Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και "φόρουμ" για ζητήματα πληροφόρησης!

Εισήγηση του υπουργού Βιομηχανίας στην Κυβερνητική Επιτροπή

Την απροθυμία της κυβέρνησης να θίξει τα ιερά και όσια του εκδοτικού καταστημένου και των διαπλεκόμενων συμφερόντων μεγαλοεπιχειρηματιών (που ελέγχουν τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια), εκφράζει η πρόταση του υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου για τη δημιουργία ενός "φόρουμ", που θα εξετάσει τα ζητήματα που προκύπτουν από την ανάγκη ποιοτικής αλλαγής στο σημερινό ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η παραπάνω πρόταση περιλαμβάνεται στην εισήγηση που έκανε χτες ο Κ. Σημίτης,κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, με θέμα: "Η ελληνική στρατηγική στην κοινωνία της πληροφορίας: Εργαλείο για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής".

Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου,αφού επισήμανε ότι για πρώτη φορά την απασχόλησε το θέμα της "Κοινωνίας της Πληροφορίας",σημείωσε ότι "το μεγάλο κύμα που έρχεται, θα αλλάξει τη ζωή μας". Ο υπουργός Βιομηχανίας Κ. Σημίτης, μετά τη συνεδρίαση, με δηλώσεις του αναφέρθηκε στις τρεις εξελίξεις, που όπως είπε παρατηρούνται: Στην κρίση των παραδοσιακών βιομηχανιών. Στην κατάργηση των συνόρων και την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων. Και στην ψηφιακή επανάσταση, μαζί με τις νέες τεχνολογίες της πληροφορίας. "Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις και προκλήσεις, είπε, πρέπει να δώσουμε μια απάντηση. Και η εξέλιξη οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας, γιατί πολλές παραδοσιακές εργασίες δεν απαιτούν πια τη συνεργασία του ανθρώπου, αλλά γίνονται από μηχανές, θα γίνονται από πληροφοριακά συστήματα. Η κοινωνία της πληροφορίας αλλάζει τις μεθόδους πληροφόρησης, τους τρόπους ζωής μας, τις κοινωνικές σχέσεις. Δημιουργεί ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Βρισκόμαστε σε μια εποχή, η οποία είναι ανάλογη της εποχής της βιομηχανικής επανάστασης. Οπως η ατμομηχανή άλλαξε τον κόσμο, τώρα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα αλλάξουν τον κόσμο. Δεν ξέρουμε σε ποια κατεύθυνση".

Αναπάντητα τα ερωτήματα

Στο κείμενο της εισήγησης του υπουργού Βιομηχανίας επισημαίνεται: "Η ποιοτική αλλαγή στο σημερινό ρόλο των ΜΜΕ θέτει σημαντικά ερωτήματα, που δεν πρέπει να παραμείνουν αναπάντητα ή η απάντηση να "προκύψει" χωρίς ανοιχτή συζήτηση. Ελλειψη απάντησης μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία κοινωνίας δύο ταχυτήτων - των ενημερωμένων και αυτών που δεν μπορούν να ενημερωθούν. Τα ερωτήματα που τίθενται έχουν φύση κοινωνική (πρόσβαση), οικονομική (τιμολόγηση της πληροφορίας), νομική (προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων του πολίτη) και πολιτική (εξασφάλιση του πλουραλισμού στην πληροφόρηση)".

Στα παραπάνω πλαίσια, ο Κ. Σημίτης θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία ενός φόρουμ, που να επισημαίνει τα ερωτήματα και να επιχειρεί να δώσει απαντήσεις προς τους φορείς λήψης αποφάσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και μέσω αυτής η ταχεία πρόοδος στην κοινωνία της πληροφορίας.

Επίσης, ο υπουργός Βιομηχανίας στην εισήγησή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην υποδομή της κοινωνίας της πληροφορίας, για το περιεχόμενο και τις χρήσεις δικτύων, τα μέσα πρόσβασης, την ανάγκη δημιουργίας αυτόνομου οργανισμού υποδομής της πληροφορικής, καθώς και στην ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης αρχής για τη διασφάλιση συνταγματικών εγγυήσεων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο Κ. Σημίτης, η σχετική εισήγηση έγινε κατ' αρχήν δεκτή. Επιπλέον, αποφασίστηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή η σύσταση οργάνου που θα αποτελείται από τους υπουργούς Βιομηχανίας, Μεταφορών, Παιδείας, Προεδρίας, Εθνικής Οικονομίας, Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτση, με στόχο να εξετάσει την πρόταση του υπουργείου Βιομηχανίας ως προς τις εφαρμογές και την υλοποίησή της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε δεινή θέση ο Κ. Σημίτης(2001-05-05 00:00:00.0)
Προγραμματισμός με «σφραγίδα ΟΝΕ»(2000-05-04 00:00:00.0)
Αλλη μια ομοφωνία ενόψει(1997-09-18 00:00:00.0)
Οριστικό "πράσινο φως" για τα αντιλαϊκά μέτρα(1996-11-15 00:00:00.0)
Στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής(1996-02-10 00:00:00.0)
Ενδοκυβερνητική "κόντρα" για ΕΤΒΑ - Σκαραμαγκά(1995-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ