Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΓΡΙΤΑ
"Βαρεθήκαμε τα μεγάλα λόγια"

Μας οδηγούν στην εξαθλίωση, δηλώνουν οι καπνοπαραγωγοί, που είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν. Προχωρούν οι προετοιμασίες για την κινητοποίηση της 27ης Φλεβάρη

Ούτε ένα κιλό καπνό δεν έχουν πουλήσει ακόμα οι καπνοπαραγωγοί της Νιγρίτας Σερρών, ενώ ανάλογη είναι η κίνηση της αγοράς του καπνού και στις άλλες καπνοπαραγωγικές περιοχές του νομού. Στο Παγγαίο ήδη έχει συγκροτηθεί Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και γίνονται προσπάθειες να συντονιστούν όλοι οι καπνοπαραγωγοί των Σερρών, ώστε να υπάρξει αγωνιστική και μαζική συμμετοχή, στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης που πραγματοποιούν ανά τη χώρα οι καπνοπαραγωγοί στις 27 Φλεβάρη.

Τα προβλήματα και στη Νιγρίτα είναι τα ίδια που αντιμετωπίζουν όλοι οι καπνοπαραγωγοί της χώρας. Χαμηλές τιμές, εμπαιγμός από τους εμπόρους, μη καταβολή του πριμ απευθείας στους παραγωγούς, μειωμένες ποσοστώσεις, αύξηση του κόστους παραγωγής γενικά, έλλειψη κάθε μέτρου προστασίας και παρέμβασης από την πολιτεία για την εξασφάλιση του εισοδήματος.

Κοντά στους καπνοπαραγωγούς της Νιγρίτας βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός, σε συγκέντρωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Τοπικού Αγροτικού Συλλόγου. Οι αγρότες ενημέρωσαν τον βουλευτή του ΚΚΕ για τα ιδιαίτερα προβλήματά τους και έθεσαν τους προβληματισμούς τους για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και το καθεστώς των εκβιασμών με τα λευκά συμβόλαια που εφαρμόζονται. Ο καπνός στη Νιγρίτα είναι σχεδόν η μόνη πηγή εισοδήματος για τους αγρότες, ενώ η ποικιλία που βάζουν είναι μπασμάς, λόγω των "ξερικών" χωραφιών.

"Μας οδηγούν 50 χρόνια πίσω", τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νιγρίτας, Ηλίας Μποζαλής. "Βαρεθήκαμε τα μεγάλα λόγια. Οι περισσότεροι είμαστε ηλικιωμένοι και δουλεύουμε ακόμα. Ποιος μπορεί να ζήσει με τις 21.000 δραχμές του ΟΓΑ;". Από την πλευρά του, ο Γ. Κατσαρός τόνισε στους παραγωγούς ότι το ΚΚΕ είναι στο πλευρό τους, συμμερίζεται τις αγωνίες τους και στηρίζει τους αγώνες τους. "Η Ευρώπη είναι ελλειμματική στα καπνά, επισήμανε, όμως βάζουν τις ποσοστώσεις λόγω ΓΚΑΤΤ την οποία στηρίζουν όλοι οι άλλοι εκτός του ΚΚΕ για να απορροφώνται τα αμερικάνικα καπνά. Στις ΗΠΑ τουναντίον οι παραγωγοί ζήτησαν και πέτυχαν να υπάρχει ρύθμιση που επιβάλλει την απορρόφηση σε ποσοστό 75% της ντόπιας παραγωγής και μετά να επιτρέπονται οι εισαγωγές. Μόνο με μαζικούς αγώνες και κινητοποιήσεις, θα αλλάξει το καθεστώς και θα ληφθούν μέτρα που θα ικανοποιούν τα αιτήματα των καπνοπαραγωγών".

Στο Νομό Ροδόπης

Με υπόμνημά τους, εξάλλου, οι καπνοπαραγωγοί του Νομού Ροδόπης (χωριά Μίσχος, Ασώματος, Δύμη, Φωλιά, Φιλλύρα, Αριανά, Λύκειο, Κρωβύλη, κλπ.) ζητάνε να αυξηθούν οι ποσοστώσεις καπνού και να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τις ορεινές περιοχές και τα νέα ζευγάρια αγροτών. Καλούν επίσης την κυβέρνηση να δώσει την επιδότηση (πριμ) απευθείας στους παραγωγούς, σύμφωνα με την ατομική του ποσόστωση και να αυξηθεί η τιμή του καπνού κατά 30%.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης

Συλλαλητήριο στις 27 Φλεβάρη στο Ζαγκλιβέρι πραγματοποιούν και οι καπνοπαραγωγοί του Νομού Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης.

Χθες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Σπ. Στριφτάρη, επισκέφτηκε τις κοινότητες Κριθιά, Ζαγκλιβερίου, Αδάμ και Καλαμωτό και συναντήθηκε με τους καπνοπαραγωγούς, τα συνδικαλιστικά τους όργανα και τους φορείς της περιοχής. Οι καπνοπαραγωγοί έθεσαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με το καπνικό ζήτημα και την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και ζήτησαν την παρέμβαση και τη συμπαράσταση του ΚΚΕ για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ο Σπ. Στριφτάρης αναφέρθηκε στις καταστροφικές για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας συνέπειες της ΓΚΑΤΤ και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση για να αναθεωρήσουν την αντιαγροτική τους πολιτική θα πρέπει να έχουν απέναντί τους ένα συντονισμένο, μαζικό και ενωμένο μέτωπο καπνοπαραγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ