήμερα να εκδοθεί κάποια απόφαση.

Σχετικά με το γκαράζ η Συντονιστική Επιτροπή προτείνει ως εναλλακτικές λύσεις να γίνει στο οικόπεδο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων στην οδό Λάχητος, το οποίο σήμερα νοικιάζει η αμερικάνικη πρεσβεία προς 70.000 δραχμές το χρόνο! Αλλη μια λύση είναι να κατασκευαστεί υπόγειο γκαράζ κάτω από το Μέγαρο Μουσικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου απουσίαζαν τα μέσα ενημέρωσης, έντυπα και οπτικοακουστικά, υπακούοντας ίσως στην παντοκρατορία που ασκεί στο χώρο αυτό ο κ. Λαμπράκης.

Μια μικρή όαση για τους κατοίκους της περιοχής Κολιάτσου στα Πατήσια είναι το οικόπεδο αυτό των δύο στρεμμάτων

Οι κάτοικοι συγκεντρώνονται σ'αυτή τη "γειτονιά", όπως τον παλαιό καλό καιρό

Οι πιτσιρικάδες χορεύουν και τραγουδούν, για να μην οικοδομηθεί ένας ελεύθερος χώρος στην οδό Καραβία στα Πατήσια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ