Πέμπτη 14 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμφίβολη "πρόοδος"...

Ούτε ο Ιορδανός μονάρχης κατάφερε να πείσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να άρει τον αποκλεισμό στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΚΑΜΠΑ -.

Ο Αμερικανός μεσολαβητής για το Μεσανατολικό, Ντένις Ρος, εκτιμά ότι η τελευταία του κάθοδος στην Ιερουσαλήμ "βελτίωσε τα πράγματα πολύ". Ο Ιορδανός μονάρχης Χουσεϊν αντιτείνει ότι η "ειρηνευτική διαδικασία" έχει φτάσει "σ' ένα πολύ επικίνδυνο σημείο". Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλά για "μέλλουσες επιθέσεις" από "φανατικούς" Παλαιστινίους. Ως συνήθως, το διπλωματικό γαϊτανάκι καλά κρατεί...

Ανίσχυρος μονάρχης

Η προσπάθεια του βασιλιά της Ιορδανίας να πείσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να άρει τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας απέτυχε, όπως κατέστη σαφές στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη χτεσινή συνάντηση των δύο ανδρών. Βέβαια, ο Χουσεϊν, όπως μετέδιδε χτες ο ανταποκριτής του CNN Τζέρολντ Κέσελ, χαρακτήρισε τον Νετανιάχου "έναν συνομιλητή για την ειρήνη, που έχει δεσμευτεί σ' αυτήν". Και εκτίμησε ότι υπάρχουν δύο ομάδες ανθρώπων, η μία που ωθεί σε ένα "νέο ξέσπασμα βίας" και μια άλλη που "καταβάλλει προσπάθειες για την ειρήνη".

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου εμφανίστηκε να απαιτεί από τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ να δεσμευτεί "εκατό τοις εκατό" για την πάταξη της "τρομοκρατίας", όπως ακριβώς - πρόσθεσε - η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Αυτή η δέσμευση, κατέληξε ο Νετανιάχου, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να άρει το Ισραήλ τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει μετά την πρόσφατη βομβιστική επίθεση.

"Τρομοκρατία" ενόψει;

Ο Νετανιάχου συνάρτησε αυτή του την απαίτηση με "πληροφορίες ότι μέλλουν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις", όπως είπε. "Αν οι Παλαιστίνιοι συνομιλητές μας θέτουν την ειρήνη τόσο ψηλά όσο εμείς, θέλουμε να δούμε άμεσες προσπάθειες από πλευράς τους".

Πάντως, παρά τη ρητορική του Νετανιάχου, σύμφωνα με την οποία "τα μέτρα που έχουμε λάβει δε στρέφονται κατά του παλαιστινιακού λαού", και τις εκτιμήσεις του Ντένις Ρος (ο οποίος χτες αντιμετώπισε μια απειλή για βόμβα), ότι η συνεργασία σε θέματα ασφαλείας - στην οποία συνέβαλε ο ίδιος - ωθεί τα πράγματα "προς μια θετική κατεύθυνση", η παλαιστινιακή πλευρά δε δείχνει εξίσου αισιόδοξη.

Η παλαιστινιακή πλευρά συναρτά τη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας με "πραγματική πολιτική πρόοδο" στις ειρηνευτικές συνομιλίες και απαιτεί την αναίρεση της εποικιστικής... εκστρατείας των Ισραηλινών στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Ομως, οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων οικιών Αράβων από τις ισραηλινές αρχές (μόνο χτες πραγματοποιήθηκαν εννέα), η σκληρή στάση Νετανιάχου, οι συλλήψεις, δε βοηθούν τον Αραφάτ και τους συν αυτώ να υιοθετήσουν πιο εύκολα μια "συμβιβαστική" πολιτική.

Ακόμα χειρότερο για την εικόνα της Παλαιστινιακής Αρχής είναι το - προσωρινό - κλείσιμο του γραφείου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στην Ουάσιγκτον, λόγω του ότι το αμερικανικό Κογκρέσο διέκοψε τη χρηματοδότηση προς την Παλαιστίνη ως το Σεπτέμβρη (αφού δεν ψήφισε την ετήσια "Πράξη για τη Διευκόλυνση της Ειρήνης στη Μέση Ανατολή", η οποία παρέχει τη βοήθεια για τη λειτουργία του γραφείου). "Αυτή η κίνηση", είπε οΧασάν Ασφούρ, Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, "καταδεικνύει ότι το Κογκρέσο υιοθετεί τις θέσεις της ισραηλινής άκρας Δεξιάς"...

Στη Συρία

Η αντιπροσωπεία Ισραηλινών Αράβων, η οποία πραγματοποιεί οκταήμερη επίσκεψη στη Δαμασκό, παρέδωσε χτες στον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ Αλ Ασαντ επιστολή του ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Εχούντ Μπάρακ, η οποία τον καλεί να "προωθήσει την ειρήνη".

Ο ηγέτης των Εργατικών, σύμφωνα με το Associated Press, αναφέρει ότι "θα καταβάλει προσπάθεια να βοηθήσει την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας". Ο Ασαντ σε απάντηση χαρακτήρισε τον Μπάρακ "άνθρωπο της ειρήνης", ενώ αντίθετα κατηγόρησε το Νετανιάχου ως "εχθρό της".

Οι συνομιλίες Ισραήλ - Συρίας έχουν διακοπεί από την εκλογή του Νετανιάχου, το 1996, αφού ο ηγέτης του Λικούντ αρνήθηκε τη δέσμευση του Σιμόν Πέρες να αποσυρθεί το Ισραήλ από τα υψώματα του Γκολάν, τα οποία κρατά από τον πόλεμο του 1967...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Μίνιμουμ" ισραηλινές υποχωρήσεις (1997-08-13 00:00:00.0)
Ακαρπη η πρώτη ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση (1997-05-16 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις και απαισιοδοξία (1997-05-06 00:00:00.0)
Πρόταση "αναθέρμανσης" των συνομιλιών από τους Εργατικούς (1997-05-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-01-12 00:00:00.0)
Στασιμότητα και απογοήτευση στις συνομιλίες (1997-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ