ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
"Δε διαπίστωσα προβλήματα"

Με απαντητική επιστολή καλύπτει τους περιφερειακούς διευθυντές και καθησυχάζει τους νομάρχες

"Δε διαπίστωσα προβλήματα αντιθέσεων και κακής συνεργασίας", δήλωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης,απαντώντας έτσι σε καταγγελία εκλεγμένων νομαρχών ότι παρεμποδίζονται στο έργο τους από τους περιφερειακούς διευθυντές. Στη σχετική καταγγελία που υπογράφονταν από την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, αναφερόταν ότι περιφερειακοί διευθυντές παρεμβαίνουν συχνά, κύρια, στις μικρές κοινότητες με περιοδείες και χρηματοδοτήσεις, καθώς επίσης και σε ζητήματα αναπτυξιακού σχεδιασμού και προγραμματισμού με κατανομή από αυτούς των πιστώσεων του ΕΑΠΤΑ '95. Σε απαντητική του επιστολή ο υπουργός δίνει κάλυψη στους περιφερειακούς διευθυντές σε ό,τι αφορά την παρέμβασή τους για την κατανομή των πιστώσεων του ΕΑΠΤΑ '95, δηλώνοντας ότι "τα αναπτυξιακά προγράμματα καθορίζονται αυστηρά με τις διαδικασίες του δημοκρατικού προγραμματισμού", όρο με τον οποίο παραπέμπει στις κυβερνητικές δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τις χρηματοδοτήσεις πρωτοβάθμιων ΟΤΑ από περιφερειακούς διευθυντές, ο υπουργός λέει, ουσιαστικά, στους νομάρχες να μην ασχολούνται με το θέμα, χρησιμοποιώντας τη φράση "δεν είστε αρμόδιοι ούτε εσείς, ούτε αυτοί". Για τη συνολική ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ περιφερειακών διευθυντών και νομαρχών ο υπουργός παραπέμπει για λύση στη συγκρότηση του προτύπου οργανισμού των νομαρχιών, αναφέροντας ότι το τελικό κείμενο ετοιμάζεται ήδη. Σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις των υπουργών Εμπορίου και Εργασίας για τη μεταβίβαση ορισμένων αρμοδιοτήτων στις νομαρχίες, ο υπουργός, όπως ήταν αναμενόμενο, δηλώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι οι υπουργοί ήδη έχουν συμφωνήσει. Στις διαμαρτυρίες, τέλος, των νομαρχών για την καθυστέρηση κατάθεσης του τρίτου κατά σειρά νομοσχεδίου για την Αυτοδιοίκηση, του ονομαζόμενου "σκούπα", ο υπουργός απαντά ότι οι νομάρχες δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί δεν τους αφορά αυτό το νομοσχέδιο.

Από το περιεχόμενο τόσο της καταγγελίας της ΕΝΑΕ, όσο και της απάντησης του υπουργού, γίνεται καθαρό ότι ο καυγάς αφορά κατά κύριο λόγο τη μοιρασιά του "μπεζαχτά". Το πρόβλημα θα απασχολήσει την προγραμματισμένη, για σήμερα το απόγευμα στις 6, Γενική Συνέλευση των νομαρχών όλης της χώρας, που θα γίνει στην Αθήνα.

Σε ρόλο χειροκροτητή

Αυτές τις μέρες τα νεοεκλεγμένα Νομαρχιακά Συμβούλια σε όλη τη χώρα καταρτίζουν, υποτίθεται, τα νομαρχιακά προγράμματα για τα έργα του 1995. Αυτό τουλάχιστον δηλώνεται επισήμως πως γίνεται. Το τι συμβαίνει όμως στις συνεδριάσεις των νομαρχιακών συμβουλίων συνιστά μία πραγματικότητα τελείως διαφορετική και άκρως αποκαλυπτική τόσο για το τι εννοεί η κυβέρνηση όταν μιλάει για "αποκέντρωση" μέσα από το δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης, όσο και για το τι πραγματικά υπηρετούν όσοι εκ των νομαρχών και των συμβούλων αποδέχονται το ρόλο της μαριονέτας σε διαδικασίες στημένες, με εμφανές αντάλλαγμα το δικαίωμα να πάρουν μέρος στο μοίρασμα κάποιων θέσεων με το αζημίωτο βέβαια πάντα.

***

Στις πρόσφατες συνεδριάσεις των νομαρχιακών συμβουλίων Αθήνας και Ανατολικής Αττικής ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Αττικής Ν. Μιχαλόπουλος δεν έκρυψε λόγια και αρκετά ωμά δήλωσε στα νομαρχιακά συμβούλια ότι το πρόγραμμα Νομαρχιακών Επενδύσεων καταρτίστηκε από την ΕΕ και την κυβέρνηση, σε "εταιρική σχέση" όπως είπε. Ξεκαθάρισε επίσης ότι καμιά νομαρχία δεν έχει δικαίωμα αλλαγής αυτού του προγράμματος. Μετά κι από αυτό είναι απορίας άξιο το πώς ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης εξακολουθεί να δηλώνει ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι προχωρά η αποκέντρωση και άλλα ανάλογα μεγαλόστομα. Τι σόι αποκέντρωση είναι αυτή με τον περιφερειάρχη στο σβέρκο όχι μόνο των δημάρχων, αλλά και των νομαρχών, μόνο με τη γλώσσα του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εξηγηθεί.

***

Αυτό όμως που προκαλεί περισσότερο εντύπωση, δεν είναι ο ρόλος του περιφερειάρχη, ούτε αυτά που λέει. Αυτά αναμενόμενα ήταν για όσους μπορούσαν να διαβάσουν με απλά ελληνικά το νόμο 2240/94 και πριν από αυτόν τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Εντύπωση προκαλεί περισσότερο η τακτική ορισμένων αιρετών που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι βρίσκονται με τη θηλιά στο λαιμό, για την ακρίβεια το κρύβουν και στη θέση αυτής της πραγματικότητας προβάλλουν ως ΤΟ μέγιστο πρόβλημα τη στάση ορισμένων υπουργών απέναντι στο θεσμό. Προβάλλουν ως ΤΟ πρόβλημα το ότι από ορισμένα υπουργεία αποσύρονται υπάλληλοι από τις παλιές νομαρχίες και μένουν οι νέες χωρίς υπαλλήλους. Προβάλλουν ως ΤΟ πρόβλημα το αν θα ανήκουν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας στο αρμόδιο υπουργείο ή στις νομαρχίες και άλλα ανάλογα. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν είναι να στρώνουν το χαλί στον υπουργό Εσωτερικών να βγει σήμερα και να ανακοινώσει ότι δίνει λύση σ' αυτά τα προβλήματα με κάποιες ανέξοδες ρυθμίσεις, ενώ την ίδια ώρα τα πραγματικά σοβαρά προβλήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης θα αποκρύπτονται. Αυτό που κάνουν οι συγκεκριμένοι νομάρχες δεν είναι μόνο ότι κρατούν για τον εαυτό τους το ρόλο του χειροκροτητή, αλλά και ότι φροντίζουν προκαταβολικά να τους δοθεί το δικαίωμα να χειροκροτούν.

Θ. Λ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Είναι και παράνομες οι αυξήσεις

Η πιο ακριβή πόλη της Ελλάδας, κατήγγειλε χτες ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Π. Σαλπέας,έχει καταντήσει ο Πειραιάς, μετά και τις πρόσφατες ληστρικές αυξήσεις, που επέβαλε στα δημοτικά τέλη - με οριακή πλειοψηφία, ενδεικτική της δυσφορίας ακόμα και συμβούλων της παράταξης Λογοθέτη - η διοίκηση του δήμου, φτάνοντας κυριολεκτικά στο "Αμήν" τους Πειραιώτες.

"Δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των δήμων, υπογράμμισε ο Π. Σαλπέας, απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ", η διπλή αύξηση, σε διάστημα δυο μόλις μηνών των δημοτικών τελών και μάλιστα σε τέτοιο επίπεδο. Οταν μάλιστα τα τεράστια ποσά που εισπράττονται απ' τους δημότες, μόνο στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, για τα οποία υποτίθεται πληρώνουν, δεν πηγαίνουν, αλλά στην κάλυψη των ελλειμμάτων που έχει δημιουργήσει στην τετραετή σταδιοδρομία της η δημοτική αρχή Λογοθέτη. Δε δικαιολογείται διαφορετικά, γιατί δεν κυκλοφορούν στον Πειραιά οι περίφημες σκούπες που αγοράστηκαν πριν τις εκλογές, μετά από χρόνια αναμονής, γιατί ο φωτισμός της πόλης έχει μόνιμα προβλήματα, γιατί 30 με 40 οδηγοί, που προσέλαβε παράνομα πρόσφατα ο δήμος, περνούν απλώς κάθε πρωί απ' το γκαράζ, υπογράφουν και φεύγουν γιατί δεν υπάρχουν απορριμματοφόρα να οδηγήσουν"...

Οπως φαίνεται όμως, η κατά 27% αύξηση των δημοτικών τελών, όχι μόνο ληστρική είναι, αλλά και παράνομη. Αφού, όπως επισημαίνει ο Π. Σαλπέας, "για να επιβληθεί το νέο χαράτσι, εμφανίστηκε μια μη πραγματική, κατά τα φαινόμενα, αύξηση των επιφανειών της τάξης του ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων". Και μάλιστα από αυτή, την εμφανιζόμενη αύξηση, δεν προκύπτει ισοσκελισμός των εσόδων και εξόδων του δήμου (σ.σ. σύμφωνα με τον Ν. 1080/80, τα δημοτικά τέλη πρέπει να είναι παράλληλα με τα έξοδα της αποκομιδής απορριμμάτων και του ηλεκτροφωτισμού), με αποτέλεσμα να καθιστούν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παράνομη και, το χειρότερο, να αφήνουν περιθώρια για νέες αυξήσεις!

Να υπενθυμίσουμε ότι στην αρχή της χρονιάς η διοίκηση του Δήμου Πειραιά είχε υποκριτικά επιτεθεί στο Δήμο Αθηναίων, όταν εκείνος επέβαλε δημοτικά τέλη υψηλότερα του τιμαρίθμου, εγκαλώντας τον για "αντικοινωνική πολιτική", ωστόσο, πλέον ο Δήμος Πειραιά ξεπερνά το ύψος των τελών και της Αθήνας!

Συνέντευξη για τους παιδικούς σταθμούς

Συνέντευξη Τύπου δίνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, οι δήμαρχοι Ταύρου, Πετρούπολης, Ελληνικού, Αυλώνας, Ζεφυρίου, Περάματος, Βύρωνα και Λυκόβρυσης, με θέμα την κυβερνητική πρακτική και τη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη μεταβίβαση των παιδικών σταθμών στην αρμοδιότητα της ΤΑ.

Τα κύρια προβλήματα, που θα αναπτύξουν οι δήμαρχοι, είναι το ζήτημα των ελλιπών προσλήψεων προσωπικού για τους σταθμούς, σε σχέση με τα οργανικά κενά που είναι περισσότερα, καθώς και το σημαντικό ζήτημα των κονδυλίων, με τα οποία θα επιχορηγούνται οι δήμοι για τη λειτουργία των σταθμών και που είναι κάτω από τις πραγματικές ανάγκες.

Οι δήμαρχοι σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν πως η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην ΤΑ, χωρίς τη μεταφορά και των αναγκαίων πόρων, "αποτελεί προσπάθεια να μεταβιβαστούν τα οικονομικά βάρη στην Αυτοδιοίκηση και μέσω αυτής στους δημότες".

Αλμυρό το νερό στη Λιβαδειά

Κατά 30% αύξησε τα τιμολόγιά της η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Λιβαδειάς από 1/1/95, προκαλώντας σοβαρότατες αντιδράσεις. Χαρακτηριστική η αντίδραση του Σωματείου Οικοδόμων της πόλης, σε ανακοίνωση του οποίου τονίζεται: "Σε μια εποχή που η ανεργία και η φτώχεια των εργαζομένων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δεν μπορούν ορισμένοι κύριοι "ελαφρά τη καρδία" να αποφασίζουν τέτοιου είδους αυξήσεις. Σε μια εποχή που τα λαϊκά προβλήματα πολλαπλασιάζονται, φαίνεται ότι αυτοί ζουν στο δικό τους κόσμο, μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών".

Στη συνέχεια, οι οικοδόμοι αναρωτιούνται για το τι θα απολογηθεί ο δήμαρχος στο λαό της πόλης, "που άλλα λέει προεκλογικά και άλλα κάνει μετεκλογικά", όπως και "τι θα απολογηθούν οι δύο διορισμένοι πολίτες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ; Ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των πολιτών ή όχι; Γιατί δέχτηκαν την αύξηση;". Το ίδιο ερώτημα απευθύνουν και στον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ της Επιχείρησης. Το Σωματείο τους χαρακτηρίζει απαράδεκτους "και αν πάρουμε υπόψη μας ότι και ο προϋπολογισμός του Δήμου για το '95 κινείται στη λογική της φορολόγησης των πολιτών, καταλαβαίνουμε τι μας περιμένει".

Τέλος, το Σωματείο καλεί "όλους αυτούς που αποφάσισαν μια τέτοια αύξηση να ανακαλέσουν αμέσως", τονίζοντας πως "ξέρουν πολύ καλά" πού μπορούν να βρουν χρήματα για τη ΔΕΥΑΛ, χωρίς να "καταφεύγουν στην εύκολη λύση της φορολόγησης των πολιτών. Σε αντίθετη περίπτωση, να είναι βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν".

Πάνω απ' το τραπέζι, επικρατεί ο διάλογος. Από κάτω, οι υφιστάμενοι περιφερειακοί διευθυντές και νομάρχες αψιμαχούν για το ποιος θα εφαρμόσει, με το αζημίωτο, την ίδια κυβερνητική πολιτική

Ο Π. Σαλπέας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ