Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προειδοποιήσεις και απαισιοδοξία

Με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Εζέρ Βάιζμαν συναντάται, σήμερα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, μία μέρα πριν από την άφιξη του Αμερικανού διαμεσολαβητή Ντένις Ρος στην περιοχή. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι επιμένουν στις θέσεις τους ενώ η Ουάσιγκτον φέρεται να προειδοποιεί την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι από την πορεία της επίσκεψης Ρος θα εξαρτηθεί η μελλοντική της στάση σχετικά με την "ειρηνευτική διαδικασία".

Τον άμεσο τερματισμό κάθε διαδικασίας εποικισμού θέτουν ως προϋπόθεση επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι υπενθυμίζουν στο Ισραήλ και τις δεσμεύσεις του περί κατασκευής αεροδρομίου και λιμανιού στη Λωρίδα της Γάζας και ασφαλών περασμάτων ανάμεσα στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Από την άλλη πλευρά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί και τον υπουργό Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι, δήλωσε έτοιμος να επανασυνομιλήσει με την Παλαιστινιακή Αρχή εφόσον έχει κατασταλεί κάθε δράση των εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε σχετικά με τη νέα περιοδεία του Ντένις Ρος στην περιοχή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος χτες συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ για να εξετάσουν τις τελευταίες "ισραηλινές παραβιάσεις". Πάντως, η ισραηλινή εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ" υποστήριζε, χτες, ότι η αμερικανική διπλωματία προειδοποίησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι αν η νέα επίσκεψη Ρος δεν καταλήξει σε σημαντικά βήματα προόδου τότε η Ουάσιγκτον θα επανεξετάσει το μέγεθος και τους όρους της ανάμειξής της στην "ειρηνευτική διαδικασία". Σύμφωνα, πάντα, με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επεξεργάζεται ένα σχέδιο αποκατάστασης της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, που περιλαμβάνει την κατασκευή κατοικιών σε Παλαιστινίους της Ιερουσαλήμ και την κατασκευή του αεροδρομίου στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος υπουργός Δικαιοσύνης Φράιχ Αμπού Μεντέιν, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του παλαιστινιακού νομοθετικού συμβουλίου, ανακοίνωσε, χτες, ότι η πώληση παλαιστινιακής γης σε Ισραηλινούς θα τιμωρείται με την ποινή του θανάτου και υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα μέτρο κατά των εποικισμών. Παράλληλα, τόσο ο Μεντέιν όσο και ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ Σάαθ επιβεβαίωσαν ότι η παλαιστινιακή αστυνομία εξετάζει τις πληροφορίες πως άνθρωποι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών έχουν εισχωρήσει στα αυτόνομα εδάφη και υποκινούν δήθεν επιθέσεις εξτρεμιστών για να πλήξουν την ειρηνευτική διαδικασία. Και στις δύο αυτές ανακοινώσεις, η ισραηλινή κυβέρνηση αντέδρασε ιδιαίτερα έντονα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ