ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΑΛΛΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ
Το ποτήρι ξεχείλισε

Κινητοποίηση των μαθητριών για να επισκευαστεί ο σπασμένος αποχετευτικός αγωγός στο άθλιο σχολικό κτίριο. Ο δήμαρχος Πειραιά αποποιείται των ευθυνών του για το κτιριακό πρόβλημα και τη μη έγκαιρη καταβολή των λειτουργικών εξόδων

Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι, μαζί και την αγανάκτηση των μαθητριών, να ξεχειλίσει ήταν η βλάβη που προκλήθηκε προχτές στον αποχετευτικό αγωγό του Ραλλείου Λυκείου Θηλέων Πειραιά και μοναδικού θηλέων της χώρας. Οι μαθήτριες του λυκείου κατέβηκαν χτες σε αποχή, αφού τα υπόγεια στο ακατάλληλο από κάθε άποψη κτίριο του σχολείου έχουν πλημμυρίσει από τους σπασμένους αγωγούς, και έκαναν πορεία προς το Δημαρχείο Πειραιά, διεκδικώντας την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και τη λύση του κτιριακού και των λειτουργικών εξόδων.

"Αν δε δικαιωθούμε, δε θα παραιτηθούμε", "Τόσα χρόνια στα θρανία, φτάνει πια η κοροϊδία", "Μην κλείνετε τα μάτια στην αλήθεια", ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη δυναμική μαθητική πορεία, ενώ η πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, Κορίνα Μαυροειδόγγονα,μας είπε: "Ζητάμε να αποκατασταθεί άμεσα η βλάβη του δικτύου, να καθαριστούν και να βαφτούν οι χώροι που μολύνθηκαν, να απολυμανθεί ο σχολικός χώρος και να ανακατασκευαστούν οι τουαλέτες. Θέλουμε να συνεχίσουμε τα μαθήματά μας, αλλά μέσα σε ένα ασφαλές, τουλάχιστον από απόψεως υγείας, κτίριο".

Οσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των μαθητριών, αυτές θυμίζουν Μεσαίωνα. Το κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη 120, που παλιότερα στέγαζε σταθμό Α Βοηθειών και νεκροτομείο και από το 1968 το σχολείο, δεν έχει προαύλιο, οι αίθουσές του είναι μικρές, σκοτεινές και χωρίζονται με κόντρα πλακέ, ενώ οι χώροι υγιεινής είναι ακατάλληλοι για χρήση. Παράλληλα, το σχολικό κτίριο χωρίζεται με μια μεσοτοιχία από πρατήριο βενζίνης και αποθήκη καυσίμων. "Περιμένουμε να γυρίσουμε σπίτι μας για να πάμε τουαλέτα", "Στις αίθουσες μόλις βραδιάζει κάνουν βόλτα τα ποντίκια", ήταν μερικά από τα λόγια των κοριτσιών που συμπληρώνουν πως το σχολείο έχει το "καλό" όνομα, αλλά τις χειρότερες κτιριακές συνθήκες.

Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία μαθητριών, γονέων και καθηγητών με τον δήμαρχο Πειραιά, Στ. Λογοθέτη,ο τελευταίος δεσμεύτηκε όσον αφορά την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων των μαθητριών, ενώ όσον αφορά την επίλυση του κτιριακού, αποποιούμενος των ευθυνών του, επικαλέστηκε "μικροκομματικούς λόγους που εμποδίζουν το έργο των δημάρχων" και για την καταβολή των λειτουργικών εξόδων "τη μειωμένη επιχορήγηση στους δήμους".

Να σημειώσουμε ότι το Ράλλειο έως το 1968 στεγαζόταν απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο, αλλά με αυθαίρετη απόφαση του τότε δημάρχου, Σκυλίτση, το σχολείο μεταστεγάστηκε στο κτίριο που βρίσκεται έως σήμερα. Από τότε έως και σήμερα, ο Δήμος Πειραιά εκμεταλλεύεται τον χώρο απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο που με πρόσφατο νόμο πέρασε στην κυριότητά του. Για τη μετεγκατάσταση του σχολείου, υπάρχει οικόπεδο του ΟΣΚ στην πλατεία Τερψιθέας, αλλά οι εργασίες ανέγερσης του κτιρίου άρχισαν κατά... σύμπτωση πριν τις δημοτικές εκλογές και σταμάτησαν αμέσως μετά, λόγω επέμβασης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

"Ολες οι δημοτικές αρχές που πέρασαν από τον Πειραιά αποδέχτηκαν την απόφαση της χούντας και το πρόβλημα της Ραλλείου παραμένει άλυτο για τρίτη δεκαετία. Αυτά τα παιδιά έρχονται από διάφορες περιοχές σε αυτό το σχολείο, λόγω του καλού επιπέδου σπουδών και αντιμετωπίζουν τέτοιες συνθήκες", τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου, Ευτυχία Αραπογιάννη. Για το πρόβλημα των λειτουργικών εξόδων, ο λυκειάρχης Μιχάλης Παπασταυρόπουλος υπογραμμίζει ότι "από τα τέσσερα εκατομμύρια που έπρεπε να καταβάλει ο δήμος για το 1994 έδωσε μόνο το ποσό των 500.000 δραχμών και υποσχέθηκε να δοθούν άλλα δυο εκατομμύρια τις επόμενες μέρες. Οπως καταλαβαίνετε, τα παιδιά αναγκάζονται να βάζουν λεφτά από την τσέπη τους", ενώ η Ε. Αραπογιάννη συμπληρώνει: "Επαιτούμε αυτά που μας ανήκουν την ίδια στιγμή που ο δήμος εισπράττει τα ενοίκια των καταστημάτων που βρίσκονται στο χώρο της παλιάς Ραλλείου".

Ανθή ΤΣΕΛΗ

Ηρθε ο καιρός

Κι έτσι φτάσαμε και στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Με τους τόνους σαφώς κατώτερους εκείνων της, πριν των περιβόητων προτάσεων, περιόδου. Χωρίς τα αλαλάζοντα τύμπανα της προεδρολογίας να χτυπούν στους ξέφρενους ρυθμούς της εκλογικής κινδυνολογίας. Μόνο, κάποιοι ελάχιστοι επιμένουν απτόητοι, να σείουν τον εκλογολογικό μπαμπούλα και να ψάχνουν, δήθεν, τους ενδεχόμενα σκεπτόμενους να λοξοδρομήσουν βουλευτές. Μάλλον, όμως, πρόκειται για την οπισθοφυλακή της προεδρολογικής εκστρατείας. Αυτή, που ρίχνει τις τελευταίες βολές και φροντίζει να "συμμαζεύει" όσους... κουρασμένους, από τα όσα καθημερινά αποκαλύπτονται, περπατούν σαν τους κάβουρες.

Φτάσαμε, έτσι, στην αρχή του... κρίσιμου δεκαήμερου. Δυο είναι οι υποψήφιοι Πρόεδροι. Οι φυσιογνωμικές διαφορές μεταξύ τους είναι φανερές, αρκετές και ποικίλες. Οι πολιτικές διαφορές ολωσδιόλου ανύπαρκτες. Και δεν μπορούσε να είναι διαφορετικά. Είναι τόσες, όσες περίπου είναι και οι πολιτικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων, που τους προτείνουν. Γεγονός, που έρχεται να αποδείξει τον ολότελα περιττό χαρακτήρα της διπλής υποψηφιότητας.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη, θα μπορούσαν να έχουν σήμερα στη Βουλή έναν και μόνο υποψήφιο Πρόεδρο. Να τον ψηφίσουν και να τον εκλέξουν με τη μέγιστη πλειοψηφία των 291 βουλευτών, που διαθέτουν. Θα γλιτώναμε έτσι και τη φασαρία των άλλων δυο ψηφοφοριών. Μα δεν το κάνουν. Και όχι, βέβαια, επειδή δεν το σκέφτηκαν. Κάθε άλλο. Γι' αυτό και ο προηγηθείς τεχνητός θόρυβος της προεδρολογίας και της εκλογολογικής κινδυνολογίας. Η δημιουργία κλίματος αγωνίας και προσμονής για μια λύση, που θ' αποτρέψει το μοιραίο. Αλλά και η διατήρηση, ταυτόχρονα, των υποτιθέμενων διαφορών. Του χάσματος, δήθεν, που χωρίζει τους δυο εταίρους του δικομματισμού, τους κοινοβουλευτικούς και τους εξωκοινοβουλευτικούς δορυφόρους τους.

Βλέπετε, νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας θα εκλεγεί. Τα πολλά και συνεχώς οξυνόμενα, όμως, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα θα παραμείνουν "ανοιχτά" και θ' απαιτούν την αντιμετώπισή τους. Αλλά η πορεία των πραγμάτων είναι προδιαγεγραμμένη. Τουλάχιστον, στα σχέδια των διάφορων κυβερνητικών επιτελείων. Οπως και σ' αυτά των κοινοτικών καρεκλοκένταυρων και των πολυεθνικών. Και πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη "διέξοδος" για τη διογκούμενη συνεχώς λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση. Οι κατάλληλοι μηχανισμοί και φορείς επανεγκλωβισμού και παγίδευσης των ελπίδων και των οραμάτων. Για όλα, σχεδόν, τα γούστα και τις προτιμήσεις. Και για τους έχοντες δεσμούς με τη συντηρητική παράταξη. Και για όσους θεωρούν ώριμες τις στιγμές για μια... υπέρβαση. Ακόμη και γι' αυτούς, που θεωρούν τους εαυτούς τους λίγο... αριστερούς.

Ολοφάνεροι είναι οι σχεδιασμοί των κυρίαρχων κύκλων και των διάφορων επιτελείων τους. Εξόφθαλμη και πολλές φορές προκλητική η στήριξή τους από τα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ. Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα σε πλήρη δράση, επιχειρούν τη διαμόρφωση των μελλοντικών εξελίξεων. Οχι της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό το έχουν από καιρό λυμένο.

Είναι, πλέον, καιρός να κάνουν και οι εργαζόμενοι τα δικά τους σχέδια. Να βάλουν τους δικούς τους στόχους. Να μετρήσουν το "έχει" και τη δύναμή τους, τους φίλους και τους αντιπάλους τους. Και να κοιτάξουν μπροστά.

Δ. Τ.

Από τη χτεσινή πορεία των μαθητριών της Ραλλείου στο Δημαρχείο Πειραιά

Ο σπασμένος αγωγός στο υπόγειο του σχολείου

Με μια μεσοτοιχία χωρίζεται το σχολείο από πρατήριο και αποθήκη καυσίμων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ