Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η καθίζηση

Ελληνική είναι η προσταγή "προλαμβάνειν και ουχί θεραπεύειν", αλλά ουδέποτε την εγκολπωθήκαμε και ουδέποτε την ακολουθήσαμε. Με την επιπολαιότητα που μας διακρίνει, χαρίσαμε τη σοφή συμβουλή, που κληρονομήσαμε, σε άλλους λαούς και εμείς βολευτήκαμε με απλούστερες ρήσεις και πρακτικές, συνώνυμες και ταυτόσημες με την απρονοησία και την προχειρότητα. Δείγματα της μωρής νοοτροπίας που αναπτύξαμε έχουμε πάρα πολλά και το πλέον πρόσφατο είναι, φυσικά, η καθίζηση, που σημειώθηκε, προχτές, στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, με αποτέλεσμα την αποκοπή της χώρας σε δυο κομμάτια. Κατά ιλαροτραγική μάλιστα συγκυρία, το νέο "καζίκι" έγινε ακριβώς στη Μαλακάσα, μία περιοχή, δηλαδή, που το όνομά της πολλούς συνειρμούς δημιουργεί για τον αβδηριτισμό και την ανευθυνότητα όλων αυτών, που παριστάνουν τους ταγούς και τους αρμόδιους. "Αν είχε γίνει γεωλογική μελέτη, πριν στρωθεί ο δρόμος, δε θα είχαμε τώρα ρήγματα και καθιζήσεις", λένε οι ειδικοί. Το "προλαμβάνειν και ουχί θεραπεύειν", που αναφέραμε στην αρχή. Η, αν θέλετε πιο απλά το "κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε"!

Είπαμε, όμως. Εδώ δεν είναι η χώρα των Προμηθέων, αυτών, δηλαδή, που σκέφτονται, μελετούν, προβληματίζονται και κατόπιν ενεργούν. Εδώ είναι η χώρα, δυστυχώς, των Επιμηθέων. Αυτών, με άλλα λόγια, που ενεργούν απερίφραστα και μόνον όταν τους συμβεί το δυσάρεστο κάθονται και συλλογίζονται τι έπρεπε να πράξουν πριν και δεν το έπραξαν. Σε τι ωφελεί όμως η περίσκεψη εκ των υστέρων; Σε τίποτε. Η γκάφα έχει γίνει πλέον και "τα επιγινόμενα ουκ απογίγνονται" (αυτά που έγιναν δε μεταβάλλονται). Και στην περίπτωση, μάλιστα, των ανευθύνων που μας κυβερνούν δεν ισχύει καν το "ο παθός μαθός". Γι' αυτό και συνεχίζουν να ενεργούν ως Επιμηθείς. Βλέπουν, λόγου χάρη, να πέφτει η στάθμη του Μόρνου και αντί να αντιδράσουν έγκαιρα, περιμένουν να φτάσουμε στο "αμήν", για να αναζητήσουν λύσεις. Και, φυσικά, υπό το κράτος του πανικού, φτάνουν μέχρι του σημείου να συζητούν και για μεταφορά νερού με... τάνκερς, προς μεγάλη τέρψη κάποιων επιτήδειων, που τέτοια περιμένουν, για να τσεπώσουν δισεκατομμύρια.

Ομοια αβελτηρία εμφανίστηκε, όπως θυμόσαστε, πέρσι, και με το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος. Είχαν γεμίσει λάσπη, λέει, οι μονωτήρες των πυλώνων. Και αντί να στείλουν συνεργεία να τους καθαρίσουν περίμεναν να βρέξει για να λυθεί το πρόβλημα. Ο ουρανός, όμως, δεν τους έκανε το χατίρι και μια ωραία πρωία το δίκτυο ηλεκτροδότησης "βγήκε οφ" και η Ελλάδα βυθίστηκε στο σκοτάδι!

Ας επανέλθουμε όμως στο περιστατικό της καθίζησης. Ας επανέλθουμε, όχι τόσο γιατί είναι πρόσφατο, αλλά γιατί μοιάζει, θα έλεγα, με "σημαδιακό". Και το χαρακτηρίζω έτσι γιατί δείχνει πού είναι δυνατόν να φτάσουμε, όταν ένα κράτος κουμαντάρεται από άτομα επιπόλαια, απερίσκεπτα και αδιάφορα για τα αποτελέσματα των πράξεών τους, της πολιτικής τους γενικότερα. Διότι, γνωστόν είναι ότι, όπως "τσαπατσούλικα" και "άρπα κόλλα" κάνουν ένα δημόσιο έργο, έτσι πρόχειρα και επιπόλαια ασχολούνται και με την οικονομία, με την εξωτερική πολιτική κλπ. Κι αν εξακολουθήσουν να μας κυβερνούν οι επιπόλαιοι και προχειρολόγοι Επιμηθείς, δεν αποκλείεται η επόμενη καθίζηση να είναι απείρως σοβαρότερη και οδυνηρότερη από αυτήν της Εθνικής οδού...

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ