ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Αυγούστου 1997
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
Ο σκυτάλη τώρα στον Χόλμπρουκ

Τελείωσε χωρίς αποτέλεσμα, όπως αναμενόταν, και ο δεύτερος γύρος των υπό τον ΟΗΕ απευθείας συνομιλιών. ΟΗΕ και ΗΠΑ χαρακτηρίζουν "χρήσιμες" τις συνομιλίες και προαναγγέλλουν τη συνέχιση από τον Αμερικανό μεσολαβητή

Τη θέση του στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και στην απευθείας διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, διά του Ρ. Χόλμπρουκ,έδωσε ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών του προέδρου της Κύπρου Γλ. Κληρίδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ρ. Ντενκτάς, που τελείωσαν την Παρασκευή στο Μοντρέ της Ελβετίας μετά από τέσσερις μέρες διαβουλεύσεων. Η πρώτη εντύπωση που δόθηκε ήταν η εικόνα αδιεξόδου και ναυαγίου, χωρίς ωστόσο τα πράγματα να έχουν ακριβώς έτσι. Εξάλλου από την έναρξη των συνομιλιών ήταν καθαρό ότι δεν αναμένεται λύση από αυτές, πράγμα που το είχε καταστήσει σαφές ο Ρ. Ντενκτάς με τους όρους που έθετε. Ο γύρος αυτός - ο πρώτος αυτού του κύκλου είχε γίνει τον Ιούλη στη Ν. Υόρκη - έπαιξε το ρόλο της προπαρασκευής για τα επόμενα βήματα,που ουσιαστικά προανήγγειλαν και ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Ντ. Κόρντοβεζ, αλλά και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Ντ. Κόρντοβεζ,που παρακολούθησε από κοντά τις συνομιλίες, απαντώντας στα περί ναυαγίου τις χαρακτήρισε "πολύ χρήσιμες" και μάλιστα κάλεσε τους δημοσιογράφους να τον πιστέψουν, επειδή, όπως είπε χαρακτηριστικά, γνωρίζει τα πράγματα καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον και υποστήριξε ότι οι δύο συνομιλητές, Κληρίδης και Ντενκτάς δεν είναι και τόσο μακριά στις θέσεις τους, όσο οι ίδιοι πιστεύουν. Πάντως, ο Ντ. Κόρντοβεζ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Βρετανίας και τον Ρ. Χόλμπρουκ, ενώ αναμένεται να ενημερώσει την Τετάρτη και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ενδεικτικό του κλίματος επίσης της συνέχισης των διαβουλεύσεων είναι ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ αποδέχτηκε πρόσκληση που του απηύθυναν οι δύο πλευρές να επισκεφθεί τη Λευκωσία.

Στο όλο θέμα υπήρξε και παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, υιοθετώντας έμμεσα τις απειλές του ηγέτη του Τουρκοκυπρίων Ρ. Ντενκτάς περί οριστικής διακοπής των συνομιλών αν συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ζήτησε να ανοίξει η πόρτα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι αυτό θα βελτίωνε τις πιθανότητες διευθέτησης του Κυπριακού. Συνεχίζοντας, αφού χαρακτήρισε τις συνομιλίες "χρήσιμες", εκτίμησε ότι το Κυπριακό δε θα λυθεί εύκολα δεδομένων "των παθών και των έντονων συγκινήσεων που εγείρει" και διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο γύρο συνομιλιών αυτού του τύπου πριν τις εκλογές στην Κύπρο. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι ο Ρ. Χόλμπρουκ, με την ιδιότητα του ειδικού μεσολαβητή για το Κυπριακό θα έχει διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους και προτίθεται να πάει στην Κύπρο το Φθινόπωρο.

  • Τουρκοκύπριος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε χτες το πρωί στη Λεμεσό. Πρόκειται για τον Τζαν Νετσίπ,ο οποίος είχε συλληφθεί στο παρελθόν ως ύποπτος σε υπόθεση κατασκοπίας υπέρ των Τούρκων μαζί με τον ομόθρησκό του, Χάρη Τσιτσεκλή, αλλά αφέθηκε ελεύθερος αφού δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον του.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το Κυπριακό δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά

Δηλώσεις από την Κεφαλονιά της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της, στην Κεφαλονιά, σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό,τις συνενώσεις και το σχέδιο "Καποδίστριας" και για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου και τις δηλώσεις Νεμπιόλο τόνισε:

"Υπάρχει πάντα η προφορική διπλωματική γλώσσα, η οποία απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα και κυρίως από τα παρασκήνια. Η συμφωνία της Μαδρίτης ανάμεσα στον κ. Σημίτη και στον κ. Γιλμάζ περιείχε πάρα πολλές παγίδες και αμφιλεγόμενα άρθρα, τα οποία αξιοποίησε η ηγεσία της Τουρκίας και η ηγεσία της κατεχόμενης Κύπρου, προκειμένου να κάνουν ένα πρωτόκολλο σύνδεσης που ακόμα δεν μπορώ να πω ότι εκδηλώνει τη διάθεση ένωσης, προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου, ωστόσο σίγουρα αποτελεί ένα χαρτί για την επιβεβαίωση της διχοτόμησης. Είναι χαρτί διχοτόμησης. Αν η διχοτόμηση θα εξελιχθεί και σε μονόπλευρη ένωση αυτό είναι ένα δεύτερο θέμα, γιατί εδώ υπάρχει και η Μ. Βρετανία, η οποία θα προτιμούσε μια Κύπρο των δύο κυριαρχιών, όχι ενωμένη με την Τουρκία, για να μπορεί να τη χρησιμοποιεί σαν βάση της και νομίζω ότι και οι Αμερικανοί δεν είναι σίγουρο ότι θέλουν τη διπλή ένωση της Κύπρου.Προτιμούν μια Κύπρο δύο κρατιδίων, για να ελέγχουν και τις δύο πλευρές.Δύο αντίθετα μικρά κρατίδια. Βεβαίως η ζωή θα δείξει, αν στο μέλλον βγουν και άλλα εναλλακτικά σχέδια".

Συνεχίζοντας σχετικά με την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, τόνισε: "Το γεγονός ότι έχει αποφασιστεί η διχοτόμηση της Κύπρου δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ο σωστός.Αυτός που χρόνια πρόβαλλε ο ΟΗΕ, που αν θέλετε είχε πάρει υπόψη και ορισμένα δεδομένα και εξέφραζε και ένα είδος συμβιβασμού, αλλά που δεν ήταν ένας συμβιβασμός σε βάρος της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Υπάρχει η λύση του ανεξάρτητου ομόσπονδου κράτους, που διασφαλίζει και τις δύο κοινότητες, αλλά εξασφαλίζει μια ενιαία διεθνή κυριαρχία.Αλίμονο ένα νησάκι 500.000 κατοίκων να μετατραπεί σε δύο κράτη. Η λύση υπάρχει: Ανεξάρτητο, ομόσπονδο κράτος.

Πολύ φοβάμαι ότι και η ελληνική κυβέρνηση έχει γλιστρήσει σ' αυτή τη λογική ότι το Κυπριακό είναι θέμα ελληνοτουρκικό. Δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό. Είναι διεθνές πρόβλημα. Είναι άλλο πράγμα ότι η Ελλάδα, σαν εγγυήτρια δύναμη, ή για άλλους λόγους ιστορικούς, συναισθηματικούς έχει ένα λόγο και το παίρνει υπόψη το ζήτημα, αλλά δεν παύει να είναι ένα διεθνές ζήτημα. Κι εδώ οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, και δεν ξέρω ποιος άλλος, είχε αυτό το συμφέρον, αυτό που κατάφεραν ήταν να το εντάξουν στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Αυτό το πράγμα ήταν εγκληματικό για την τύχη της Κύπρου, αλλά και για την τύχη των Ελληνοκυπρίων και του Τουρκοκυπρίων".

Η Αλ. Παπαρήγα συνέχισε: "Δεν είμαι ακόμη βέβαιη ότι προωθείται η λύση της ένωσης της κατεχόμενης Κύπρου με την Τουρκία. Η διχοτόμηση όμως δεν απαγορεύει μια τέτοια μετεξέλιξη. Πιστεύω ότι για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ θέλουν ένα τυπικά ανεξάρτητο νησί με δύο κυριαρχίες. Δε νομίζω ότι τα συμφέροντα σήμερα των μεγάλων δυνάμεων είναι η διπλή ένωση. Ομως η διχοτόμηση μπορεί να οδηγήσει κι εκεί. Αν τους συμφέρει η διπλή ένωση μπορεί και να την κάνουν. Εδώ πρέπει να πω ότι έχει ευθύνες η ελληνική πλευρά και η κυπριακή όταν προωθούσαν το ενιαίο αμυντικό δόγμα.Εμείς τότε λέγαμε ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα δεν είναι αποτελεσματικό δόγμα. Δεν έχει τη δυνατότητα η Ελλάδα και δεν πρέπει να έχει ενιαίο στρατιωτικό χώρο με την Κύπρο, η οποία είναι ανεξάρτητο κράτος. Δεν είναι και πρακτικά εύκολο. Ακριβώς τότε λέγαμε ότι αυτό το δόγμα άνοιγε την όρεξη της Τουρκίας να επαναλάβει το δικό της δόγμα. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει αναιρέσει αυτό το δόγμα, έστω κι αν δεν το ομολογεί δημοσίως, και το αναίρεσε όχι γιατί είδε το σωστό, αλλά γιατί έτσι της είπαν οι Αμερικάνοι και γι' αυτό είναι και υποτονικές οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης".

Το "Καποδίστριας",σχέδιο καθυπόταξης του λαού

Για τις συνενώσεις κοινοτήτων και το σχέδιο "Καποδίστριας" η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

"Εμείς δεν είμαστε ούτε γενικά υπέρ των συνενώσεων, ούτε γενικά εναντίον των συνενώσεων. Είμαστε εναντίον του σχεδίου "Καποδίστριας", δηλαδή της συγκεκριμένης συνένωσης που προωθεί η κυβέρνηση, με την οποία θέλει να δημιουργήσει προϋποθέσεις οικονομικής και πνευματικής καθυπόταξης του λαού. Καθαρά πράγματα. Επόμενα, αν οι δήμοι θα είναι 7 ή 17 αυτό πρέπει να το πουν οι ίδιοι οι κάτοικοι παίρνοντας υπόψη τους τις ενότητες, τι ταιριάζει κλπ. και δημοκρατικά, εθελοντικά να αποφασίζουν.

Αυτό που εμείς κεντρικά κάνουμε σαν κόμμα είναι να αποκαλύψουμε γιατί γίνονται συνενώσεις. Το δεύτερο που υποδεικνύουμε είναι όταν γίνεται μια πρόταση "όχι αυτή η συνένωση" ή "έτσι αυτή η συνένωση" κλπ., αυτή η πρόταση πρέπει να συνδεθεί ως εξής: Συνενώνονται, τι Κέντρο Υγείας θα γίνει, τι σχολείο θα γίνει, τι μέτρα θα παρθούν για τους κτηνοτρόφους, τι μέτρα θα παρθούν για την αλιεία, για το περιβάλλον. Να μην είναι δηλαδή μια συζήτηση μόνο του αριθμού των δήμων, ξεκομμένη από το αναπτυξιακό και το κοινωνικό ζήτημα".

Η πολιτική πίσω από τους "Νεμπιόλο"

Για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου και τις δηλώσεις Νεμπιόλο η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

"Εμείς θεωρούμε ότι οι αγώνες αυτοί επιβεβαίωσαν ότι ο αθλητισμός πιάνει ένα κατ' εξοχήν σημείο της πολιτικής. Αθλητισμός υπεράνω πολιτικής δεν υπάρχει. Και σχετικά με τον κ. Νεμπιόλο και τον ένα και τον άλλο κύριο. Εδώ πια υπάρχει ένα παρασκήνιο, είναι η άλλη όψη του πολέμου που γίνεται στα Βαλκάνια και στην περιοχή για τη διανομή των αγορών, κακά τα ψέματα. Γι' αυτό και θα το πούμε κι είμαστε και το μόνο κόμμα που το λέει: Δεν είναι ανθέλληνας ο κ. Νεμπιόλο, δεν είναι φιλοϊταλός. Εκφράζει αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα και σχεδιασμούς.

Προβλήθηκε, επίσης, η αρρωστημένη κατάσταση των ρεκόρ και του πρωταθλητισμού. Ανθρωποι τραυματισμένοι έδιναν τη μάχη εκεί για να κάνουν ρεκόρ. Ρεκόρ σημαίνει χρήμα προσωπικό για τον αθλητή. Εδώ για πείτε μου, δεν είναι πιο ωραίο αυτό που γίνεται με τους Κουβανούς αθλητές, οι οποίοι τα δίνουν τα λεφτά τους και διατίθενται για τον αθλητισμό στη χώρα τους; Δε λέω να μη ζει ο αθλητής καλά. Και δουλιά να έχει και θέλει ένα καλό εισόδημα και να διατρέφεται σωστά. Αλλά άλλο αυτό και άλλο αυτό που γίνεται. Αθλητισμός είναι μόνο τα ρεκόρ; Στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αθληθεί το κάθε παιδί; Και κυρίως μέσω του σχολικού αθλητισμού. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αναπτύσσεται, για να βγουν και τα ταλέντα; Η θα έχουμε πέντε ταλέντα που θα αναβοσβήνουν πού και πού;"

Υπονομεύεται η επίλυση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης του Μοντρέ:

"Η αδιαλλαξία του Ντενκτάς στη διάρκεια των συνομιλιών του Μοντρέ, με πρόσχημα τις διαδικασίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στάση που οδήγησε τελικά στη διακοπή των συνομιλών, δίνει νέες δυνατότητες για αποδιεθνοποίηση του Κυπριακού και μετατροπής του σε διμερές ζήτημα. Υπονομεύεται παραπέρα η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ διευκολύνεται η ένταξή του στις διαδικασίες της "πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ".

Τα αποτελέσματα του Μοντρέ διευκολύνουν την προώθηση, μέχρι το Μάρτη που θα επαναληφθούν οι συνομιλίες, διεργασιών και μέτρων σύμφωνα με τις επιλογές των ΗΠΑ και της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων" στην περιοχή.

Οι εξελίξεις κάνουν ακόμα πιο ορατούς τους κινδύνους διχοτόμησης της Κύπρου και ορθώνουν νέα εμπόδια στη μόνη βιώσιμη λύση, που είναι το ανεξάρτητο, ομόσπονδο, με ενιαία διεθνή κυριαρχία κυπριακό κράτος.

Αποτελούν ένα ακόμα δόγμα των αδιεξόδων και τεραστίων κινδύνων που εγκυμονεί η πρόσφατη συμφωνία - πλαίσιο της Μαδρίτης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ