Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε ρόλο χειροκροτητή

Αυτές τις μέρες τα νεοεκλεγμένα Νομαρχιακά Συμβούλια σε όλη τη χώρα καταρτίζουν, υποτίθεται, τα νομαρχιακά προγράμματα για τα έργα του 1995. Αυτό τουλάχιστον δηλώνεται επισήμως πως γίνεται. Το τι συμβαίνει όμως στις συνεδριάσεις των νομαρχιακών συμβουλίων συνιστά μία πραγματικότητα τελείως διαφορετική και άκρως αποκαλυπτική τόσο για το τι εννοεί η κυβέρνηση όταν μιλάει για "αποκέντρωση" μέσα από το δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης, όσο και για το τι πραγματικά υπηρετούν όσοι εκ των νομαρχών και των συμβούλων αποδέχονται το ρόλο της μαριονέτας σε διαδικασίες στημένες, με εμφανές αντάλλαγμα το δικαίωμα να πάρουν μέρος στο μοίρασμα κάποιων θέσεων με το αζημίωτο βέβαια πάντα.

***

Στις πρόσφατες συνεδριάσεις των νομαρχιακών συμβουλίων Αθήνας και Ανατολικής Αττικής ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Αττικής Ν. Μιχαλόπουλος δεν έκρυψε λόγια και αρκετά ωμά δήλωσε στα νομαρχιακά συμβούλια ότι το πρόγραμμα Νομαρχιακών Επενδύσεων καταρτίστηκε από την ΕΕ και την κυβέρνηση, σε "εταιρική σχέση" όπως είπε. Ξεκαθάρισε επίσης ότι καμιά νομαρχία δεν έχει δικαίωμα αλλαγής αυτού του προγράμματος. Μετά κι από αυτό είναι απορίας άξιο το πώς ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης εξακολουθεί να δηλώνει ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι προχωρά η αποκέντρωση και άλλα ανάλογα μεγαλόστομα. Τι σόι αποκέντρωση είναι αυτή με τον περιφερειάρχη στο σβέρκο όχι μόνο των δημάρχων, αλλά και των νομαρχών, μόνο με τη γλώσσα του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εξηγηθεί.

***

Αυτό όμως που προκαλεί περισσότερο εντύπωση, δεν είναι ο ρόλος του περιφερειάρχη, ούτε αυτά που λέει. Αυτά αναμενόμενα ήταν για όσους μπορούσαν να διαβάσουν με απλά ελληνικά το νόμο 2240/94 και πριν από αυτόν τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Εντύπωση προκαλεί περισσότερο η τακτική ορισμένων αιρετών που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι βρίσκονται με τη θηλιά στο λαιμό, για την ακρίβεια το κρύβουν και στη θέση αυτής της πραγματικότητας προβάλλουν ως ΤΟ μέγιστο πρόβλημα τη στάση ορισμένων υπουργών απέναντι στο θεσμό. Προβάλλουν ως ΤΟ πρόβλημα το ότι από ορισμένα υπουργεία αποσύρονται υπάλληλοι από τις παλιές νομαρχίες και μένουν οι νέες χωρίς υπαλλήλους. Προβάλλουν ως ΤΟ πρόβλημα το αν θα ανήκουν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας στο αρμόδιο υπουργείο ή στις νομαρχίες και άλλα ανάλογα. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν είναι να στρώνουν το χαλί στον υπουργό Εσωτερικών να βγει σήμερα και να ανακοινώσει ότι δίνει λύση σ' αυτά τα προβλήματα με κάποιες ανέξοδες ρυθμίσεις, ενώ την ίδια ώρα τα πραγματικά σοβαρά προβλήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης θα αποκρύπτονται. Αυτό που κάνουν οι συγκεκριμένοι νομάρχες δεν είναι μόνο ότι κρατούν για τον εαυτό τους το ρόλο του χειροκροτητή, αλλά και ότι φροντίζουν προκαταβολικά να τους δοθεί το δικαίωμα να χειροκροτούν.

Θ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ