ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ, Εργατική Εστία και νόθοι πλαστογράφοι

Του Κώστα ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ

Το μήνα Οκτώβρη του 1989, ύστερα από συστηματική έρευνα των δικαιολογητικών που υπέβαλαν στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) για τακτική χρηματοδότηση οι νόθοι της λεγόμενης "Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών Επεξεργασίας Φρούτων και Λαχανικών Β. Ελλάδας" (πρόεδρος Ν. Γκόγκος,γεν. γραμ. Γεωργία Κοσμίδου) και του λεγόμενου "Πανεργατικού Κέντρου Ημαθίας" (πρόεδρος Ν. Ψαλτίδης,γεν. γραμ. Κ. Μέμης), αποκαλύφτηκε απόσπαση χρηματικών ενισχύσεων που ξεπερνούσαν τα 6.342.066 δρχ. για την "Ομοσπονδία" και τα 3.194.961 δρχ. για το "Πανεργατικό Κέντρο"!Η απάτη έγινε με παρουσίαση πλαστογραφημένων πρακτικών αρχαιρεσιών,κατά τα οποία οι "ψηφίσαντες" στην... Ομοσπονδία ήταν παραπάνω από τους πραγματικούς (αν ήταν και αυτοί πραγματικοί) κατά 4.641 άτομα και στο... Κέντρο κατά 2.641!

Με παρόμοιες πλαστογραφίες η ασύδοτη, αν και επώνυμη, "συνδικαλιστική" αλητεία έστελνε σε νόθα συνέδρια της ΓΣΕΕ οχτώ παραπάνω "αντιπροσώπους" από τις δυο παραπάνω... οργανώσεις και πολύ περισσότερους από το σύνολο της εργατοκαπηλίας.

Επρεπε να φτάσουμε στο "επάρατο" (όπως βολεύει μερικούς να βαφτίζουν" '89 και στην προώθηση ταξικών συνδικαλιστικών στελεχών στη Διοίκηση της Εργατικής Εστίας για να μπει άγριο χέρι στους πλαστογράφους. Ενας από αυτούς, ο περιβόητος Διάκος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μετάλλου, στηριζόμενος στις νοθείες του, διακήρυσσε πως "ποτέ οι κομμουνιστές δε θα μπουν στη διοίκηση της Ομοσπονδίας του"! Ο ιεράρχης της νοθείας, γνήσιος "εθνικόφρων", υποχρεώθηκε βεβαίως να δει τις ταξικές δυνάμεις στη διοίκηση της μεγάλης αυτής Ομοσπονδίας. Ακολούθησε - σύμφωνα με τις παραδόσεις - ίδρυση νόθας αντιομοσπονδίας, εν αναμονή... καλύτερων ημερών. Ο κύριος αυτός, ελέω εκλογικού νόμου, παραλίγο να βρεθεί και στα έδρανα της Βουλής ως βουλευτής της ΔΗΑΝΑ, ακαταδίωκτος πια για τις νοθείες του, αν δεν τον προλάβαινε ο γνωστός Κατσίκης!

Διαβόητες νόθες οργανώσεις ήταν επίσης το διασπαστικό ψευτοεργατικό Κέντρο και η ψευτοομοσπονδία οικοδόμων του γνωστού Λυκιαρδόπουλου.

Χαρακτηριστική παρουσία στο χώρο του νόθου συνδικαλισμού ήταν και εκείνη της διαβόητης "Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μεταλλείων - Λιγνιτωρυχείων - Λατομείων" (ΟΕΜΛΕ) του Θ. Θεοφυλακτίδη.Οι παρανομίες της συγκροτούσαν ολόκληρο τόμο. Ομως η πολιτική υποστήριξη από τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις, απέτρεψε κάθε προσπάθεια δικαστικής εκκαθάρισης αυτού του αποστήματος. Με αυτά τα δεδομένα, είναι θλιβερό και ταυτόχρονα εξοργιστικό να πληροφορείται κανείς ακόμα και σήμερα (1995!) ότι ο εργατοπατέρας αυτός επιχειρεί να εμφανιστεί στο συνέδριο της ΓΣΕΕ με εφτά αντιπροσώπους!!! Ειδικά γι' αυτό το έκτρωμα, την ΟΕΜΛΕ, θα δοθούν πολύ σύντομα αναλυτικά στοιχεία..., μιας και ορισμένοι φαίνεται να ερωτοτροπούν με την ιδέα της αποδοχής των "αντιπροσώπων" του στο επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Σε όλους αυτούς τους νόθους πλαστογράφους και στους ομοίους τους (στις μεταφορές κ. ά.), έπεσε πανικός μετά τον Ιούνη του '89 και την αλλαγή διοίκησης στον ΟΕΕ. Μέχρι το τέλος του '89 η τότε διοίκηση της Εστίας είχε στείλει στον εισαγγελέα τους υπεύθυνους των ψευτοοργανώσεων Λυκιαρδόπουλου, το "Πανεργατικό Κέντρο Ημαθίας" και την "Ομοσπονδία Φρούτων και Λαχανικών". Η αντικατάσταση της διοίκησης το Σεπτέμβρη του '90 από την κυβέρνηση της ΝΔ, ανέστειλε την παραπέρα εξυγιαντική προσπάθεια και απέτρεψε την ολοκλήρωσή της.

Τι έγινε, όμως, με τους μηνυθέντες;

Πρώτος απ' όλους ο Λυκιαρδόπουλος, παράδοξα και παρά τις ολοφάνερες πλαστογραφίες του σε πρακτικά αρχαιρεσιών, κατάφερε να απαλλαγεί με δικαστικό βούλευμα και να γλιτώσει το εδώλιο! Αν η ελληνική δικαιοσύνη είχε τη δυνατότητα να ερευνά, στοιχειωδώς έστω, παρόμοια "βουλεύματα", το πιθανότερο ήταν τη θέση των κατηγορουμένων να την έπαιρναν, σε συνέχεια, οι ίδιοι οι εκδότες τους.

Διαφορετικά εξελίχθηκαν τα πράγματα στη δικαστική έρευνα για το "Πανεργατικό Κέντρο Ημαθίας". Οι πλαστογράφοι οδηγήθηκαν στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης. Για να γλιτώσουν τα χειρότερα, έσπευσαν να επιστρέψουν στην Εστία τα κλεμμένα, 3.194.961 δρχ. Τα ίδια έκανε και η περιβόητη "Ομοσπονδία Φρούτων... ", επιστρέφοντας τα κλοπιμαία, 6.342.066 δρχ..Δεν είναι ακόμα γνωστό (!) - από το 1989 - αν και οι υπεύθυνοι της τελευταίας οδηγήθηκαν τελικά στη Δικαιοσύνη ή κατάφεραν να ξεγλιστρήσουν με την "έμπρακτη μετάνοιά τους". Δυστυχώς, οι μετά το Σεπτέμβρη του '90 διοικήσεις της Εστίας και οι επιβλέποντες υπουργοί, δεν έδειξαν οποιαδήποτε ευαισθησία για την οριστική εκκαθάριση αυτής της κατάστασης.

Αρκεί να σημειώσουμε ότι χρειάστηκε να οριστεί η δίκη του "Πανεργατικού Κέντρου Ημαθίας" για να μάθουν στη... Θεσσαλονίκη οι μάρτυρες υπάλληλοι της Εστίας και άλλοι ότι οι πλαστογράφοι είχαν επιστρέψει, από το 1992, στον Οργανισμό τα κλεμμένα. Το πού βρίσκεται η υπόθεση της "Ομοσπονδίας Φρούτων" και τι θα γίνει ή ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ με βουλεύματα του τύπου απαλλαγής "οργανώσεων" όπως αυτές του Λυκιαρδόπουλου, αποτελούν "ακριβά" μυστικά των διοικήσεων του ΟΕΕ!!!

Η δίκη του "Πανεργατικού Κέντρου Ημαθίας"

Υστερα από πέντε και πάνω χρόνια (1989 - 1995) έφτασε επιτέλους η υπόθεση στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης. Το βούλευμα χαρακτηρίζει τους πρωτεργάτες (Ψαλτίδη, Μέμη) ιδιαίτερα επικίνδυνους και τους παραπέμπει για πλαστογραφίες και αδικαιολόγητη απόληψη μεγάλων ποσών από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.Σημείωνε μάλιστα ότι η επιστροφή των κλεμμένων ΔΕΝ αναστέλλει την ποινική δίωξη για πλαστογραφίες κ. ά. Θα νόμιζε κανείς ότι η καταδίκη είναι δεδομένη. Ομως ο "διάβολος έχει πολλά ποδάρια" και ο διάβολος εδώ ήταν τα δικονομικά τερτίπια. Την πρώτη μέρα της δίκης, μια άλλη - εμβόλιμη - δίκη αναλώνει το χρόνο του δικαστηρίου. Η υπόθεση αναβλήθηκε για την επομένη. Ομως την επομένη - 13/2/95 - οι δυο κατηγορούμενοι αντί να καθίσουν στο εδώλιο, έβγαλαν "άσο από το μανίκι", με μορφή επιστολής του συνηγόρου τους προς το δικαστήριο ότι είχε κώλυμα παρουσίας! Το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 19/9/95..!

Η συνέχιση της δίωξης των νόθων πλαστογράφων εργατοπατέρων πρέπει να είναι συνεχής, επίμονη και αμείλικτη. Το καθήκον αυτό πέφτει στις πλάτες της διοίκησης της Εργατικής Εστίας, αλλά και της ΓΣΕΕ. Κανένας τίμιος άνθρωπος στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπου και αν ανήκει πολιτικά, δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στη συνέχιση του αισχρού φαινομένου της νοθείας, της πλαστογραφίας και την αρπαγής χρημάτων από τα "συνδικαλιστικά" απόβλητα. Η όποια παρέκκλιση θα δημιουργήσει αναπόφευκτα τεράστιες ευθύνες σε κάθε υπεύθυνο, όποιος και να είναι αυτός.

ΕΣΑΚ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Διεκδικήστε αυτά που σας ανήκουν!

Εκκληση, για να απαιτήσουν τα χρήματα που δικαιούνται από τα κονδύλια της Εργατικής Εστίας, απευθύνει το Γραφείο της ΕΕ της ΕΣΑΚ στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις

"Τα σωματεία να απαιτήσουν αυτά που δικαιούνται"! Αυτή την έκκληση απευθύνει η ΕΣΑΚ, στα πρωτοβάθμια συνδικάτα, μετά την προχτεσινή συναπόφαση κυβέρνησης - Οργανισμού Εργατικής Εστίας - πλειοψηφίας διοίκησης ΓΣΕΕ, να αποκλείσουν από τα προβλεπόμενα κονδύλια του ΟΕΕ, για την ενίσχυση των συνδικάτων, τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις! Απόφαση που οδηγεί στον οικονομικό στραγγαλισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων.

"Η ΕΣΑΚ, καταδικάζει τη συντονισμένη προσπάθεια Σκουλαρίκη - Ζερβάκη - πλειοψηφίας ΓΣΕΕ, που με τον αποκλεισμό των σωματείων από τη χρηματοδότηση της Εργατικής Εστίας, στοχεύουν να παραλύσουν τα πρωτοβάθμια κύτταρα του συνδικαλιστικού κινήματος", τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο της Εκτελεστικής Επιτροπής της παράταξης, σημειώνοντας παράλληλα: "Σε κάθε περίπτωση οι εγκέφαλοι τέτοιων σχεδίων ας καταλάβουν ότι δε θα καταφέρουν ούτε το συνδικαλιστικό κίνημα να "βάλουν στο χέρι", ούτε να κάμψουν την αγωνιστική του δράση. Οι δυσκολίες που παρεμβάλουν θα ξεπεραστούν έτσι κι αλλιώς".

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ουσιαστικά τα πρωτοβάθμια σωματεία, είναι και οι μόνες οργανώσεις που δεν επιδοτούνται. Τεράστια είναι τα κονδύλια που θα διατεθούν στη ΓΣΕΕ, αλλά και σε άλλους φορείς που κάθε άλλο παρά "συνδικάτα" μπορούν να χαρακτηριστούν, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας, η ΟΚΕ, ο ΟΜΕΔ, η Συνομοσπονδία ατόμων ειδικών αναγκών κλπ. Επίσης πλουσιοπάροχα θα επιδοτηθεί και το γνωστό "ταμείο εργατοπατέρων" (Ταμείο Εργατικών Στελεχών) με δυο δισεκατομμύρια!

Αντίθετα, στους ίδιους του σκοπούς της Εργατικής Εστίας "όπως περιγράφονται στο άρθρο 1 του ν. 678", χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό των πρωτοβάθμιων οργανώσεων η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης,σε ανακοίνωση της, σημειώνοντας πως οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις, "είναι οι μόνοι φορείς στους οποίους οι εργαζόμενοι μπορούν να συζητούν τα προβλήματά τους, κι όχι τα Εθνικά Ινστιτούτα Εργασίας".

Προεδρείο στην Ομοσπονδία Επισιτισμού

Σε αντιπροσωπευτική βάση συγκροτήθηκε το προεδρείο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Τουριστικά και Επισιτιστικά Επαγγέλματα.Πρόεδρος επανεκλέχτηκε ο Στ. Κωλέτσης (ΠΑΣΚΕ), γενικός γραμματέας ο Χρ. Κατσώτης (ΕΣΑΚ), αντιπρόεδρος ο Ν. Μελισσάρης (ΔΑΚΕ), οργανωτική γραμματέας η Νίτσα Χρηστίδου (ΕΣΑΚ) και ταμίας ο Λ. Κολιός (ΠΑΣΚΕ).

Οικοδόμοι στο εδώλιο

Στο εδώλιο οδηγούνται σήμερα τρεις οικοδόμοι - μέλη του συνδικάτου της Λάρισας, επειδή στα πλαίσια απεργίας του κλάδου εισήλθαν στον οικισμό του στρατοπέδου στης Στρατιάς, προκειμένου να ενημερώσουν συναδέλφους τους για την κινητοποίηση. Πρόκειται για τους Χ. Καπέτη, Γ. Δαούλα και Β. Αστερινό.Η διοίκηση του συνδικάτου σε ανακοίνωσή της θεωρεί άδικη την ποινική δίωξη και καλεί τα μέλη της να παραβρεθούν στο δικαστήριο σε ένδειξη συμπαράστασης στους δικαζόμενους.

Καθυστέρηση στην καθυστέρηση...

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Του ανταποκριτή μας). -

Πάνω από ενάμιση χρόνο έχει καθυστερήσει η κατασκευή των 202 εργατικών κατοικιών στην Αγία Αικατερίνη Ηρακλείου!

Η κοροϊδία των εργαζομένων απ' τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και την κυβέρνηση άρχισε από τον Αύγουστο του '93, οπότε και επρόκειτο να παραδοθούν οι 202 εργατικές κατοικίες, σύμφωνα με τη σύμβαση που είχε υπογραφεί με την ανάδοχο εταιρία. Ομως ο εργολάβος του έργου ζήτησε και πήρε μέχρι σήμερα.... τρεις συνεχόμενες παρατάσεις, ενώ τον Μάρτη αναμένεται να ζητήσει και τέταρτη!

Οι 202 δικαιούχοι - οι περισσότεροι απ' τους οποίους είναι πολύτεκνοι - έλαβαν πρόσφατα από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Σκουλαρίκη,την υπόσχεση ότι από το Μάρτη θα επιβληθεί στον εργολάβο ποινική ρήτρα, ώστε το έργο να παραδοθεί μέχρι τις 30 του Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ