ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χριστιανικά

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ η Εκκλησία απασχολεί τον Τύπο τελευταία. Πότε με κάτι εσωτερικές φαγωμάρες για οικονομικά και λογαριασμούς, πότε με τις διαμάχες Οικουμενικού Πατριάρχη με την ελληνική Εκκλησία...

***

Προφανώς όλα αυτά δε γίνονται για θέματα... δογμάτων και χριστιανικής πίστης, όπως κι ένας χαζός καταλαβαίνει. Μάλλον οι "έχοντες έναν χιτώνα" γίνανε πολλοί και πρέπει να τους ξαναμοιράσουνε (τους χιτώνες).

***

ΦΥΣΙΚΑ και γνωρίζουμε πού βρισκόταν όλες αυτές τις μέρες η Λαίδη Ντι! Τι νομίζατε, ότι επειδή δεν ασχολούμαστε με τέτοια θέματα αυτό σημαίνει ότι δε γνωρίζουμε; Ξέρουμε λοιπόν και πού είναι, και με ποιον είναι, και γιατί είναι και πόσο θα μείνει και αν θα ξανάρθει. Απλώς... δεν το δημοσιοποιούμε.***

Θα το λέγαμε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, αλλά άμα το πούμε θα... τη βρούνε όλοι οι περίεργοι. Κι ενώ υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο να ησυχάσουμε με αυτή την κωμωδία σε δυο τρεις μέρες, τότε δε θα μας αφήσουν σε ησυχία ούτε του χρόνου.

***

Ακατανόητος ο λόγος, αλλά πολλοί είναι οι υπεύθυνοι των μίντια που νομίζουν ότι οι Ελληνες έχουν την τρέλα των Εγγλέζων να θέλουν να μάθουν τα πάντα για τις πρώην συζύγους πολιτικών προσώπων. Λάθος κύριοι... Μετά από τόσα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, μας υποχρεώσανε να ασχολούμαστε με τις "νυν", αλλά για τις "πρώην" ποτέ.

***

Για όλους αυτούς τους λόγους τέλος πάντων, η κυρία Νταϊάνα, μπορεί να κοιμάται ήσυχη. Δε θα αποκαλύψουμε το μυστικό της.

***

ΔΙΑΣΗΜΟ έχει γίνει - σύμφωνα με ορισμένα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων - ένα εστιατόριο στη Νέα Υόρκη (λέγεται η "Μικρή Ζιστίν" το οποίο σερβίρει γαλλικό φαγητό συνοδευόμενο όμως από... σαδομαζοχιστικά κόλπα. Π.χ., τρως το φαγητό σου ενώ... τρως και ξύλο.

***

Αφού τους αρέσει τόσο πολύ αυτών των Αμερικάνων που το επισκέπτονται, γιατί δεν έρχονται για ένα μήνα στην Ελλάδα, δεχόμενοι την ιδιότητα του... Ελληνα φορολογούμενου π.χ. Να 'ναι βέβαιοι ότι θα ικανοποιήσουν όλες τις σχετικές ορέξεις τους.

Κάθε χρόνο το ίδιο παραμύθι

Κάθε χρόνο, γύρω στο Γενάρη μήνα, οι κυβερνώντες διαδίδουν ότι, ως αποτέλεσμα του προϋπολογισμού λιτότητας που ψήφισαν, η οικονομία της χώρας "πετάει". Μόλις μπει ο Αύγουστος αρχίζουν οι πρώτες "ανησυχίες" γιατί "κάτι δεν πάει καλά", πότε με τα έσοδα, πότε με τα έξοδα, πότε και με τα έσοδα και με τα έξοδα μαζί. Φτάνοντας δε στο Σεπτέμβρη είναι τέτοια η επιχείρηση πρόκλησης κλίματος πανικού, που ούτε λίγο - ούτε πολύ η Ελλάδα φέρεται να καταρρέει οικονομικά. Οπότε μετά από ένα - δυο μήνες σκάει μύτη ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, ακόμα στυγνότερος από τον προηγούμενο - που μέχρι τον Αύγουστο... πήγαινε καλά - γιατί μόνο έτσι θα σωθούμε από την καταστροφή...

Το παραμύθι το ζούμε και φέτος για μια ακόμα φορά. Ας είναι, λοιπόν, σίγουροι όλοι οι Ελληνες εργαζόμενοι, για το τι προετοιμάζουν οι κυβερνώντες και ας προετοιμάζουν την αντίστασή τους. Οσο περισσότερες διαδόσεις κυκλοφορούν για τις "ανησυχίες" των κυβερνώντων σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 1997, τόσο περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα ετοιμάζουν να ενσωματώσουν στον προϋπολογισμό για το 1998.

Αμέριστο... ενδιαφέρον

Απίστευτο και όμως αληθινό. Οι παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση - κυρίως Πόντιοι - έχουν, ήδη, αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, αλλά οι συνθήκες εργασίας τους διέπονται ακόμη από το απαράδεκτο καθεστώς, που ισχύει και για τους αλλοδαπούς εργάτες από τις γειτονικές μας χώρες. Για να εργαστούν θα πρέπει να εφοδιαστούν και αυτοί με την ειδική κάρτα εργασίας! Τόσο... μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Η είδηση "ήρθε" από τον Αρειο Πάγο, όταν σε πρόσφατη απόφασή του και ερμηνεύοντας την ελληνική νομοθεσία, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι ομογενείς εργάζονται παράνομα στην Ελλάδα, καθώς δύο εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας, που εκδόθηκαν το 1990 και ανέφεραν ότι οι ομογενείς αποτελούν ελληνικό πληθυσμιακό στοιχείο, "δεν έχουν ισχύ νόμου και επομένως δε δεσμεύουν το δικαστήριο". Ετσι, λοιπόν, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προσφέρουν βορά τους ομογενείς στα χέρια αδίστακτων που επωφελούνται από τη "μαύρη" εργασία.

Κατά τα άλλα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πλειοδοτούν καθημερινά σε εθνικιστικά κηρύγματα και υπερπατριωτικές κορόνες υπέρ των ομογενών.

Οι σύγχρονοι παπατζήδες

Τελικά, μάλλον θα μείνουμε με την αγωνία και αναπάντητα τα μεγάλα ερωτηματικά: Βρίσκεται ή όχι η λαίδη Νταϊάνα στο Αιγαίο; Μήπως είναι στο Ιόνιο; Εθεάθη πράγματι στις Οινούσες ή έκανε το μπάνιο της σε ερημική παραλία, στο Κυπαρίσσι Λακωνίας; Τι χρώμα μπικίνι φορούσε ή μήπως ήταν ολόσωμο μαγιό; Ηταν μόνη της ή με μια φίλη της... και τόσα άλλα παρόμοια.

Είναι, πράγματι, κωμικοτραγική η εικόνα των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων, αλλά και πολλών πρωτοσέλιδων του ημερήσιου Τύπου, αυτές τις μέρες. Ολόκληρη αυτή η επιχείρηση αναζήτησης της λαίδης Ντι, το... δημοσιογραφικό κυνηγητό της "μεγάλης είδησης", τα αγωνιώδη ερωτηματικά και τα αλλεπάλληλα σενάρια και υποθέσεις, που διαδέχονται το 'να τ' άλλο σε ρυθμό πολυβόλου, είναι για γέλια και για κλάματα ταυτόχρονα.

Φαίνεται, πως η γνωστή σε όλους πρόταση "εδώ παπάς, εκεί παπάς, που είναι ο παπάς;" βρήκε πλέον την ανταγωνίστριά της και, ίσως, τελικά αντικατασταθεί, με την πρόταση "εδώ η λαίδη Ντι, εκεί η λαίδη Ντι, που είναι η λαίδη;". Μόνο, που στη θέση του παραδοσιακού παπατζή, πρέπει να βάλουμε όλους όσοι επιχειρούν τις μέρες αυτές, να μας πείσουν, ότι το πού βρίσκεται και πού κάνει το μπάνιο της η λαίδη Νταϊάνα είναι είδηση και μάλιστα πρώτου μεγέθους.

Κουρελόχαρτα ευκαιρίας

Σε κουρελόχαρτο έχουν μετατρέψει οι εφοπλιστές το νόμο, που καθορίζει τον αριθμό και τη σύνθεση των πληρωμάτων και μάλιστα λειτουργώντας σε συνθήκες πληρους ασυδοσίας και χωρίς τη παραμική ενόχληση απο τις αρμόδιες αρχές. Αυτό το γεγονός αποκαλύπτουν -εκτός των άλλων- οι συνεχείς έλεγχοι συνδικαλιστών ναυτεργατών στα πλοία.

Και λέμε ανενόχλητοι γιατί, αν και οι παραβιάσεις καταγγέλλονται στα κατά τόπους λιμεναρχεία από τους ναυτεργάτες, τα συγκεκριμένα πλοία παίρνουν άδεια απόπλου από τις λιμενικές αρχές! Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του δεξαμενόπλοιου ΒΑΡΚΙΖΑ, το οποίο απέπλευσε από τις λιμενικές εγκαταστάσεις της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ με μισό πλήρωμα, ενώ το ίδιο το πλοίο ήταν σάπιο και του πλοίου ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, που με αποδεκατισμένο πλήρωμα πήρε άδεια απόπλου! Και με την ευκαιρία.

Κι ακόμη, τι θα γίνει, κύριε υπουργέ, με τους εφοπλιστές που άλλαξαν ξαφνικά τη γαλανόλευκη με πανί ευκαιρίας στα λιμάνια του εξωτερικού σαν γνήσιοι πειρατές, για να αποφύγουν την απεργία των ναυτεργατών; Από πού αντλούν το δικαίωμα να μετατρέπουν τη γαλανόλευκη σε κουρέλι;

Φτηνοί υπάλληλοι

Αλλο ένα δείγμα των "ανθρωπιστικών" λόγων που επέβαλαν την αποστολή της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία, είχαμε προχτές. Μετά την παραμονή μιας ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στα Τίρανα (με διμερή διακρατική συμφωνία, αυτή τη φορά), οι Ιταλοί "τσίνησαν". Ενώ, λοιπόν, τα είχαν μαζέψει και φύγει από τη γειτονική χώρα, τώρα επιστρέφουν (και αυτοί με διακρατική συμφωνία) για να συμβάλουν, και αυτοί, στην ανασυγκρότηση του αλβανικού στρατού...

Τώρα, όσοι δε βλέπουν τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας στην Αλβανία και τα προβλήματα, που γεννά στους λαούς και των τριών χωρών, δεν είναι τυφλοί. Φτηνά υπαλληλάκια των επίδοξων "μικροϊμπεριαλιστών" της Βαλκανικής είναι.

Λόγω κεκτημένης ταχύτητας...

Είναι γνωστή η κατηγορηματικά αρνητική θέση του ΚΚΕ για τη θρασύτατη απόφαση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να προχωρήσουν σε αύξηση στους μισθούς των βουλευτών και καταβολή αναδρομικών ενός περίπου έτους, σε περίοδο στυγνής λιτότητας για το λαό. Είναι επίσης γνωστή η απόφαση του Κόμματος να μην κάνει χρήση των παραπάνω χρημάτων, αλλά να τα καταθέσει στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, στο "Σπίτι του Αγωνιστή" και στη Δημοκρατική Μέριμνα.

Πώς, όμως, σχολίασε την απόφαση του ΚΚΕ ο διευθυντής του "Βήματος", γνωστός για το ποιόν του Στ. Ψυχάρης; Οπως έγραψε, προχτές, πρόκειται για "πολιτικό ξέπλυμα των χρημάτων" σε "θυγατρικές επιχειρήσεις" του ΚΚΕ!

Στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για τυπικό δείγμα αλητείας εκ μέρους του εκδότη - διευθυντή του "Βήματος" και Διοικητή του Αγίου Ορους... Ομως, στην περίπτωση του Ψυχάρη πρόκειται για κεκτημένη ταχύτητα, με δεδομένο ότι ο υπάλληλος του Λαμπράκη κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

Αλλωστε οι τύποι που καταγγέλλονται ως συμμετέχοντες σε διαπραγματεύσεις ξεκοκαλίσματος της δημόσιας περιουσίας, αναλαμβάνοντας, στο μισοσκόταδο και σε μυστικές διαπραγματεύσεις, την εκπροσώπηση των συμφερόντων του Κόκκαλη, του Κοπελούζου κλπ., έχουν εμμονές στο ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος. Μερικοί, πάντως, είναι άτυχοι. Είναι τέτοια η βρωμιά τους που δεν ξεπλένεται με τίποτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ