ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Αυγούστου 1997
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυρίαρχοι

ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ οι κυβερνώντες γιατί πέτυχαν - όπως λένε - να διατηρηθεί ένα στρατιωτικό ελληνικό τμήμα στην Αλβανία, κάτι που δεν πέτυχαν οι Ιταλοί "εταίροι" τους!

***

Μα ποιοι είμαστε τέλος πάντων! Τι... παγκόσμια υπερδύναμη έχουμε γίνει με τον Σημίτη! Πώς τα ελέγχουμε έτσι τα Βαλκάνια δυναμικά! Ο,τι θέλουμε κάνουμε βρε παιδί μου...

***

Τώρα, πώς γίνεται και είμαστε σε θέση να επιλύουμε τα προβλήματα της... Αλβανίας και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε με τα δικά μας, αυτό είναι... άλλη ιστορία.

***

Αφού λοιπόν αναγορεύτηκε ο Πάγκαλος σε... Παντοκράτορα της χερσονήσου, ας πάει τώρα να κάνει κανένα μπάνιο. Μπας και συνέλθει λίγο.

***

ΔΗΛΩΣΕΙΣ έκανε, χτες, ο υπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, προκειμένου να μας ενημερώσει ότι έχουν ήδη καταρτιστεί οι προϋπολογισμοί των υπουργείων και είναι σχεδόν έτοιμος κι ο προϋπολογισμός του '98 κι η εισοδηματική πολιτική...

***

Χαρακτηριστικό για το περί ποιας πολιτικής πρόκειται είναι το ότι η πρώτη φάση της τελείωσε προχτές. Προχτές, όταν - παρότι βρισκόμαστε στη μέση του Αυγούστου - έριξε μπόρες, αστραπές και βροντές!

***

Οι αυξήσεις που θα δοθούν - είπε ο υπουργός σε απογευματινή εφημερίδα - θα είναι... "πραγματικές"! Ούτε μεγάλες, ούτε μικρές, ούτε τίποτε άλλο. Πραγματικές!

***

Θα πείτε τι είναι "πραγματικές". Προφανώς εννοούν μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό. Ο οποίος όμως ξεχνάνε να μας διευκρινίσουν ότι κάθε άλλο παρά... "πραγματικός" είναι.

***

Ασε το άλλο. Οσο "πραγματικές" θα είναι οι αυξήσεις του 1998 στους μισθούς, άλλο τόσο "πραγματικές" ή μάλλον "πραγματικότερες" (;) θα είναι οι αυξήσεις στα σούπερ - μάρκετ, τα είδη πλατιάς κατανάλωσης και γενικώς.

***

ΚΑΜΠΑΝΙΑ για τη διάσωση των αδέσποτων ζώων που έχουν οι ζητιάνοι της Ρώμης εξαπέλυσε ο δήμαρχος της "Αιώνιας Πόλης", προκειμένου να έχουν μια καλύτερη τύχη. Αφού τα συγκεντρώνει (τα ζώα) μετά τα παραδίδει σε φιλόζωους κατοίκους.

***

Φυσικά ούτε λόγος να υπάρξει τέτοια μέριμνα για τους (καθόλου λίγους) ζητιάνους, που μάλλον θα εύχονται να βρίσκονταν στη θέση των αδέσποτων...

"Αν ήτανε η ζήλια ψώρα... "

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους κατοίκους του Δαμασίου της Λάρισας - οι οποίοι προχτές "συν γυναιξί και τέκνοις", κατέβηκαν στην πόλη με τα τρακτέρ, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε το χαλάζι - η προκλητική συμπεριφορά του προέδρου της κοινότητά τους Θ. Γρέπου, προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Γ. Παττάκη. Ο Κ. Γρέπος επιχείρησε να εμποδίσει τον Γ. Παττάκη να παραβρεθεί, ως όφειλε, στην κινητοποίηση και να μιλήσει στα ΜΜΕ για τα αιτήματα των χαλαζόπληκτων και δεν του επέτρεψε να συνοδεύσει την αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τους αρμόδιους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Νομαρχίας! Η στάση αυτή του προέδρου τους προκάλεσε την έντονη οργή των Δαμασιωτών, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ανοιχτά ότι επιχειρεί να διασπάσει τον αγώνα τους και τον προειδοποίησαν πως "θα τα πουν μαζί του στο χωριό τους".

Βεβαίως, η στάση του κ. Γρέπου εξηγείται. Ο ίδιος ήταν ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θέλησαν να επιβάλουν, με το ζόρι, τη συμμετοχή του αγροτικού συλλόγου Δαμασίου στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, παρά το γεγονός ότι αυτός ο σύλλογος ήταν ανύπαρκτος τα δυο προηγούμενα χρόνια και μόνο την τελευταία στιγμή και εκπρόθεσμα προχώρησε σε διαδικασίες - παραβιάζοντας κανόνες και παρανομώντας, στα πρότυπα των πεπραγμένων της δοτής ΓΕΣΑΣΕ. Φυσικά δεν "του πέρασε" του κυρίου προέδρου κι από τότε το κρατούσε "αμανάτι".

Ομως οι Λαρισαίοι αγρότες γνωρίζουν το ποιόν και του Γ. Παττάκη και των "ζορμπαλήδων" αγροτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που ζορίζονται βλέποντας τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας ν' απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του αγροτικού κόσμου, επειδή πρωτοστατεί στους αγώνες του και γι' αυτό καταδικάζουν την προκλητική συμπεριφορά του κ. Γρέπου. Κι όχι μόνο οι αγρότες, αλλά και ο τοπικός Τύπος και άλλοι παράγοντες του μαζικού κινήματος του νομού. Οσο για τον κ. Γρέπο, "αν ήτανε η ζήλια ψώρα... ".

Οι μεσίτες

Αυτό θα πει "εκσυγχρονισμός". Να μετατρέπεις τη χώρα σε βιλαέτι των ξένων πολυεθνικών, που λειτουργούν με τους δικούς τους όρους και με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση της κούρσας των υπερκερδών τους, και να τους δίνεις όλες τις μεγάλες δουλιές, και εσύ ως κυβέρνηση - Φιλιππινέζα να υπογράφεις συμφωνίες με τη Γιουγκοσλαβία για την κατασκευή του δρόμου Βελιγραδίου - Σκοπίων από Ελληνες επιχειρηματίες.

Μεσίτες του κερατά, δηλαδή...

Τρεις... πρώτες φορές

Για τρίτη τουλάχιστον χρονιά τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ σπάνε για... πρώτη φορά μια παράδοση δεκαετιών. Για όσους δεν το 'πιασαν, εξηγούμε: Εδώ και τρία χρόνια οι υπό τον Γ. Παπαντωνίου οικονομικοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης διαφημίζουν ότι για πρώτη φορά στα χρονικά κατάφεραν πολύ έγκαιρα, σε σχέση με τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν, να καταρτίσουν τον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι αυτό το "πρώτη φορά", που το είπαν επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου το 1995 και το διατυμπάνισαν και ως "εκσυγχρονιστικό" άθλο πέρσι, το ξαναλέει πάλι φέτος ο υφυπουργός Οικονομικών σε χτεσινή του συνέντευξη στα "ΝΕΑ".

Μεγαλεία... τοκογλύφων

Ξεχωριστά ενδιαφέρον και άκρως επίκαιρο ήταν τηλεφώνημα που δεχτήκαμε χτες από τον αναγνώστη μας Οδυσσέα Μπ. (τα πλήρη στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) και αφορούσε στις σχέσεις που έχει με την τράπεζα που του έχει χορηγήσει την MASTERCARD.

Αξιοποίησε, λοιπόν, ο άνθρωπος την υπηρεσία που λέγεται "ανάληψη μετρητών"."Σήκωσε" 200.000 δραχμές στις 30 του Ιούνη, τι οποίες εξόφλησε δυο μέρες αργότερα στις 2 του Ιούλη. Τώρα, λοιπόν, που του ήρθε το "μπουγιουρντί" ανακάλυψε ότι η διαδικασία αυτού του δανεισμού του κόστισε 4.566 δραχμές!

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της ληστείας και της πραγματικής τοκογλυφίας των τραπεζών αρκεί να σημειώσουμε το εξής: Αν στη συγκεκριμένη ιστορία συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο, αντί δηλαδή η τράπεζα να δανείσει τον πελάτη εκείνος έκανε κατάθεση 200.000 για δύο μέρες, τότε, στην καλύτερη περίπτωση, θα έπαιρνε τόκο 50 δραχμών!

Η τοκογλυφία, δηλαδή, και η ασυδοσία των τραπεζών, σε όλο τους το μεγαλείο!

Να αποκρουστεί η υποταγή

"Αν η προσπάθεια συμβιβασμού και υποταγής δεν αποκρουστεί - και μάλιστα έγκαιρα - είναι ορατός ο κίνδυνος να σφραγίσει τη ζωή της χώρας μας για πολλές δεκαετίες", υπογράμμισε σε πρόσφατη περιοδεία της στην Κεφαλονιά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Τα λόγια αυτά αποκτούν μεγάλη σημασία σε μια περίοδο, η οποία λόγω διακοπών θεωρείται "νεκρή", κρύβει όμως μια κρυφή κινητικότητα, που προετοιμάζει το βαρύ χειμώνα που έρχεται, σε βάρος πρώτα και κύρια της εργατικής τάξης και των δημοκρατικών κατακτήσεων όλου του λαού και της νεολαίας.

Η ανοιχτή αμφισβήτηση της κυριαρχίας στο Αιγαίο και η αποδοχή της από την κυβέρνηση, η προσπάθεια εκβιασμού της λαϊκής υποστήριξης μέσα από την έναρξη πρόωρης προεκλογικής περιόδου για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, καθώς και τα "καλοκαιρινά" μέτρα Αρσένη για την παιδεία, αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα ότι η επαγρύπνηση του λαού πρέπει να ανέβει.

Γι' αυτό, για τους κομμουνιστές, οι μάχες που έρχονται, σε όλα τα επίπεδα των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, αντιμετωπίζονται με αισιοδοξία και με αύξηση της προσφοράς, ώστε να μην περάσει ο συμβιβασμός και η υποταγή και να έρθουν στο προσκήνιο οι δυνάμεις της κοινωνικής προόδου, να έρθει ξανά στο προσκήνιο ο σοσιαλισμός.

Ουδέν σχόλιον

Αντιγράφουμε από τη χτεσινή θεσσαλική εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" και τη στήλη "Ψιθυριστά" σχόλιο με τον εύστοχο τίτλο "Υπερβολές":

"Ενας, άντε ίσως δύο, από τη χτεσινή συγκέντρωση των Δαμασιωτών αγροτών αντέδρασαν στην παρουσία του Γιάννη Παττάκη - με τον οποίον φάνηκε ότι είχαν προηγούμενα. Και οι αρχισυντάκτες των αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης έσπασαν τα τηλέφωνα, επιχειρώντας να μάθουν ότι "οι αγρότες τα βάζουν με τον Παττάκη"... Πάντως εκείνοι που φώναζαν περισσότερο χτες στη συγκέντρωση ήταν εκείνοι που υποστήριζαν τον Λαρισαίο αγροτιστή...".

Από εμάς ουδέν σχόλιον.

Πώς εξηγείται;

Ανακοινώθηκε χτες και νέα αύξηση στις τιμές των υγρών καυσίμων από τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου. Και βέβαια, είναι γνωστή η αρμοδιότητα της ΔΕΠ ν' ανακοινώνει τιμές στα καύσιμα, σύμφωνα με τους στόχους για συνεχείς αυξήσεις των κερδών της ίδιας και των άλλων εταιριών του κλάδου. Εκείνο, όμως, που θα ήταν χρήσιμο να μας εξηγήσουν είναι, πώς γίνεται ν' ακριβαίνουν οι τιμές στα καύσιμα και όταν το δολάριο ανεβαίνει, όπως έγινε την περασμένη βδομάδα, και τώρα που το δολάριο υποτίθεται πως "έπεσε" κάπου 5 δραχμές;...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ