ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
6Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Κοινή δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Χαιρετιστήριο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς το Συνέδριο


ΒΟΥΛΗ
Ξεκίνημα με το "φορολογικό"

Αρχίζουν σήμερα οι εργασίες των Θερινών Τμημάτων της Βουλής, μετά τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου

Ξεκινούν σήμερα εκ νέου οι εργασίες του Β Θερινού Τμήματος της Βουλής, με τη συζήτηση στο τμήμα του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα που αφορούν κυρώσεις και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση φορολογικών παραβάσεων. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργασίες του Κοινοβουλίου είχαν διακοπεί την προηγούμενη εβδομάδα, εξαιτίας της καθιερωμένης αργίας του Δεκαπενταύγουστου. Οι εργασίες της Βουλής με τη μορφή θερινών τμημάτων θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη, ενώ η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί την 1η Οκτώβρη. Παράλληλα σειρά νομοσχεδίων βρίσκονται... "στην ουρά" για να οδηγηθούν προς ψήφιση.

Στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής...

Οσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αξίζει να σημειωθεί ότι με τα προτεινόμενα άρθρα προβλέπονται πρόσθετοι φόροι στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης, ανειλικρινούς δήλωσης και μη υποβολής δήλωσης, θεσπίζονται πρόστιμα για τις παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και συμπληρώνονται οι διοικητικές κυρώσεις για όσους δε δηλώνουν εισόδημα από ακίνητα και από γεωργικές επιχειρήσεις ή δεν καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Επίσης, προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις για μια σειρά άλλες φορολογικές παραβάσεις που αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, φυσικών και νομικών προσώπων. Στη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο εκ μέρους του ΚΚΕ καταψηφίστηκε, αφού όπως επισημάνθηκε εκ μέρους των βουλευτών του Κόμματος, κινείται στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ "η ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος μπορεί να γίνει μόνο από μία προοδευτική - αντιμααστριχτική πολιτική, η οποία θα ανακούφιζε ουσιαστικά τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και με άλλα μέτρα κοινωνικής - φιλολαϊκής πολιτικής". Η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου αναμένεται να διαρκέσει ως το τέλος της βδομάδας.

Από τα νομοσχέδια που θα συζητηθούν (εκτός απροόπτου) στη συνέχεια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, που έχει ήδη "περάσει" από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και ρυθμίζει περιουσιακά θέματα των αγροτικών συνεταιρισμών, ειδικά θέματα δομής και λειτουργίας συγκεκριμένων συνεταιριστικών οργανώσεων, καθώς και την εισαγωγή νέου καθεστώτος στη χορήγηση φυτοφαρμάκων και φαρμάκων που χορηγούνται στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να εναρμονιστεί η εθνική νομοθεσία με την κοινοτική. Παράλληλα, σήμερα εισάγεται για συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή το - πολυσυζητημένο - νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά μεταξύ άλλων και τις διαδικασίες για τις προσλήψεις στο δημόσιο και αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στο μέχρι σήμερα ισχύον σύστημα, όπως διαμορφώθηκε με τον νόμο του πρώην υπουργού Προεδρίας Αν. Πεπονή. Τέλος... "ουδέν νεώτερον" από το... μέτωπο του υπουργείου Παιδείας, αφού δεν έχει κατατεθεί κανένα νομοσχέδιο του υπουργείου σχετικά με τις δημοσιοποιημένες προθέσεις για αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, στη δομή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ