Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ:
"Δε θα τους περάσει"
  • Αποφασισμένοι να νικήσουν, στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι καπνοπαραγωγοί όλης της χώρας, προετοιμάζουν την πανελλαδική κινητοποίηση στις 27 Φλεβάρη
  • Καταγγέλλουν την υποταγή των κυβερνήσεων στις αντιαγροτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  • Αναβρασμός στα καπνοχώρια της Ελασσόνας, του Παγγαίου, του Αγρινίου. Συγκεντρώσεις ενημέρωσης των αγροτών, περιοδείες βουλευτών του ΚΚΕ

Στα χωριά της Ελασσόνας οι καπνοπαραγωγοί βρίσκονται "εφ' όπλου λόγχη", έτοιμοι να βγουν στους δρόμους για να υπερασπίσουν την καπνοκαλλιέργεια που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό.

Ενωμένοι, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και κομματικές προτιμήσεις, περιμένουν την 27 Φλεβάρη - ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης των καπνοπαραγωγών - για να δώσουν μαχητική απάντηση στην επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στον εμπαιγμό τους από την ελληνική κυβέρνηση. Καπνοχώρια της περιοχής επισκέφτηκαν το Σαββατοκύριακο ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Αντ. Σκυλλάκος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Στο Μεσοχώρι

Σάββατο βράδυ στο χωριό Μεσοχώρι.Το καφενείο, όπου μίλησε ο Αντ. Σκυλλάκος, "τίγκα" από καπνοπαραγωγούς. Η αγανάκτηση για την αντικαπνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης εκφράζεται με πολύ σκληρά λόγια και η αποφασιστικότητα για αγώνα καθρεφτίζεται στα μάτια τους. "Θέλουν να μας διώξουν από τον τόπο μας", λέει ο Μάρκος Μπουγάτσας."Δε θα τους περάσει. Θα μείνουμε εδώ, στη γη μας. Θα προστατέψουμε την καπνοκαλλιέργεια με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος". Ο Χρ. Τζιόλας,πρόεδρος του συνεταιρισμού, είναι κατηγορηματικός: "Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν αντιστέκονται σχεδόν καθόλου, στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα αντισταθούμε όμως εμείς. Ολοι σαν ένας άνθρωπος. Γιατί δεν έχουμε κι άλλη επιλογή".

Ο Ζήσης Μπέμπος επισημαίνει: "Αυτή τη φορά δε θα μας ξεγελάσουν για να σταματήσουμε τον αγώνα. Ακούγεται ότι η κυβέρνηση θα δεχτεί να δίδεται το πριμ, απ' ευθείας στους παραγωγούς, με σκοπό να "ξεφουσκώσουν" οι κινητοποιήσεις μας. "Κούνια που τους κούναγε". Ζητάμε 30% αύξηση στην τιμή του καπνού και ο Μωραφιτης θα μας τα δόσει και θα "χορέψει" κιόλας". Ο Γιώργος Αλυπρασίδης,συμπληρώνει: "Τα βασικά αιτήματά μας είναι αύξηση στην τιμή, να επανέλθει ο θεσμός της τιμής παρέμβασης, να ισχύσουν οι εξαγωγικές επιδοτήσεις και ν' αυξηθούν οι ποσοστώσεις. Αν δεν ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα".

Ο Θωμάς Τζιανάρας,λέει: "Δε μας λένε πότε θ' αρχίσουμε να πουλάμε τον καπνό. Οι έμποροι, αφού μας "έδεσαν" πρώτα με τα συμβόλαια, τώρα μας εκβιάζουν. Θέλουν να πάρουν τα καπνά μας τζάμπα, πληρώνοντας από την τσέπη τους πενταροδεκάρες, από 2 έως 35 δραχμές το κιλό. Ο Οργανισμός Καπνού πρέπει να εξυπηρετεί τους καπνοπαραγωγούς κι όχι τους εμπόρους. Ως πότε θα δουλεύουμε εμείς και να πλουτίζουν κάποιοι άλλοι;".

Στο Στεφανόβουνο

Η συνέχεια στο χωριό Στεφανόβουνο.Κι εδώ το καφενείο γεμάτο. Ο Κώστας Σπυρίδης λέει αγριεμένος: "Αμα βγούμε όλοι στον αγώνα, άμα ξαπλώσουμε στην άσφαλτο, θέλουν δε θέλουν θα μας ακούσουν". Ο Ανδρόνικος Καρυπίδης,τονίζει: "Μας ανάγκασαν να υπογράψουμε συμβόλαια με τους εμπόρους, χωρίς να αναφέρεται σ' αυτά η τιμή πώλησης. Και τώρα θέλουν να μας ξεγελάσουν υποσχόμενοι ότι θα μας δώσουν απ' ευθείας το πριμ. Μόνο με την πάλη μας θα τους υποχρεώσουμε να δώσουν πραγματικές λύσεις στα προβλήματά μας".

Ο Κώστας Παναγιωτίδης,διαμαρτύρεται: "Δεν έχουμε λεφτά να πιούμε μια πορτοκαλάδα και μας ζητούν να κάνουμε φορολογική δήλωση. Ε, τότε ας βάλουμε στη δήλωση και τα χρέη μας προς την Τράπεζα. Πώς να πληρώσουμε φόρο όταν δεν έχουμε εισόδημα;". Και στα άλλα καπνοχώρια της Ελασσόνας - Ευαγγελισμός, Παλαιόκαστρο, Συκιά, Λυκούδι, Γεράνεια κ.α. - που επισκέφτηκαν ο Σπ. Στριφτάρης και ο Αντ. Σκυλλάκος, οι καπνοπαραγωγοί εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συμμετάσχουν δυναμικά στην κινητοποίηση, στις 27 Φλεβάρη.

ΟΧΙ στην υποταγή

Μιλώντας στους καπνοπαραγωγούς οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τόνισαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει στόχο να πλήξει καίρια την καπνοκαλλιέργεια και γενικά την αγροτική παραγωγή της Ελλάδας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, δεν αντιστέκεται σ' αυτή την πολιτική αλλά υποτάσσεται πλήρως. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να βρει τρόπους για να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των καπνοπαραγωγών. Είτε να ζητήσει εξαίρεση της Ελλάδας από τις σχετικές αποφάσεις της Κομισιόν, όπως έκαναν άλλες κοινοτικές χώρες ή να δόσει κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν το κάνει όμως - υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ - διότι υποταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση απλώς εφαρμόζει τις επιταγές της. Και προσπαθεί πάλι - όπως πέρσι - να ξεγελάσει τους καπνοπαραγωγούς με υποσχέσεις για το πριμ κλπ.

Το ΚΚΕ, επισήμαναν, είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις του Μάαστριχτ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ στους αγρότες. Είχε προτείνει να γίνει δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ, αλλά δεν εισακούστηκε. Και τώρα προτείνει να πει τη γνώμη του ο ελληνικός λαός για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ