Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Τελεσίγραφο Καμπίλα και νέο δράμα με πρόσφυγες
  • Ο ηγέτης των ανταρτών, Λ. Καμπίλα, ζήτησε την αποχώρηση του Μομπούτου το πολύ μέσα σε οχτώ μέρες "ειδάλλως θα φύγει με ταπείνωση"!
  • Οι αντάρτες αρνούνται την εκεχειρία και απέχουν μόλις 100 χλμ από την κατάληψη της Κινσάσα
  • 91 πρόσφυγες ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε τρένα του ΟΗΕ

ΛΟΥΜΠΟΥΜΠΑΣΙ.-

Χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα ήταν η συνάντηση ανάμεσα στον Ζαϊρινό δικτάτορα, Μομπούτου Σεσεσέκο και τον ηγέτη των ανταρτών, Λόρεντ Καμπίλα την περασμένη Κυριακή σε νοτιοαφρικανικό σκάφος που έπλεε ανοιχτά του Κονγκό. Ο λόγος ήταν απλός: Οι 70.000 άνδρες του Καμπίλα απέχουν πλέον λιγότερο από 100 χλμ από την κατάληψη της πρωτεύουσας Κινσάσα και καμία εξωτερική διπλωματική παρέμβαση δεν μπορεί να τον πείσει να υποχωρήσει τώρα που απέχει δυο ανάσες από την ολοκληρωτική κυρίευση του Ζαϊρ! Ετσι εξηγείται και το οριστικό τελεσίγραφο του Καμπίλα προς τον 66χρονο δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο: Εάν σε οχτώ μέρες δεν παραιτηθεί, οι αντάρτες θα εισβάλουν στην Κινσάσα και τότε... κανείς δε θα μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του!

Ο Λόρεντ Καμπίλα μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον απεσταλμένο της κυβέρνησης Κλίντον, Μπιλ Ρίτσαρντσον, στο Λουμπούμπασι, ήταν κατηγορηματικός όχι μόνο στη διατύπωση του αυστηρού τελεσίγραφου προς τον παλιό αντίπαλό του Μομπούτου, αλλά και έναντι της επιθυμίας του απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Μοχάμεντ Σαχνούν, για την τήρηση προσωρινής εκεχειρίας μέχρι το ξεκαθάρισμα της τρέχουσας κατάστασης στο Ζαϊρ.

"Ο Μομπούτου έχει να επιλέξει ανάμεσα στην παράδοση της εξουσίας και την εγγυημένη ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του στο Ζαϊρ ή την ολοκληρωτική απώλεια κάθε δύναμης, εάν δεν καταθέσει τα όπλα μέσα σε οχτώ μέρες!",είπε ο Καμπίλα στους δημοσιογράφους στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στο Λουμπούμπασι.

Οταν, μάλιστα, ρωτήθηκε από τους εκπροσώπους του Τύπου για την προχτεσινή δήλωση του απεσταλμένου του ΟΗΕ περί επίτευξης προσωρινής εκεχειρίας στο Ζαϊρ σαν εκδήλωση καλής θέλησης, ο Καμπίλα τους αποστόμωσε τονίζοντας: "Ποιος κήρυξε εκεχειρία. Εμείς, πάντως, απολύτως όχι!.. Θα μπούμε στην Κινσάσα μέσα σε λίγες μέρες".

Το τέλος της εποχής Μομπούτου φαίνεται, λοιπόν, πως πλησιάζει όχι εξαιτίας της δυναμικής ηγεσίας της ανταρτικής "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων", αλλά και επειδή οι Αμερικανοί (όπως είναι πλέον ξεκάθαρο στον καθένα) έχουν παραμερίσει εντελώς την αλλοτινή κραταιά επιρροή της Γαλλίας στην πολιτική σκηνή του Ζαϊρ και έχουν μπει για τα καλά στο "παιχνίδι" των νέων δρομολογούμενων μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν δραστικά (προς το καλύτερο ή το χειρότερο;) τη μορφή του σημερινού Ζαϊρ...

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Μπιλ Ρίτσαρντσον δήλωσε χτες ότι προσπαθεί να κανονίσει μια αναίμακτη είσοδο των Ζαϊρινών ανταρτών στην πρωτεύουσα Κινσάσα.

"Αντικειμενικός στόχος της αποστολής μου είναι να προετοιμάσω μια είσοδο στην Κινσάσα των ανταρτών του Λόρεντ Καμπίλα που δε θα προκαλέσει αιματοχυσία και χάος", τόνισε ο Ρίτσαρντσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Καμπίλα. Εξήγησε, μάλιστα, ότι διαβίβασε στον Καμπίλα το ακόλουθο "επείγον μήνυμα" του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον: "Πρώτον, θα πρέπει να γίνει ειρηνική η είσοδος των ανταρτών στην Κινσάσα για να αποφευχθεί ενδεχόμενο αιματοκύλισμα, δεύτερον, να συσταθεί μία μεταβατική κυβέρνηση, τρίτον, να διεξαχθούν ελεύθερες, ανοιχτές και δίκαιες εκλογές".

Ο Ρίτσαρντσον, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, είπε ότι συναντήθηκε νωρίτερα το πρωί με τον Πολ Καγκάμε, επικεφαλής του στρατού της Ρουάντα, και ότι πρόκειται να αναχωρήσει για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ουγκάντα Γιοουέρι Μουσεβένι, που επισκέπτεται την Μποτσουάνα.

"Η Ρουάντα και η Ουγκάντα είναι βασικοί παίχτες στην υπόθεση του Ζαϊρ", είπε ο Ρίτσαρντσον όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους γιατί αποφάσισε να συναντηθεί με τους παραπάνω ηγέτες.

Τα μετά τον Μομπούτου σενάρια του "ΝΙΟΥΣΓΟΥΙΚ"

Το τέλος της εποχής "Μομπούτου" στο Ζαϊρ θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις, όπως να αλλάξει η χώρα όνομα και πρωτεύουσα, αλλά και να συσφίξει τους δεσμούς του με τις ΗΠΑ σε βάρος της γαλλόφωνης Ευρώπης, υποστηρίζει στο τελευταίο του τεύχος το γνωστό διεθνές περιοδικό "ΝΙΟΥΣΓΟΥΙΚ".

Σύμφωνα, λοιπόν, με το εβδομαδιαίο περιοδικό, το Ζαϊρ, υπό την ηγεσία του Λόρεντ Ντεζιρέ Καμπίλα, θα μπορούσε να γίνει το "Κονγκό - Ζαϊρ" και να μεταφέρει την πρωτεύουσα του από την Κινσάσα στην Κανάνγκα, μια πόλη στο κεντρικό και νότιο τμήμα του Ζαϊρ που διαθέτει σιδηροδρομική γραμμή, η οποία έχει κατασκευαστεί από τη Νότια Αφρική. Εξάλλου, η αγγλική γλώσσα θα μπορούσε να γίνει επίσημη γλώσσα με τη γαλλική και ο σχηματισμός και η οργάνωση των δυνάμεων της τάξης θα είχε ως πηγή έμπνευσης τις ΗΠΑ, προσθέτει το περιοδικό.

Το "NΙΟΥΣΓΟΥΙΚ" παραθέτει επίσης τη δήλωση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας του Λόρεντ Ντεζιρέ Καμπίλα, Μπέγια Μουλούμπα, που είχε δηλώσει:

"Εχουμε στη διάθεσή μας το αμερικανικό σύστημα. Δε θα χάσουμε χρόνο προσπαθώντας να εφεύρουμε το δικό μας" (!).

Οι πρόσφυγες ποδοπατήθηκαν στα "τρένα του ανθρωπισμού"

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε χτες ότι 91 πρόσφυγες Χούτου από τη Ρουάντα ποδοπατήθηκαν την Κυριακή μέχρι θανάτου μέσα στο τρένο που τους μετέφερε από τη ζούγκλα του βορειοανατολικού Ζαϊρ.

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής προσφύγων του διεθνούς οργανισμού Πολ Στρόμπεργκ δήλωσε ότι άλλοι τρεις πρόσφυγες παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση και 75 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία μετά το δυστύχημα στο τρένο που κατευθυνόταν από το Μπιάρο στο Κισανγκάνι - πρωτεύουσα του βορειοανατολικού Ζαϊρ.

"Ζητήσαμε από τους αντάρτες να σταματήσει το τρένο, για να εκκενωθεί, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε την κατάσταση" πρόσθεσε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνούσε τους 100, όταν τα συνεργεία παροχής βοηθείας των Ηνωμένων Εθνών είδαν δεκάδες σώματα προσφύγων να κατρακυλούν έξω από τα έξι ανοιχτά βαγόνια του τρένου καθώς αυτό πλησίαζε στο σταθμό του Κισανγκάνι.

"Πιστεύω ότι ήταν από τα πιο τρομακτικά γεγονότα που έχω δει όσα χρόνια εργάζομαι στην υπηρεσία αυτή" δήλωσε ο Κίλιαν Κλάινσμιθ, επικεφαλής της υπηρεσίας προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών στο Κισανγκάνι.

Οι πρόσφυγες ποδοπατήθηκαν ή πέθαναν από ασφυξία όταν τα πλευρικά τοιχώματα των βαγονιών άνοιξαν για να βγουν και να επιβιβαστούν στο φέρι μπόουτ που διαπλέει τον ποταμό Ζαϊρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ