Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κόλλησαν" οι συντάξεις απ' τη Ρουμανία

Οι επαναπατρισθέντες επιρρίπτουν ευθύνες στη ρουμανική και την ελληνική πλευρά

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης της ρουμανικής και ελληνικής πλευράς, όσον αφορά στο θέμα της μεταφοράς των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των επαναπατρισθέντων Ελλήνων πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμανία, καταγγέλθηκε το Σάββατο 18 Φλεβάρη σε συγκέντρωσή τους, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή των Συλλόγων Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων.

Στη γεμάτη αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, έγινε ενημέρωση για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - Ρουμανίας, σχετικά με τη μεταφορά των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των επαναπατρισθέντων και την προοπτική επίλυσης του ζητήματος αυτού. Προοπτική, που σκοντάφτει στην υπαναχώρηση της ρουμανικής κυβέρνησης, που επικαλείται οικονομικά προβλήματα, αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση, που δεν έχει δείξει τη δέουσα προσοχή στο ζήτημα. Αμεση ανάγκη είναι η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών στο επίπεδο, πάντα, του συνυπολογισμού των χρόνων εργασίας των επαναπατρισθέντων στη Ρουμανία με αυτά που δούλεψαν στην Ελλάδα. "Ζητάμε τη μεταφορά των συντάξεων όσων είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί στη Ρουμανία και την ασφάλισή τους στα αντίστοιχα ελληνικά ταμεία. Ακόμη ζητάμε τη μεταφορά κι αναγνώριση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όσων δεν είχαν προλάβει να συνταξιοδοτηθούν στη Ρουμανία", τόνισε ο Γιώργος Τόλης, μέλος της Επιτροπής Εργασίας, εξουσιοδοτημένη από τη Συντονιστική Επιτροπή Επαναπατρισθέντων Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων, παρουσιάζοντας την εισήγησή της για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Γρηγόρης Φώτου,πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, σημείωσε ότι πολλοί πολιτικοί πρόσφυγες αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην ίδια τους την πατρίδα και τόνισε ότι "υπάρχουν περιπτώσεις επαναπατρισθέντων, που είναι τελείως άποροι και άλλοι που έχουν αυτοκτονήσει".

Στο τέλος της συγκέντρωσης, εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα που θα σταλεί στα κόμματα, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπου και σημειώνεται το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το θέμα της μεταφοράς των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των επαναπατρισθέντων, ζητώντας ταυτόχρονα από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει την πρωτοβουλία για συνομιλία με τη ρουμανική κυβέρνηση. Οι ίδιοι οι επαναπατρισθέντες δε θα σταματήσουν τον αγώνα, προγραμματίζοντας αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις - ακόμη και πορεία προς τη Βουλή - μέχρι να δικαιωθούν. Ενώ, όπως τονίστηκε, αν οι συνομιλίες μεταξύ ελληνικής και ρουμανικής κυβέρνησης δεν επιφέρουν την επιθυμητή και δίκαιη λύση για τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες, θα προχωρήσουν σε διεθνοποίηση του θέματος. Απηύθυναν χαιρετισμό ο Χαρ. Πρωτόπαππας εκ μέρους του "ΣΥΝ" και ο Θ. Κρανιδιώτης από την Κεντρική Διοίκηση της Πολιτικής Ανοιξης, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ