ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό!

Η ηγεσία του ΣΕΒ θεωρεί ανέφικτο το στόχο για πληθωρισμό 8% και ζητά μείωση των επιτοκίων και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και υποστηρίζει ότι οι μισθολογικές αυξήσεις του 4,5% και του 6,1% είναι "κατά τι" μεγαλύτερες από το 8% του πληθωρισμού...

Την αντιδραστική θεωρία, που λέει ότι "φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό", επικαλέστηκε χτες η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών! Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,εξέφρασε χτες φόβους ότι και φέτος δε θα πιαστεί ο στόχος της κυβέρνησης για το πληθωρισμό. Αφήνοντας, μάλιστα, να εννοηθεί ότι δήθεν φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό, είπε ότι φέτος οι αυξήσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα είναι "κατά τι"... υψηλότερες του προβλεπόμενου για το 1995 πληθωρισμού! Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η μέση αύξηση των μισθών είναι 4,5% για το δημόσιο τομέα και 6,1% για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός γύρω 8%. Ομως ο πρόεδρος του ΣΕΒ θεωρεί - όπως και η κυβέρνηση - ότι το 4,5% και 6,1% είναι μεγαλύτερο από το 8%...

Διατυπώνοντας τις θέσεις και εκτιμήσεις των βιομηχάνων για διάφορα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, η ηγεσία του ΣΕΒ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου:

  • Επισήμανε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι για μείωση του πληθωρισμού, καθώς και μείωση της ανεργίας.
  • Αφησε να εννοηθεί ότι είναι αναποτελεσματική η τακτική μικρής διολίσθησης της δραχμής που ακολουθεί η κυβέρνηση με την αντιπληθωριστική πολιτική. Η συγκεκριμένη τακτική, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, "δε θα στηρίξει τόσο την αντιπληθωριστική της πολιτική, αφού οι μισθολογικές αυξήσεις είναι κατά τι υψηλότερες του προβλεπόμενου για το '95 πληθωρισμού"!
  • Αξίωσε από την κυβέρνηση την εντατικοποίηση των ρυθμών ιδιωτικοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και των επενδύσεων υποδομής, που χαρακτηρίστηκαν καθηλωμένες, προβάλλοντας το πρόσχημα της ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
  • Εξέφρασε την επιθυμία για παραπέρα μείωση των επιτοκίων και σχολιάζοντας το νομισματοπιστωτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για το 1995 υποστήριξαν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εξαιτίας των δανειακών αναγκών του δημοσίου, είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη πολιτική που ανακοίνωσε. Στο σημείο αυτό τονίστηκε επίσης ότι η ενδεχόμενη απόκλιση του πληθωρισμού δεν οδηγεί απαραίτητα και σε μείωση των επιτοκίων, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα από την κυβέρνηση.

Αξιοσημείωτη ήταν εξάλλου η ήπια στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν τα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου για την αγορά. Οι ίδιοι, προφανώς έχοντας λάβει τα πραγματικά μηνύματα, δε διαισθάνονται ότι επίκειται επάνοδος σε καθεστώς διοικητικού ελέγχου, ενώ χαρακτήρισαν ως "εργαλεία" που θα βοηθήσει τις υπηρεσίες του εν λόγω υπουργείου, μέτρα όπως αυτό της θέσπισης μεσοσταθμικού δείκτη κέρδους που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα.

Εξάλλου, τόσο ο Ι. Στράτος, όσο και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ Αν. Κανελλόπουλος, θεωρούν μάλλον "οφθαλμαπάτη" την ανησυχητική πορεία συγκεντροποίησης που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στον κλάδο τροφίμων, αφού όπως ισχυρίστηκαν, δεν παρατηρούνται, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, ολιγοπωλιακές καταστάσεις ή περιπτώσεις εναρμονισμένης πρακτικής από τις επιχειρήσεις. Δεν παρέλειψαν επίσης να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη θεσμοθέτηση προληπτικού - πλην όμως στοιχειώδους - ελέγχου των συγκεντρώσεων επιχειρήσεων που περιλαμβάνει ο νόμος για τον ανταγωνισμό του υπουργείου Εμπορίου, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα έχει αντιαναπτυξιακή επίδραση.

Σε ό,τι αφορά το μέτρο της ονομαστικοποίησης των μετοχών που άρχισε να εφαρμόζεται, εκφράστηκε η άποψη ότι το συγκεκριμένο μέτρο δε φαίνεται να βοηθά στη δημιουργία δυνατού χρηματιστηρίου.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ

"Μπλακ άουτ" απειλεί τις εφορίες
  • Κατά 60% αυξήθηκε φέτος ο όγκος εργασιών του μηχανογραφικού κέντρου του υπουργείου Οικονομικών σε σύγκριση με πέρσι.
  • Η Ομοσπονδία Λογιστών ζητά νέα παράταση

Ενα ιδιότυπο "μπλακ άουτ" διάρκειας ενός μηνός περίπου απειλεί τις εφορίες, αλλά... και τους φορολογούμενους, καθώς μέχρι το τέλος του Μάρτη θα πρέπει να υποβληθούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις, ενώ ήδη "τρέχουν οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ. Ηδη ο όγκος εργασιών του μηχανογραφικού κέντρου του υπουργείου Οικονομικών αυξήθηκε πάνω από 50% σε σχέση με πέρσι, φθάνοντας τα όρια "αντοχής" του. Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΠΥΟ υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανόν να σημειωθούν λάθη στη συμπλήρωση των δηλώσεων, αλλά και σημαντική καθυστέρηση στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Ομως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει αισιόδοξη, ενώ την ίδια ώρα φορολογούμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν νέες παρατάσεις. Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών ζητά να παραταθεί η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς και των μισθωτών - συνταξιούχων και συνολικά των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 30 Μάρτη.

Με δηλώσεις του χτες ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ουσιαστικά ότι είναι αδικαιολόγητος ο θόρυβος και η ανησυχία που εκφράζει ο Τύπος, αλλά και οι φορολογούμενοι και δήλωσε αισιόδοξος. Ο δε υφυπουργός Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος υποστηρίζει σε δηλώσεις του ότι έχει υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία από τις υπηρεσίες και πως το μηχανογραφικό σύστημα που θα διευκολύνει τους εφοριακούς στον υπολογισμό των στοιχείων για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος με βάση τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια έχει ήδη εγκατασταθεί σε 133 από τις 300 περίπου εφορίες. Στις υπόλοιπες έχουν αναρτηθεί σχετικοί πίνακες. Οπως φαίνεται και οι εφοριακοί θα συναινέσουν στη λειτουργία των εφοριών και τα απογεύματα, καθώς και Σαββατοκύριακα. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εικόνα ευφορίας που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αλλωστε, η λεγόμενη ταχύρυθμη εκπαίδευση των εφοριακών στο νέο σύστημα αναμένεται να γίνει τις επόμενες δυο βδομάδες.

Απ' ό,τι φαίνεται το "μάρμαρο" θα κληθούν να πληρώσουν εκ νέου φορολογούμενοι και εφοριακοί. Οι ουρές θα είναι μεγάλες, όπως βέβαια και οι δίκαιες διαμαρτυρίες. Αυτοί που θα κερδίσουν θα είναι τα φοροτεχνικά γραφεία, στα οποία θα καταφύγουν εκτός των ελεύθερων επαγγελματιών και οι μισθωτοί για την ορθή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων...

Αν. Π.

Νομισματική αναταραχή λόγω μεξικανικής κρίσης

Μικρές πιέσεις δέχτηκε χτες και η δραχμή στην αγορά συναλλάγματος, ως αποτέλεσμα της αναταραχής που έχει δημιουργήσει στις διεθνείς χρηματαγορές η οικονομική κρίση στο Μεξικό. Ειδικότερα η δραχμή υποχώρησε χτες ως προς το δολάριο Αμερικής κατά 0,900 μονάδες και ως προς το μάρκο Γερμανίας κατά 0,412 μονάδες, με αποτέλεσμα η συναλλαγματική ισοτιμία να διαμορφωθεί στις 233,5 έναντι 232,6 δραχμών ως προς το δολάριο και στις 158,120 έναντι 157,708 δραχμών ως προς το μάρκο.

Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η υποχώρηση της δραχμής ως προς το δολάριο οφείλεται σε λόγους τακτικής από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος. Αντίθετα, η διολίσθηση ως προς το μάρκο αποδίδεται στις πιέσεις που ασκεί τις τελευταίες ημέρες το γερμανικό νόμισμα σε όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, καθώς και το αμερικάνικο νόμισμα. Οι ίδιοι θεωρούν ότι το μάρκο παίζει σήμερα το ρόλο "καταφυγίου των επενδυτών" κάτι που στο παρελθόν ίσχυε για το δολάριο. Η οικονομική κρίση στο Μεξικό και η αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής "βοήθειας" προς τη χώρα αυτή, έχει στρέψει τεράστια ποσά καταθέσεων προς το γερμανικό μάρκο, το οποίο αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά παντοδύναμο.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Η αναδιάρθρωση του υπουργείου κρύβει νέους φόρους

Την απόκρυψη της αύξησης των υφισταμένων φόρων στο σχέδιο της αναδιάρθρωσης του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε σχετική επιστολή, που έστειλε χτες στον υπουργό Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλο, και στον υφυπουργό, Δ. Γεωργακόπουλο. Στην επιστολή αναφέρονται οι πρώτες παρατηρήσεις της ΕΣΕΕ πάνω στο περίγραμμα της οργανωτικής αναδιάρθρωσης του υπουργείου. Η Συνομοσπονδία καταγγέλλει την επιχείρηση του υπουργείου να φορτώσει την αποτυχία του φορολογικού συστήματος στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι αποκρύπτονται οι εσωτερικές ανεπάρκειες του ίδιου του συστήματος. Επίσης, εκφράζεται η έντονη αντίθεση της ΕΣΕΕ στις αρμοδιότητες που προτίθεται να αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, να ανακρίνει και να συλλαμβάνει κάθε "ύποπτο", και επισημαίνει τον κίνδυνο μια τέτοια τακτική να οδηγήσει σε ακρότητες παράβασης των συνταγματικών διατάξεων. Η ΕΣΕΕ θα παραθέσει αναλυτικά τις θέσεις της σε υπόμνημα στο επόμενο διάστημα.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Χρειάζεται αλλαγή φορολογικής πολιτικής

Τον περιορισμό της φοροεισπρακτικής μανίας του κράτους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την εξασφάλιση πλήθους φοροαπαλλαγών στις μεγάλες επιχειρήσεις, στο όνομα της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΒΕΠ). Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται καθημερινά δεκάδες επιχειρήσεις του κλάδου, εξαιτίας της άνισης φορολογικής μεταχείρισης που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε βάρος των ΜΜΕ. Επισημαίνουν την ανάγκη αλλαγής αυτής της πολιτικής, που φορτώνει τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα με αβάσταχτα φορολογικά βάρη, επιχειρώντας μέσω αυτών να καλύψει τη "μαύρη τρύπα" των δημοσίων ελλειμμάτων. Τέλος, τονίζει ότι η ανάγκη της εφαρμογής μιας φορολογικής πολιτικής ίσης μεταχείρισης επιβάλλεται όχι μόνο για λόγους δεοντολογίας, αλλά απαιτείται από τις ίδιες τις ανάγκες της κοινωνίας για πρόοδο και ανάπτυξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ