ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Αυγούστου 1997
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμφίβολη "πρόοδος"...

Ούτε ο Ιορδανός μονάρχης κατάφερε να πείσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να άρει τον αποκλεισμό στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΚΑΜΠΑ -.

Ο Αμερικανός μεσολαβητής για το Μεσανατολικό, Ντένις Ρος, εκτιμά ότι η τελευταία του κάθοδος στην Ιερουσαλήμ "βελτίωσε τα πράγματα πολύ". Ο Ιορδανός μονάρχης Χουσεϊν αντιτείνει ότι η "ειρηνευτική διαδικασία" έχει φτάσει "σ' ένα πολύ επικίνδυνο σημείο". Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλά για "μέλλουσες επιθέσεις" από "φανατικούς" Παλαιστινίους. Ως συνήθως, το διπλωματικό γαϊτανάκι καλά κρατεί...

Ανίσχυρος μονάρχης

Η προσπάθεια του βασιλιά της Ιορδανίας να πείσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να άρει τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας απέτυχε, όπως κατέστη σαφές στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη χτεσινή συνάντηση των δύο ανδρών. Βέβαια, ο Χουσεϊν, όπως μετέδιδε χτες ο ανταποκριτής του CNN Τζέρολντ Κέσελ, χαρακτήρισε τον Νετανιάχου "έναν συνομιλητή για την ειρήνη, που έχει δεσμευτεί σ' αυτήν". Και εκτίμησε ότι υπάρχουν δύο ομάδες ανθρώπων, η μία που ωθεί σε ένα "νέο ξέσπασμα βίας" και μια άλλη που "καταβάλλει προσπάθειες για την ειρήνη".

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου εμφανίστηκε να απαιτεί από τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ να δεσμευτεί "εκατό τοις εκατό" για την πάταξη της "τρομοκρατίας", όπως ακριβώς - πρόσθεσε - η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Αυτή η δέσμευση, κατέληξε ο Νετανιάχου, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να άρει το Ισραήλ τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει μετά την πρόσφατη βομβιστική επίθεση.

"Τρομοκρατία" ενόψει;

Ο Νετανιάχου συνάρτησε αυτή του την απαίτηση με "πληροφορίες ότι μέλλουν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις", όπως είπε. "Αν οι Παλαιστίνιοι συνομιλητές μας θέτουν την ειρήνη τόσο ψηλά όσο εμείς, θέλουμε να δούμε άμεσες προσπάθειες από πλευράς τους".

Πάντως, παρά τη ρητορική του Νετανιάχου, σύμφωνα με την οποία "τα μέτρα που έχουμε λάβει δε στρέφονται κατά του παλαιστινιακού λαού", και τις εκτιμήσεις του Ντένις Ρος (ο οποίος χτες αντιμετώπισε μια απειλή για βόμβα), ότι η συνεργασία σε θέματα ασφαλείας - στην οποία συνέβαλε ο ίδιος - ωθεί τα πράγματα "προς μια θετική κατεύθυνση", η παλαιστινιακή πλευρά δε δείχνει εξίσου αισιόδοξη.

Η παλαιστινιακή πλευρά συναρτά τη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας με "πραγματική πολιτική πρόοδο" στις ειρηνευτικές συνομιλίες και απαιτεί την αναίρεση της εποικιστικής... εκστρατείας των Ισραηλινών στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Ομως, οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων οικιών Αράβων από τις ισραηλινές αρχές (μόνο χτες πραγματοποιήθηκαν εννέα), η σκληρή στάση Νετανιάχου, οι συλλήψεις, δε βοηθούν τον Αραφάτ και τους συν αυτώ να υιοθετήσουν πιο εύκολα μια "συμβιβαστική" πολιτική.

Ακόμα χειρότερο για την εικόνα της Παλαιστινιακής Αρχής είναι το - προσωρινό - κλείσιμο του γραφείου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στην Ουάσιγκτον, λόγω του ότι το αμερικανικό Κογκρέσο διέκοψε τη χρηματοδότηση προς την Παλαιστίνη ως το Σεπτέμβρη (αφού δεν ψήφισε την ετήσια "Πράξη για τη Διευκόλυνση της Ειρήνης στη Μέση Ανατολή", η οποία παρέχει τη βοήθεια για τη λειτουργία του γραφείου). "Αυτή η κίνηση", είπε οΧασάν Ασφούρ, Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, "καταδεικνύει ότι το Κογκρέσο υιοθετεί τις θέσεις της ισραηλινής άκρας Δεξιάς"...

Στη Συρία

Η αντιπροσωπεία Ισραηλινών Αράβων, η οποία πραγματοποιεί οκταήμερη επίσκεψη στη Δαμασκό, παρέδωσε χτες στον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ Αλ Ασαντ επιστολή του ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Εχούντ Μπάρακ, η οποία τον καλεί να "προωθήσει την ειρήνη".

Ο ηγέτης των Εργατικών, σύμφωνα με το Associated Press, αναφέρει ότι "θα καταβάλει προσπάθεια να βοηθήσει την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας". Ο Ασαντ σε απάντηση χαρακτήρισε τον Μπάρακ "άνθρωπο της ειρήνης", ενώ αντίθετα κατηγόρησε το Νετανιάχου ως "εχθρό της".

Οι συνομιλίες Ισραήλ - Συρίας έχουν διακοπεί από την εκλογή του Νετανιάχου, το 1996, αφού ο ηγέτης του Λικούντ αρνήθηκε τη δέσμευση του Σιμόν Πέρες να αποσυρθεί το Ισραήλ από τα υψώματα του Γκολάν, τα οποία κρατά από τον πόλεμο του 1967...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Απάνθρωπη αντιμετώπιση προσφύγων

ΜΕΛΙΓΙΑ.-

Για απάνθρωπη μεταχείριση σε περίπου 800 πιθανούς μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τις αρχές της Ισπανίας ο "Σύνδεσμος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" της χώρας.

Οι πρόσφυγες, που αναζήτησαν καταφύγιο στην πόλη Μελίγια του Μαρόκου ακριβώς απέναντι από τις ισπανικές ακτές και ισπανικός θύλακας στη Βόρεια Αφρική, στεγάζονται είτε στο αθλητικό στάδιο της πόλης, είτε σε πρόχειρα καταλύματα (σκηνές) στις παρυφές της πόλης σε "απάνθρωπες συνθήκες", αναμένοντας την απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημά τους για πολιτικό άσυλο και χορήγηση πράσινης κάρτας, κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Ντιέγκο Λόπεθ Γκαρίδο, σε δηλώσεις προς τον ισπανικό Τύπο. "Ενώ η κυβέρνηση παραμένει αδρανής, οι πρόσφυγες υποσιτίζονται, πολλές φορές χωρίς ούτε ένα γεύμα ημερησίως, με ανύπαρκτες τις βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής και εκτεθειμένοι σε μολυσματικές ασθένειες", τόνισε ο Γκαρίδο, δίνοντας την πραγματική εικόνα που επικρατεί στα πρόχειρα στρατόπεδα προσφύγων. Με δηλώσεις των εκπροσώπων του και το ισπανικό τμήμα των "Γιατρών χωρίς Σύνορα" συνηγορεί στις παραπάνω καταγγελίες και καταδικάζει την κατάσταση που επικρατεί, καλώντας επίσης την κυβέρνηση της χώρας τους να αναλάβει δράση για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Τα τρία τελευταία χρόνια πολλοί κάτοικοι της Μαύρης Ηπείρου, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φτώχεια που μαστίζει τις χώρες τους ή από τις εμπόλεμες καταστάσεις, βρίσκουν τη Μελίγια, αλλά και την Κέιτα, που αποτελούν τους δύο ισπανικούς θύλακες, τους προσφιλέστερους δρόμους διαφυγής προς την Ισπανία και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι περισσότεροι, όπως τουλάχιστον έχουν καταγραφεί από τις αρχές της πόλης, είναι από την Αλγερία, τη Νιγηρία, το Μάλι και την ακτή του Ελεφαντόδοντος, ενώ συχνά έχουν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ των προσφύγων και των τοπικών αρχών στην προσπάθεια των πρώτων να διαφύγουν λαθραία προς την ευρωπαϊκή ήπειρο και να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη.

ΒΟΣΝΙΑ
Ψεύτικα τα νέα σενάρια για τη σύλληψη του Κάρατζιτς;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

"Φωτιές", σε ενδεχόμενο μυστικό πρόγραμμα του Πενταγώνου των ΗΠΑ, φαίνεται πως άναψαν οι χτεσινές πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου ABC ότι Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι κομάντος εκπαιδεύονται μυστικά στην Ευρώπη, με σκοπό να συλλάβουν τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και όσους άλλους κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία!

Το αμερικανικό Πεντάγωνο, όμως, έσπευσε να διαψεύσει το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου, ανακοινώνοντας ότι "αυτή τη στιγμή οι αμερικανικές δυνάμεις δεν εκπαιδεύονται σε μονομερή ή πολυεθνή επιχείρηση σύλληψης κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου". Ωστόσο, το τηλεοπτικό δίκτυο είχε μεταδώσει ότι οι κομάντος πρόκειται να εκπαιδευτούν σε ευρωπαϊκό μυστικό στρατόπεδο, με σκοπό να θέσουν σε εφαρμογή την "αποστολή" τους στα τέλη του ερχόμενου φθινοπώρου, δίνοντας προτεραιότητα στη σύλληψη του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς και του πρώην στρατιωτικού διοικητή, Ράτκο Μλάντιτς! Μάλιστα, το ABC είχε διαβεβαιώσει ότι "δεν έχει ακόμη δοθεί το πράσινο φως" γι' αυτή την επιχείρηση που φέρεται πως υποστηρίζεται, σύμφωνα πάντα με το τηλεοπτικό δίκτυο, από τουλάχιστον έξι άλλες χώρες.

Αργά χτες το απόγευμα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του θα επιθεωρήσουν τις ειδικές δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας στο Πάλε, όπου ζούσε ο πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

"Η επιθεώρηση των εγκαταστάσεων στο Πάλε, όπου βρίσκονται οι δυνάμεις αυτές, θα γίνει αυτή την εβδομάδα", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Σταθεροποιητικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία (SFOR). Για ευνόητους λόγους, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η κατοικία όπου διέμενε ο Κάρατζιτς, συμπεριλαμβάνεται στα μέρη που θα επιθεωρηθούν.

Η SFOR και ο ΟΗΕ έχουν μέχρι σήμερα αρνηθεί να στείλουν άνδρες στο εσωτερικό της κατοικίας του Κάρατζιτς, η οποία φρουρείται από μονάδες των ειδικών δυνάμεων της σερβικής αστυνομίας.

Η SFOR ζήτησε την Παρασκευή οι δυνάμεις αυτές να χαρακτηριστούν - από τις 31 Αυγούστου- ως στρατιωτικές δυνάμεις υπό τον έλεγχο της SFOR ή ως απλή αστυνομική δύναμη που εποπτεύεται από την αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ.

Μετά τον Χόλμπρουκ και ο Γκέλμπαρντ στη Βοσνία

Νέα επίσκεψη την Κυριακή στη Βοσνία πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει συνέχεια στα αποτελέσματα της αποστολής που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τζέρι Ρούμπιν, επιβεβαίωσε την άφιξη του Γκέλμπαρντ στη Βοσνία την Κυριακή και τόνισε πως "θα συναντηθεί με τους ηγέτες των ενδιαφερομένων πλευρών και θα συζητήσει μαζί τους τα θέματα που θίχτηκαν την περασμένη βδομάδα", τούτ' έστιν τα ζητήματα του νομίσματος, του εμπορίου και της επιστροφής των προσφύγων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενδοκυβερνητική κρίση...

ΑΓΚΥΡΑ. -

Ο αδελφός του εκλιπόντος άλλοτε Προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ παραιτήθηκε, χτες, από το κυβερνών Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ, δηλώνοντας την αντίθεσή του στο κυβερνητικό εκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Ο Κορκούτ Οζάλ, νεότερος αδελφός του ιδρυτή του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, αναφέρει σε σύντομη γραπτή δήλωσή του ότι θα "συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως ανεξάρτητος βουλευτής".

Η πρωτοβουλία του ANAP να ψηφίσει εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν τον "κοσμικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης" (κατόπιν των πιέσεων των στρατηγών) δεν προκαλεί μόνο την οργή των "ακραιφνών" ισλαμιστών, επειδή οδηγούν στο κλείσιμο των θρησκευτικών σχολείων: και άλλοι βουλευτές του Γιλμάζ απειλούν με παραιτήσεις λόγω του νομοσχεδίου. Η συζήτηση γι' αυτό αναμένεται στην Τουρκική Βουλή σήμερα.

ΑΛΒΑΝΙΑ
"Πρώτη" Μπερίσα στη Βουλή

ΤΙΡΑΝΑ.- Για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά, αλλά η χτεσινή πρώτη παρουσία του πρώην Προέδρου της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και των υπολοίπων 26 βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή, θύμισε άλλες εποχές. Οταν ο Μπερίσα εισήλθε στο Κοινοβούλιο, πολλοί φώναξαν "είσαι δολοφόνος!". Κι ο Μπερίσα απάντησε αναλόγως: "Δεν ήρθαμε εδώ για να νομιμοποιήσουμε αυτό το Κοινοβούλιο", είπε, "ήρθαμε μόνο επειδή το Κοινοβούλιο είναι η μόνη πολιτική λύση".

Οπως μεταδίδει το "Ασοσιέιτεντ Πρες", η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου δεν ήταν στη συνέχεια λιγότερο ταραχώδης. Βουλευτές αντάλλασσαν κατηγορίες.

Πάντως ο Παντελί Μάικο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των κυβερνώντων Σοσιαλιστών, αποκάλεσε τον Μπερίσα "σκιά του αντι-κομμουνιστή ηγέτη του Δεκέμβρη του 1990 (...). Μίλαγε και μίλαγε, αλλά δεν είπε λέξη για τα θύματα της πολιτικής του από τη Σκόδρα έως την Αυλώνα", δήλωσε, αναφερόμενος στους περίπου 2.000 νεκρούς της εξέγερσης.

Λεζάντα-Μέση Ανατολή

Ισραηλινοί στρατιώτες παρακολουθούν τους Παλαιστίνιους να μεταφέρουν τα ελάχιστα υπάρχοντά τους έξω από το "αυθαίρετο" σπίτι τους, λίγο πριν κατεδαφιστεί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ