ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ποιος θα υποχωρήσει πρώτος;

Μια πιθανή κατάρρευση της ειρηνευτικής συμφωνίας, κατά τον Αραφάτ, δε θα επηρεάσει μόνο τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο

ΓΑΖΑ.-

Η άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ είναι η μόνη και τελευταία ελπίδα για την επιβίωση της ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στους Παλαιστινίους και στο Ισραήλ, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.Ο Αραφάτ, μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους χτες στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράστηκε υπέρ το δέον θετικά για την επικείμενη μέσα στην επόμενη εβδομάδα επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ στην περιοχή. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις συνέπειες που θα έχει μια πιθανή κατάρρευση της ειρηνευτικής συμφωνίας, είπε χαρακτηριστικά ότι η αποτυχία αυτή δε θα επηρεάσει μόνο τους άμεσα ενδιαφερομένους, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, υπενθυμίζοντας ότι η Μέση Ανατολή έχει καίρια γεωπολιτική και οικονομικό - εμπορική θέση.

Στο μεταξύ, η ισραηλινή εφημερίδα "Αλ Χαμισμάρ", με χθεσινό της δημοσίευμα, υποστήριζε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν έχει αρχίσει να εγκαταλείπει τις σκληρές θέσεις του όσον αφορά τους ισραηλινούς οικισμούς και, μάλιστα, συμφωνεί με την πρόταση που έχει, ήδη, δημόσια διατυπωθεί από τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες να διαλυθούν οι οικισμοί Κφαρ Νταρόμ και Νετζαρίμ, που βρίσκονται απομονωμένοι μέσα στην αυτόνομη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά της η παλαιστινιακή αστυνομία ανακοίνωσε, χθες, ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει στα χέρια της τον άνθρωπο που επί αρκετό καιρό προσέφερε καταφύγιο στον κατασκευαστή των εκρηκτικών μηχανισμών, που χρησιμοποιούνται στις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας των φανατικών Ισλαμιστών, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες Ισραηλινούς. Ο Καλίλ Καντούρα θεωρείται, σύμφωνα πάντα με τις παλαιστινιακές αστυνομικές αρχές, ο βασικός ύποπτος για την υπόθαλψη του Γιαγίχε Αγιάς, ο οποίος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης "Χαμάς" Εμάντ Φαλούχι, είναι ο κατασκευαστής των εκρηκτικών μηχανισμών.

Εξελίξεις, όμως, υπάρχουν και στο μέτωπο της ισραηλινοκρατούμενης ζώνης του Νοτίου Λιβάνου. Τρεις μαχητές της φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολά" σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τη φιλοϊσραηλινή χριστιανική λιβανική πολιτοφυλακή, όπως ανακοίνωσαν πηγές της δεύτερης. Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε και από την ίδια τη "Χεζμπολά". Η χριστιανική πολιτοφυλακή του Νοτίου Λιβάνου ανακοίνωσε, επίσης, ότι απελευθέρωσε 5 μέλη της "Χεζμπολά", τα οποία κρατούνταν στις φυλακές Χιάμ με την ευκαιρία του εορτασμού της μουσουλμανικής εορτής Αϊντ Αλ Φιτρ.

ΥΠΟΘΕΣΗ "ΜΠΑΡΙΝΓΚΣ"
Σημεία των καιρών

Διάχυτη η ανησυχία για το ανεξέλεγκτο του σημερινού χρηματοπιστωτικού συστήματος

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μια μέρα μετά την πτώχευση της ιστορικής αγγλικής τράπεζας "Μπάρινγκς", ο αντίκτυπος του πρωτοφανούς γεγονότος δεν έχει ακόμη κοπάσει. Μολονότι τα διεθνή χρηματιστήρια δε φαίνεται να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, η ανησυχία για το ανεξέλεγκτο του σημερινού χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι διάχυτη σε επιχειρηματικούς, τραπεζικούς και κυβερνητικούς κύκλους όλων των μεγάλων καπιταλιστικών κρατών.

Το γεγονός ότι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου κατέρρευσε μέσα σε λίγα 24ωρα και εξαιτίας των χειρισμών ενός και μόνου ανθρώπου έχει προκαλέσει καθολικό σύγκρυο. Οι Υπηρεσίες Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Σιγκαπούρης ερευνούν την υπόθεση, ο υπεύθυνος για την καταστροφή 28χρονος μάνατζερ Νικ Λίσον καταζητείται και ο πρόεδρος της χρεοκοπημένης τράπεζας Πίτερ Μπάρινγκ υποστηρίζει ότι η κατάρρευσή της οφείλεται σε "συνωμοσία".

Οπως κι αν έχουν τα πράγματα, οι ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν την καταστραφείσα τράπεζα είναι αρκετοί, κυρίως βρετανικές και αμερικανικές τράπεζες. Αγνωστο παραμένει, όμως, το τι θα γίνει με τα χρήματα των πελατών της τράπεζας, ανάμεσά τους και της βασίλισσας της Αγγλίας, που οι λογαριασμοί τους έχουν, βέβαια, παγώσει.

Το κυριότερο ζήτημα που αναδύεται από αυτήν την υπόθεση δεν είναι, όμως, το πώς και το γιατί της κατάρρευσης της "Μπάρινγκς". Μολονότι η εφημερίδα "Γκάρντιαν" κατήγγειλε χτες ως μερικό αίτιο του κακού την έλλειψη ελέγχων, αποκαλύπτοντας πως στα δύο τελευταία χρόνια που ο Λίσον ήταν επικεφαλής του γραφείου της Σιγκαπούρης δεν είχαν γίνει παρά μόνον τρεις έλεγχοι, η μεγάλη αλήθεια βρίσκεται αλλού. Κυρίως στο γεγονός πως στο σημερινό παρασιτικό στάδιο του καπιταλισμού προϊόν οικονομικής δράσης και απόσπασης υπερκερδών είναι η λογιστική διακίνηση τεράστιων κεφαλαίων από τη μία άκρη κόσμου στην άλλη, με μοναδικό στόχο την κερδοσκοπία από τις - ελάχιστες τις περισσότερες φορές - διακυμάνσεις των τιμών στα διάφορα χρηματιστήρια. Στα πλαίσια τέτοιων λειτουργιών, "θύμα" της ασυδοσίας αποτέλεσε η τράπεζα "Μπάρινγκς", που έγινε παγκόσμια είδηση, ενώ η αισχροκέρδεια δεκάδων άλλων τραπεζών και χρηματιστηριακών ομίλων που αποσπούν κέρδη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων από παρόμοιες ενέργειες μένει στην αφάνεια.

ΡΩΣΙΑ
Αίτημα για ανέγερση μνημείου του Ι.Β. Στάλιν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Την ανέγερση μνημείου στη Μόσχα προς τιμή του Ι. Β. Στάλιν με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη ζητάει με ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Ρωσίας, ανταποκρινόμενο στο αίτημα χιλιάδων Ρώσων πολιτών. Οπως εξήγησε στο "Ρ" ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν, "άσχετα από τη γνώμη που ο καθένας μπορεί να έχει για τον Στάλιν και το ρόλο του, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κάτω από την καθοδήγησή του πραγματοποιήθηκε η νίκη του λαού μας. Δεν είναι δυνατόν στα 50 χρόνια απ' αυτή τη νίκη να μην υπάρχει ούτε ένα μνημείο του ανωτάτου διοικητή εκείνου του αγώνα". Σημειώνουμε πως το αίτημα του ΚΕΚΡ υποστήριξαν ομόφωνα και οι 30.000 λαού, που συμμετείχαν στο Λένινγκραντ στη συγκέντρωση στις 23 Φλεβάρη προς τιμή της 77ης επετείου από την ίδρυση του Κόκκινου Στρατού. Το αίτημα αυτό της συγκέντρωσης μεταβιβάστηκε στην Κρατική Δούμα. "Κανένα παράσημο κάτω από τις εχθρικές σημαίες δε μας χρειάζεται", δήλωσαν 30 βετεράνοι του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου στο χωριό Μπελοζόρσκ της περιοχής Μόσχας. Με δήλωσή τους στην τοπική εφημερίδα "Νάσε Σλόβο", εξηγούν πως η αποδοχή του παρασήμου που σκοπεύει να δώσει το καθεστώς Γιέλτσιν με την ευκαιρία των 50χρονων της αντιφασιστικής νίκης θα σήμαινε την αποδοχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης, θα σήμαινε έγκριση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που καταδικάζει τους βετεράνους του πολέμου και τα εγγόνια τους στην πείνα. Οπως προσθέτει η "Πράβντα" στις 28 Φλεβάρη, που αναδημοσιεύει αυτή την είδηση, "αυτό είναι ένα χαστούκι που έδωσαν στους κυβερνώντες της Ρωσίας αυτοί που έσωσαν τη χώρα από τη φαιά πανούκλα".

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Απολογιστικά στοιχεία

ΜΟΣΧΑ. -

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας στρατηγός Πάβελ Γκρατσόφ, μιλώντας χτες σε σύσκεψη της ηγεσίας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για την εξέλιξη της κατάστασης στην Τσετσενία, τόνισε ότι ο σκληρός πυρήνας αντίστασης των υποστηρικτών του Τζοχάρ Ντουντάγεφ έχει διαλυθεί, αλλά "τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των ρωσικών δυνάμεων πρέπει να αναμένονται για ορισμένο διάστημα από μεμονωμένες ένοπλες ομάδες". Ο Γκρατσόφ τάχθηκε κατά των διαπραγματεύσεων με τους Τσετσένους αυτονομιστές, διότι "οι Τσετσένοι χρησιμοποιούν τις συνομιλίες ως ευκαιρία για να ανασυνταχθούν και να ξαναγεμίσουν τα όπλα τους". Ο στρατηγός αποκάλυψε ότι κατά την έναρξη της επιχείρησης στην Τσετσενία συμμετείχαν 23.800 άνδρες - 19.000 άνδρες του τακτικού στρατού και οι υπόλοιποι ανήκαν στις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών. Αργότερα, στις μάχες για την κατάληψη του Γκρόζνι, η δύναμή τους έφτασε τις 38.000 άνδρες. Ο Γκρατσόφ υπολογίζει στις 30.000 άνδρες τις δυνάμεις των Τσετσένων αυτονομιστών. Σ' αυτούς περιλαμβάνει 6.000 μισθοφόρους και 1.200 "επικίνδυνους εγκληματίες". Σημειώνουμε πως, παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις του Γκρατσόφ, η οργανωμένη αντίσταση των Τσετσένων δεν έχει ακόμα εξουδετερωθεί. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Στο μεταξύ, σαφείς επικρίσεις κατά της Ρωσίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία εξέφρασε η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και συνέστησε την άμεση κατάπαυση του πυρός και την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές.

Τέλος, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες εκατοντάδων δημοσιογράφων, διευθυντικών στελεχών της τηλεόρασης και προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και των Τεχνών, που του απηύθυναν ανοιχτές επιστολές, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν να σταματήσει τη διαδικασία απόλυσης του προέδρου της Κρατικής Επιτροπής Τύπου και Ενημέρωσης Σεργκέι Γκριζουνόφ. Η κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνο τον Γκριζουνόφ για το"χάσιμο του πολέμου της ενημέρωσης" στην Τσετσενία.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Δολοφονία γερουσιαστή

MANIΛA.-

Θύμα ενέδρας λίγα μέτρα έξω από το Κοινοβούλιο των Φιλιππίνων έπεσε χτες ο γερουσιαστής Τίτο Εσπινόζα. Αγνωστος ένοπλος, που επέβαινε σε μοτοσικλέτα, πυροβόλησε το αυτοκίνητο του άτυχου γερουσιαστή ενώ ήταν σταματημένο σε κόκκινο φανάρι. Οι σφαίρες τραυμάτισαν θανάσιμα τον Τίτο Εσπινόζα στην καρδιά και στους πνεύμονες.

"Ελπίζουμε πως το κίνητρο της δολοφονίας δεν ήταν ούτε πολιτικό, ούτε προσωπικό", δήλωσε με αφορμή το φόνο του Εσπινόζα ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου της χώρας Χοσέ ντε Βενέσια. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως, πριν από επτά χρόνια, ο Μοϊσές Εσπινόζα (αδελφός του φονευθέντος γερουσιαστή), που ήταν επίσης μέλος του Κοινοβουλίου, είχε σκοτωθεί σε ενέδρα στην επαρχία Μασμπάτε των κεντρικών Φιλιππίνων.

ΚΟΡΕΑ
Εφυγαν οι Πολωνοί

Που επέβλεπαν την εφαρμογή της εκεχειρίας ανάμεσα στις δύο χώρες της Κορεατικής Χερσονήσου

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-

Αποχώρησαν χτες, από τα σύνορα της Νότιας με τη Λαοκρατική Δημοκρατία Κορέας οι Πολωνοί αξιωματούχοι που επέβλεπαν την εφαρμογή της εκεχειρίας ανάμεσα στις δύο χώρες της Κορεατικής Χερσονήσου, μετά την απειλή της Πιονγιάνγκ ότι θα τους εκδιώξει.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Λαοκρατικής Δημοκρατίας Κορέας, οι Πολωνοί επρόκειτο "να παίξουν ρόλο καμουφλάζ για τη δικαιολόγηση της παράλογης στάσης που τηρούν οι ΗΠΑ, στην προσπάθειά τους να επιτύχουν τη διατήρηση του ήδη κατεστραμμένου ψυχροπολεμικού συστήματος". Το Βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο δηλώσεις του ίδιου αξιωματούχου της ΛΔ Κορέας, χαρακτήρισε "νεκρή" την Εποπτική Επιτροπή των Ουδετέρων Χωρών, που είχε ιδρυθεί μετά το τέλος του κορεατικού πολέμου(1950-53) για την επιτήρηση της εκεχειρίας στην Κορεατική Χερσόνησο και στην οποία συμμετείχε η ομάδα των Πολωνών στρατιωτικών παρατηρητών.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της Πολωνικής Πρεσβείας στην Πιονγιάνγκ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι εγκατέλειψαν τη ΛΔ Κορέας, μόλις 15 δευτερόλεπτα (!) προτού λήξει το βορειοκορεατικό τελεσίγραφο, με προορισμό το Πεκίνο.

Η ΛΔ Κορέας είχε προειδοποιήσει ότι, ως το τέλος του Φλεβάρη, θα κόψει την παροχή ηλεκτρικού και νερού στον καταυλισμό των Πολωνών αξιωματικών, που βρίσκεται στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ. Η εξέλιξη αυτή έκανε χτες τη Νότια Κορέα να κατηγορήσει την Πιονγιάνγκ για παραβίαση της συνθήκης τερματισμού του Κορεατικού Πολέμου που είχε υπογραφεί πριν από 43 χρόνια.

Η σύλληψη, "σε χώρα της ΝΑ Ασίας", του φυγοδίκου, για συμμετοχή σε

Η σύλληψη, "σε χώρα της ΝΑ Ασίας", του φυγοδίκου, για συμμετοχή σε οικονομικά σκάνδαλα, τέως αρχηγού της Χωροφυλακής Λουίς Ρολντάν προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην Μαδρίτη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ